Jurnalism cetatenesc

Din scrisorile zilei

Ziarul de Vrancea
17 feb 2012 1459 vizualizări
Durerea rănilor vechi

Cu ocazia unei lansări de  carte ce a avut loc în frumosul oraş turistic de lîngă „Marea din munţi” – Bicaz, ce a avut loc pe data de 26.01.2012 am avut ocazia să-l cunosc pe profesorul de istorie şi publicistul Dragomir Oprea, un om născut pe plaiurile Vrancei, în comuna Răstoaca.
Om cu o bogată experienţă didactică, autor a numeroase lucrări şi studii de specialitate ce au fost publicate în „Tribuna Învăţămîntului”, „Studii şi cercetări de istorie” şi alte reviste de prestigiu, posesorul a numeroase diplome de onoare din partea Ministerului Învăţămîntului şi  a altor instituţii prestigioase din ţară, acest dascăl cu un bagaj imens de cunoştinţe de istorie, şi nu numai, a scris şi literatură obişnuită, cu o mare încărcătură emoţională.
Una dintre cărţi este şi „Durerea vine de la răsărit” apărută în luna decembrie 2005 la editura Crigarux – Piatra Neamţ. Dînd dovadă de o mare putere de naraţiune, cartea este închinată acelor 41 de săteni  din comuna natală, Răstoaca, care s-au opus din răsputeri în anul 1958 acţiunii forţate de colectivizare.
Deşi foarte tînăr, a fost martor la acele evenimente, autorul descrie drumul vieţii sale din fragedă pruncie  şi pînă la absolvirea facultăţii, apoi în primii ani de activitate, purtînd mereu în spate „crucea” oprimărilor la care a fost supus, datorită faptului că tatăl său şi fratele cel mai mare au fost organizatorii şi participanţii la evenimente.
Dînd dovadă de o memorie excepţională, autorul prezintă evenimentele atît pe plan personal, familial, dar şi social, cu o foarte mare acurateţe, astfel că cititorul poate vedea cu ochii minţii derularea evenimentelor, ca şi cum ar privi la un ecran de cinema.
Tot ce cuprinde această carte sper că va fi doar începutul, urmînd ca întrun viitor nu prea îndepărtat să apară continuarea ce va cuprinde mărturiile rudelor acelor 41 de săteni, aflate în viaţă.
Acele fapte petrecute în acele vremi de tristă amintire, vor trebui să fie cunoscute de către toată naţiunea, iar memoria lor să nu fie uitată niciodată.
Personal, felicit din inimă pe autor pentru această carte de o mare valoare documentară şi-i doresc din tot sufletul un drum cît mai lung în viaţă, cu satisfacţii pe măsură.

Vasile Buruiană


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.