Jurnalism cetatenesc

„Nu e vina copiilor că nu sînt plătiţi cum trebuie profesorii”

Dana Chiorescu
8 dec 2011 3095 vizualizări
Părinţii se plîng la inspectorul general Iordache Bostan că în şcoli şi grădiniţe se strîng bani pentru darurile profesorilor de sărbători şi nu numai. De cealaltă parte a baricadei, profesorii sînt nemulţumiţi de salarii, de condiţiile de lucru şi de acuzaţiile care li se aduc. De partea cui este dreptatea în opinia interlocutorilor şi cititorilor noştri puteţi afla din sondajul următor.

Loredana Linguraru, mămică, Focşani


„Eu am copilul la grădiniţă şi deocamdată mi se pare normal să oferim cîte un cadou. Aşa este de sărbători tradiţia, să oferi cîte o atenţie, să faci un gest frumnos... Nu este ceva impus, nu se cer sume foarte mari... E primul an şi nu mi se pare nimic ieşit din comun. Deocamdată, fiind la începutpup fata bine ca, nu ştiu exact cum se procedează, dar nu mi se pare mult. E convenabil. Nu ştiu de ce se plîng unii părinţi... te gîndeşti la copil în primul rînd.”

Ana Maria Pîrlea, elevă, Focşani


„Da, strîngem bani de sărbători pentru profesori. Sumele le stabilim noi, elevii, în funcţie de posibilităţile fiecăruia... nu se impune nimic, nu se emit pretenţii... Nici un profesor nu a ridicat pretenţii, nu a existat niciodată aşa ceva. Pentru fondul clasei am dat totdeauna, am contribuit fiecare... Ar trebui să investească mai mult statul, mai ales că sînt unele laboratoare care nu mai funcţionează din motive tehnice. Sînt şi copii care nu au o situaţie financiară prea bună şi nu îşi permit să dea, dar nu cred că sînt dezavantajaţi. Depinde şi de colectiv…”

Mărioara Lungu, îngrijitor, Odobeşti


„Eu nu mai am copii la şcoală... acum sînt mari, sînt la casele lor… Cînd erau copiii mei la şcoală dădeam şi noi, la fondul clasei, la cadouri… la ce era nevoie. Erau alte vremuri dar se dădea şi atunci… Nu te obliga nimeni… În ziua de azi, la banii care sînt… e greu… E bine să se dea cîte un cadou, cum altfel? Dacă vor dau, dacă nu, nu… Nu păţeşte nimic copilul dacă nu dă. Eu lucrez la o grădiniţă şi nu am văzut niciodată educatoarele cerînd copiiilor sau părinţilor ceva.”

Adina, mămică, Focşani


„Orice părinte se confruntă cu situaţia asta! Nu cere nimeni pe faţă dar... se sugerează mai mult sau mai puţin finut... ba că ar vrea să îşi schimbe mobila în bucătărie, ba e nervoasă doamna că a primit multe flori şi doar dumneaei nu mănîncă flori... Ştiţi că sînt cadre didactice care aruncă la coş buchetul de flori al copilului pe motiv că nu e suficient de frumos sau că e ofilit? În faţa clasei!!! Ce fel de oameni sînt aceştia???? Că nu sînt nici pe departe cadre didactice... E o chestiune de bun simţ şi de educaţie... Poate ar trebui să se pună şi în pielea părintelui care are un salariu de 800 de lei şi vreo doi copii la şcoală... în sistemul nostru de învăţămînt gratuit... Nu generalizez, sigur... dar nu poate nimeni nega că aşa stau lucrurile în unele clase. Da, sigur sînt cadre didactice care aduc de-acasă, dar nu e vina părinţilor şi în nici un caz a copiilor că nu sînt plătiţi cum trebuie profesorii sau că nu au fonduri pentru clasă. Nu putem să ne batem joc de copiii noştri din cauza unor disfunctionalităţi ale societăţii. Din păcate din ce în ce mai mulţi se răzbună pe cei cu care intră în contact la locul de muncă pe motiv că sînt plătiţi prost sau nu au condiţii de muncă pe gustul lor... Aş vrea să îmi declin identitatea... dar sigur, asta nu se poate fără a-i aduce un prejudiciu copilului meu, aşa că mă abţin.”

Sondaj realizat de Dana Chiorescu

www.ziaruldevrancea.ro – opinii de la cititori

Schimbu3
Trebuie să recunoaştem că ceea ce se întîmplă în şcoli este la limita legalităţii sau ilegal cînd banii se strîng la îndemnul cadrelor didactice de către un părinte delegat. Nu mă îngrijorează atît florile cît "industria de profil" din spatele profesorilor, tot soiul de edituri obscure, multe nici măcar înregistrate, de reviste printate în casă pe care n-ai să le vezi la chioşc, de culegeri nefolositoare, de materiale cu caracter religios neautorizate, totul doar maculatură de aruncat la coş. Banii se strîng pe listă, se merge pe principiul "cum, toţi copiii cumpără şi tu nu ai cîţiva lei să fii şi tu în rîndul celorlalţi?", şi să nu-mi spuneţi că omul şcolii face totul dezinteresat şi nu-şi ia partea...

Eu
„Titlul articolului este umilitor. Cel care l-a scris probabil că nu are rude sau cunoştinţe care lucrează în învăţămînt pentru că atunci ar şti exact cum stau lucrurile. Nu ne primim nici drepturile legale. Mulţumesc în numele adevăraţilor dascăli pentru ,,urările” de sărbători.

Elena
Presa să meargă şi la ţară să vadă cum educatoarele şi învăţătorii pun bani pentru caietele şi creioanele copiilor. Şi la oraş dă cine vrea şi cine are, nu cred că se cer bani.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
un prof., acum 4524 zile, 3 ore, 27 minute, 19 secunde
”Școala altfel”... De-abia am prididit să fac Planificări - o droaie, Că vin, din urmă, la atac, Ședințe ca o ploaie! Ieri am avut C.P., iar azi Ședință cu părinții, Alaltăieri citeste integral
cititor, acum 4524 zile, 10 ore, 53 minute, 33 secunde
Mamica intervievata pun pariu ca lucra la croitorie....ca o persoana cu ceva mai studii decat cele necesare coaserii chilotilor isi da seama ca educatoarea munceste cu 20 de copii si nu-i e usor...Il citeste integral
cadru didactic, acum 4524 zile, 11 ore, 21 minute, 14 secunde
„Nu e vina copiilor că nu sînt plătiţi cum trebuie profesorii”.....daca asa ceva poate fi considerat titlu ce spuneti de alta sugestie pentru urmatorul articol ???De exemplu :"Cum trimit citeste integral
Aron, acum 4524 zile, 12 ore, 33 minute, 15 secunde
Tara de praduitori si de lingusitori!Mi-e scarba sa mai comentez!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.