Jurnalism cetatenesc

AFLĂM DE LA AVOCATUL POPORULUI

Ziarul de Vrancea
8 dec 2011 2246 vizualizări
Şi totuşi, ce se întîmplă cu penalităţile la întreţinere?

    Pe Bulevardul Marea Unire, zona Faleza Dunării, în clădirea Camerei de Conturi, îşi desfăşoară activitatea Biroul teritorial Galaţi al instituţiei Avocatul Poporului, avînd ca rază de competenţă judeţele Brăila, Galaţi şi Vrancea. Avocatul Poporului este o autoritate publică autonomă şi independentă, care are ca misiune apărarea drepturilor persoanelor fizice în raporturile acestora cu autorităţile publice şi cu persoanele juridice care au în obiectul lor de activitate servicii publice, aflate sub autoritatea administraţiei publice.
    O problemă de larg interes pentru locuitorii de la bloc, despre care am fost sesizaţi şi noi şi care a stîrnit numeroase controverse la nivelul administraţiei publice locale, precum şi între asociaţiile de proprietari şi furnizorii de utilităţi, a fost problema aplicării Legii nr. 175/2010 pentru modificarea Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari. Mai precis, este vorba de art. II din această lege, care prevede că proprietarii şi chiriaşii, cu un venit minim lunar ce nu depăşeşte 1000 lei/membru de familie, care îşi achită integral cotele de contribuţie la cheltuielile asociaţiilor de proprietari, în termen de 12 luni de la data intrării în vigoare a legii, vor fi scutiţi de plata penalităţilor generate de suma restantă cu titlu de bază.
    Societatea Comercială „Apă Canal” – S.A. Galaţi şi Societatea Comercială „Apaterm” – S.A. Galaţi au manifestat reticenţă faţă de aplicarea prevederilor legii menţionate, motivul principal fiind că textul de lege instituie o inegalitate de tratament, în sensul că legiuitorul nu scuteşte de penalităţi decît consumatorul final, nu şi furnizorul de servicii. Drept urmare, în cadrul unor procese aflate pe rolul Judecătoriei Galaţi, cele două societăţi comerciale au ridicat excepţia de neconstituţionalitate a art. II din Legea nr.175/2010. Prin Decizia nr. 816/21.06.2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.646 din 9 septembrie 2011, Curtea Constituţională a respins excepţia ridicată de Societatea Comercială „Apă Canal” – S.A. Galaţi şi prin Decizia nr.1.110/08.09.2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.773 din 2 noiembrie 2011, Curtea Constituţională a respins excepţia ridicată de Societatea Comercială „Apaterm” – S.A. Galaţi. Fără a intra în amănunte, precizăm că soluţia adoptată de instanţa constituţională este în concordanţă cu punctul de vedere exprimat în speţă de către Avocatul Poporului.
    În concluzie, proprietarii/locatarii care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege şi care, între data de 23 iulie 2010 şi data de 23 iulie 2011, şi-au plătit integral cotele de contribuţie, cu titlu de bază, la cheltuielile asociaţiilor de proprietari, sînt scutiţi de plata sumei rezultate din penalităţi. În ceea ce priveşte penalităţile generate de suma restantă cu titlu de bază, acestea sînt penalităţile calculate potrivit cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, pînă la data de 23 iulie 2010, dată la care a intrat în vigoare Legea nr.175/2010.
    Persoanele fizice, care se consideră lezate de autorităţile publice sau furnizorii de servicii publice de sub autoritatea administraţiei publice, trebuie să ştie că Biroul teritorial Galaţi al instituţiei Avocatul Poporului este întotdeauna  în slujba lor, poate fi sesizat printr-o petiţie scrisă şi poate fi contactat telefonic la numărul 0236/32.00.10 şi pe e-mail la adresa avpgalati@avp.ro; de asemenea, acordă zilnic audienţe, între orele 9 – 16, cu excepţia zilei de vineri, cînd programul este de la 9 la 12.
 
Expert, Liviu COMAN-KUND


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
relu, acum 4525 zile, 14 ore, 21 minute, 25 secunde
Mai exista si functia asta ?! Alti bani papati de pomana . N-am auzit pana acum ca vreunul dintre cei care detin o asemenea functie sa fi facut ceva pentru popor.In loc de titulatura pompoasa mai citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.