Jurnalism cetatenesc

Profesori de ieri şi de zi

Dana Chiorescu
11 dec 2011 3720 vizualizări
Orice subiect legat de învăţămînt stîrneşte ample dezbateri. Cadrele didactice cu vechime, cu ani buni de experienţă, cu multă dragoste pentru elevi şi pentru meseria lor, evident se simt lezate de acuzele aduse tagmei lor. Pe partea cealaltă, avem în ultima vreme şi mulţi neaveniţi pătrunşi în această clasă profesională selectă, din pricina condiţiilor economice care nu mai încurajează tinerii meritorii să împărtăşească din cunoştinţele lor tinerelor mlădiţe. Cum văd interlocutorii şi cititorii noştri profilul dascălului de ieri şi de azi puteţi afla din sondajul următor.

Mioara Dumitru, pensionară, Focşani
 

„Este o mare diferenţă între profesorii de ieri şi de azi! Sînt din ce în ce mai puţini dascăli buni, de fapt cei care au mai rămas din vechea gardă şi cîţiva dintre cei noi. Nu cred că e vina oamenilor. Guvernul nu plăteşte cum se cuvine această meserie şi atunci cei care într-adevăr sînt capabili caută altceva de făcut din care să poată trăi. Păi salariu unui debutant în învăţămînt este undeva la 7-8 sute de lei. Ce poate face bietul om cu banii  ăştia? Cine să se îngrămădească la meseria asta”

Margareta, lucrător comercial, Focşani
 

„Guvernul îşi bate joc de ei, asta se întîmplă! Eu nu mai am copii la şcoală, dar nu cred că sînt aşa de răi pe cum se spune! Fac prea mult la cît sînt de umiliţi!”
 

Maria Luchian, pensionară, Focşani

„Sînt şi profesori buni şi mai puţin buni! Mai mult dintre cei în vîrstă sînt buni pentru că au mai multă experienţă. Dintre cei tineri, unii au plăcere, dragoste de meserie, alţii nu. Sînt unii care au făcut facultăţi aiurea, nu au învăţat nimic... nu ştiu nimic şi.. vin în învăţămînt tentaţi de lejeritatea programului. Să ştiţi că nu sînt aşa de lejeri... dacă într-adevăr vrei să îţi faci treaba bine, ai de lucrat şi acasă... Am şi eu o nepoată profesoară şi toată ziua are de făcut ceva acasă pentru lecţia următoare.”

Adina, Focşani

„Am terminat de ciţiva ani buni liceul şi o facultate la stat. Relativ recent am terminat şi o facultate la particular. Inutil să mai spun că există diferenţe extraordinar de mari... mai exact nu încape comparaţie. Păstrez din anii de liceu imaginea cîtorva dintre profesorii mei, profesori şi oameni în adevăratul sens al cuvîntului. Cred că figura care m-a impresionat cel mai mult a fost cea a profesorului Gheorghiţă. Cred că foarte puţini dascăli se mai ridică la valoarea acestuia. Nu mai vorbesc de învăţătoarea mea... parcă desprinsă din pagină de carte. Ar trebui făcută o selecţie mai riguroasă a cadrelor didactice pentru a nu mai fi posibilă amestecarea ... grîului cu neghina.”

Sondaj realizat de Dana Chiorescu

www.ziaruldevrancea.ro – opinii de la cititori

Ela
Acum sînt "profesori" tineri şi destepţi cu două facultăţi şi trei mastere toate făcute pe la SH sau prin nu ştiu ce apartamente de bloc. Se cheamă că aştia au duble şi triple specialităţi, aspiră la titluri mari, la bani mulţi şi la stat degeaba. Îi învaţă pe copii mai nimic, se dau creţi cu diplomele lor şi le trag preşul de sub picioare celor ca dvs. Îşi pun cu emfază titlul de "profesor" dar ei nici nu ştiu să scrie romaneşte... Ei fac şi meditaţii, ei cer şi cadouri... Presa are dreptate!
Doamna învăţătoare, felicitări pentru munca dvs., dar păcat că învăţătmîntul e cotropit de nulităţi şi lichele, iar oameni ca dvs. vor fi din ce în ce mai rari!

Un fost învăţător

Sînt un învăţător de altădată, am practicat această profesie peste 45 ani. Ştiu că "Învăţătorul este cea mai înaltă figură cum nu e alta sub soare", ştiu că: "Opera lui modestă în aparenţă este cea mai mare operă a istoriei" mai ştiu că: "Vorbele învaţă ,exemplele conving". Mai ştiu că învăţătorul are misiunea de a îndruma şi forma părinţii în educarea copiilor printr-o legătură între şcoală şi familie şi prin vizite la domiciliu lor. Consider că şi Şcolile pedagogice să-şi păstreze tradiţia învăţăturii marelui pedagog Spiru Haret pentru o selecţie corespunzătoare a celor ce vor să practice misiunea de învăţător. Nu oricine poate fi învăţător, trebuie să ai nişte calităţi inclusiv morale, nu cu ochii la partea materială. Sînt multe de spus! Părerea mea că învăţători ca doamna Florica Manole sînt rari, chiar pe cale de dispariţie şi păcat de învăţămînt.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
bibi, acum 4520 zile, 18 ore, 17 minute, 42 secunde
Pentru STEELMANA_ce spui este barfa, cred ca politica, noi vorbim de calitatea de dascal
steelmana, acum 4520 zile, 19 ore, 10 minute, 52 secunde
O lume anapoda. M. L.îşi dă gradul II joi şi Rogoz o pune directoare luni.Peste un an îi dă şi gradaţie de merit pentru că în ultimii 5 ani a fost 3 ani în concediu, 1 an educatoare şi 1 citeste integral
Gabriela, acum 4521 zile, 6 ore, 26 minute, 5 secunde
Pot mentiona multi profesori care au reprezentat modele. Specific si un nume, Doamna Doina Pahopol, profesor de limba franceza.
UN vechi invatator, acum 4521 zile, 10 ore, 4 minute, 57 secunde
Misiunea de dascal e pretentioasa ,e bine ca e pusa in dezbatere opiniei pubilce.Trebuie sa-ti placa s-o profesezi.Nu mai sunt Scolilie Pedagogice de altadata unde la intrare se facea o selectie citeste integral
csssa, acum 4521 zile, 12 ore, 31 minute, 59 secunde
Daca-l mai tineti pe Bostan la carma ISJ-ului se duce naibii tot invatamantul! Un om care se tine cu dintii de scaun , care inca este anchetat pt mita nu stiu ce profil poate sa dea dascalului nou si citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.