Jurnalism cetatenesc

„Nu mai sînt o povară pentru societate, ci se simt şi ei utili”

Dana Chiorescu
11 ian 2012 1821 vizualizări
Persoanele cu dizabilităţi din judeţul Vrancea pot beneficia de cursuri gratuite de formare profesională în ocupaţiile de Inspector resurse umane, Art director şi Operator introducere, prelucrare, validare date. Înscrierea la aceste cursuri are loc începînd cu data de 1 decembrie 2011, în cadrul proiectului “Reţea regională pentru Promovarea şi Aplicarea Conceptelor Economiei Sociale în vederea creşterii şanselor de reinserţie socială a persoanelor cu dizabilităţi”, cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, „Investeşte în oameni!”. Avantajele participării la aceste cursuri sînt următoarele: obţinerea unei calificări, creşterea şanselor de angajare în urma obţinerii unei calificări conforme cu cerinţele pieţei muncii şi dobîndirea independenţei financiare prin însuşirea competenţelor obţinute în urma participării la cursuri. Ce şanse au tinerii cu dizabilităţi să fie integraţi în societate în opinia interlocutorilor noştri puteţi afla din sondajul următor.

Floarea Năstase, pensionară, Odobeşti

„Nu ştiu dacă este posibil… patronii cred că îi ţin puţin, chiar dacă îi angajează... după aia le dau drumul… pe urmă iar umblă după serviciu… Dacă au vreun avantaj, îi angajează, dacă nu, nu… indiferent dacă au şcoală sau nu… E greu să îşi găsească de lucru şi cei fără probleme. Nu vedeţi că tinerii sînt pe străzi… unde să se ducă? Părinţii se chinuie săracii…”

Geta Taflan, şomeră, Focşani

„Şansele sînt foarte mici. Băiatul meu e cu dizabilităţi… hidrocefalie… şi mi s-a spus că nu poate munci nicăieri… Eu am atacuri de panică şi nimeni nu îmi scrie pe fişă că sînt aptă de muncă... Deci patronii în nici un caz nu te angajează deoarece ei vor un program… foarte lung… aproape fără libere… Faptul că se depun eforturi pentru pregătirea lor în vederea angajării este o idee excepţională. Şi băiatul meu se simte rău stînd acasă… ar vrea să facă ceva, să fie util… şi aşa are o anumită energie… Merg cu el, îl plimb dar… nu e suficient. E foarte, foarte greu în Romania aceasta! Dacă îi spui unui patron ce problemă ai, din contra, îţi reduci şansele să fii angajat. Poate dacă statul ar încuraja… măcar unităţile mai mari…”

Darie Sipidon, pensionar, Focşani

„Ar trebui ca statul să se implice mai mult, să îi ajute. Problema este că mulţi nu doresc să îi angajeze, ceea ce nu este corect. În alte ţări occidentale această problemă este rezolvată. Tinerii cu dizabilităţi sînt acceptaţi firesc, sînt angajaţi pe anumite posturi… nu sînt priviţi ca o ciudăţenie. Chiar eu am avut o vecină surdo-mută care a plecat printro fundaţie în Italia, s-a căsătorit… e la locul ei… Aici… Societăţile se mai implică, dar tot de la Guvern trebuie să plece impulsul. Au nevoie şi ei să fie prinşi în viaţa socială... În primul rînd au şi ei ocupaţie şi în al doilea rînd îşi cîştigă şi ei  existenţa. Nu mai sînt o povară pentru societate, ci se simt şi ei utili…”

Andrei Liciu, elev „Al. I. Cuza” Focşani

„Nu cred, deocamdată… Sînt, însă, şi oameni mai deschişi la minte. În acest moment nu sînt angajaţi probabil de patronii mai în vîrstă sau care chiar nu cred în potenţialul lor. Unii pot fi mai înceţi, mai lenţi în mişcări dar mai rapizi la minte. Cred că o persoană mai tînără poate să aibă vederi mai largi.”

Ioana, Focşani

„Nu văd să aibă mari şanse. Nu e o chestiune care să privească doar instituţii guvernamentale sau non guvernamentale. E o problemă de optică a întregii societăţi. Ar trebui mai multă înţelegere, mai multă deschidere, compasiune pentru cei care se afă întro situaţie mai puţin fericită...”

Sondaj realizat de Dana Chiorescu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.