Jurnalism cetatenesc

„Bani şi cadouri… asta este cel mai simplu de dat.”

Dana Chiorescu
20 dec 2011 1019 vizualizări
Crăciunul este un „declanşator de fapte bune”. În prag de sărbători, în nume propriu sau în numele unor instituţii, oamenii se îngrămădesc la căminele de copii sau bătrîni, la spitale sau grădiniţe… oriunde pot dărui, cu mai mult sau mai puţin tam-tam, un dar din sacul Moşului. Unii chiar simt nevoia de a fi mai buni, de a empatiza cu cei pe care soarta nu îi iubeşte la fel de mult, îşi doresc să fie mai iertători, mai înţelegători. Frumoase şi fireşti gesturi şi năzuinţe prilejuite de o mare sărbătoare! Colinde, lumini, emoţii…trec… şi oamenii se întorc la rutină şi la dispoziţia lor de fiecare zi. În schimb, cei necăjiţi şi problemele lor rămîn tot acolo. Ce fapte bune au făcut sau şi-au propus interlocutorii noştri, puteţi afla din sondajul următor.

Nicoleta Coman, elevă, Focşani

„Cel mai frumos de Crăciun este să facem cadouri persoanelor dragi nouă. Este o faptă bună să faci o bucurie celor dragi, familei… Sînt multe persoane care au nevoie de ajutor.”

Georgiana Coman, elevă, Focşani

„Nu m-am gîndit încă... probabil voi face ceva… mă gîndesc de-acum cum pot ajuta pe cineva. Nu cunosc pe cineva anume, dar dacă vrei, găseşti pe cine să ajuţi.”

Mihaela, muncitoare, Focşani

„Multe mi-am propus, dar nu ştiu dacă o să reuşesc să le fac pe toate cele pe care mi le-am pus în gînd. Dăm şi de pomană celor care vin la uşă... Din puţinul nostru e bine să le dăm şi celor care nu au. Cei bogaţi mai rar fac gesturi din acestea. Tot cel care nu are şi e mai necăjit, ştie ce înseamnă şi ajută... în rest… mai puţin. Dar gesturile acestea trebuie făcute tot timpul, nu o dată de două ori pe an. Nu trebuie ca oamenii să îşi aducă aminte numai de Paşti sau de Crăciun pentru că nu numai atunci au nevoi…”

Georgian Ionuţ Ghebuş, elev, Focşani

„Mi-am propus să ajut copiii sărmani. Îi pot găsi pe la uşile bisericilor, stau acolo şi cer bani. Aşa, prin împrejurimi nu cunosc nici un om nevoiaş pe care să îl ajut. Putem să ajutăm oamenii săraci oferindu-le hrană, haine… bani…”

Loredana, mămică, Focşani

„Nu fac ceva deosebit acum, de sărbători… în general încerc să fiu un om mai bun… De multe ori îmi reproşez că nu fac tot ce îmi propun… regret uneori  şi că nu îmi fac timp să dau un simplu telefon… Trăim nişte vremuri tare tulburi… parcă lipsa timpului este cea mai mare problemă a  noastră... Pentru a da, trebuie să ai tu, înlăuntrul tău, echilibrul necesar. Toţi vorbesc despre bani şi cadouri… asta este cel mai simplu de dat.”

Maria, Focşani

„Nu cred că oamenii au nevoie numai de cîteva cadouri de sărbători, cu toate că le prinde bine şi asta. Sînt foarte mulţi oameni singuri, oameni care au nevoie de cineva care să le deschidă uşa, bătrîni cărora nu are cine să le plătească dările… să le cumpere cîte ceva din oraş… copii care au nevoie de ajutor la lecţii … şi multe alte exemple. Ceea ce trebuie noi să facem e să fim implicaţi în viaţa comunităţii, să fim atenţi şi deschişi la problemele celui de lîngă noi şi să încercăm, aşa cum putem, cît putem, să rupem măcar 5 minute din timpul nostru şi o vorbă bună pentru a aduce un strop de alinare cuiva trist sau singur. Nu dînd bani şi cadouri în stînga şi-n dreapta rezolvăm ceva… chiar dacă multora banii le lipsesc.”

Sondaj realizat de Dana Chiorescu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.