Jurnalism cetatenesc

„Cu calculatorul ştii ce îţi cîntă, cum îţi cîntă şi nu te costă o avere”

Dana Chiorescu
4 dec 2011 2603 vizualizări
De cîţiva ani, puţini mai caută formaţiile de lăutari care s-au rupt din vechile orchestre de muzică populară. Şi asta pentru că mulţi preferă, dacă nu manelele, muzicanţii mai tineri, în formulă numerică mai mică. În ultima vreme, chiar şi artiştii consacraţi vin să cînte la petreceri cu CD-ul în buzunar, făcînd payback, adică mimînd muzica. Unii dintre artişti încearcă să ţină vii şi obiceiurile străvechi, însă societatea actuală a fost deja contaminată de noile stiluri muzicale din categoria manelelor. Cum privesc interlocutorii şi cititorii noştri această situaţie puteţi afla din sondajul următor.

Margareta, cadru didactic, Focşani



„Este firesc ca şi muzica să urmeze tendinţele generale ale societăţii. Într-o societate guvernată de calculator şi internet cum vă imaginaţi evoluţia muzicii?S-au păstrat tradiţiile la popoarele care nu au evoluat foarte mult, care s-au modernizat  mai puţin. Lăutarii sînt ţigani cei mai mulţi. Dacă ne uităm la ei, prea puţini ţin pasul cu vremurile, deci e firesc ca muzica lor să fie ca acum 100 de ani.”

Petre Cociu, pensionar, Focşani



„Eee... pe vremea noastră era frumos! Da’ ce, era petrecere, nuntă, zi onomastică să nu ai lăutari? Dacă făceai acasă chemai un ţigan cu acordeonul, dacă era mai mare chemai taraful. Da’ asta era frumuseţea petrecerii, cum altfel? Apăi ce distracţie e cu calculatorul? Pui acolo să cînte... dar nu e acelaşi lucru. Nu e din inimă! Lăutarul venea cu acordeonul sau cu vioara lîngă tine şi îţi cînta de îţi aminteai de toate relele. Nu cred să mai vină de acum la modă... s-au dus, gata...”

Mărioara Vicol, pensionară, Focşani



„Nu e bine! Lumea trebuie să asculte şi muzică veche şi din asta modernă... Lăutarii ce să facă, săracii? Să se pensioneze? Tineretul e acum mai mult cu calculatorul. Da, şi manelele sînt frumoase... ne plac, da... Nu ştiu cît sînt de scumpi ... Cînd s-au însurat băieţii au avut formaţie, nu lăutari... din ăştia care cîntă la nunţi... dar cîntă de toate... şi manele şi valsuri... ce se cere.... dar nu ştiu cît a costat.”

Adrian, operator calculator, Focşani

„Nici nu ştiu dacă mai există lăutari... Nu zic să ascultăm manele, dar... şi muzica lăutărească e... cam trecută. Cînd îţi faci nuntă, dacă ai bani, chemi formaţie, dacă nu... pui un Dj cu calculator... face o selecţie ca lumea... e mult mai iefin si mai sigur. Ştii clar ce îţi cîntă, cum îţi cîntă şi nu te costă o avere.”

Sondaj realizat de Dana Chiorescu


www.ziaruldevrancea.ro – opinii de la cititori

wise teachings

Adevăraţii muzicanţi nu se bucură de prea mare succes, în schimb toţi neaveniţii au devenit "renumiţi"! De aici şi lipsa de cultură a populaţiei. Snobismule e în floare, muzica tradiţională, folclorul le pute snobilor noştri. La prima vedere, această problemă nu pare să aibe o prea mare importanţă, dar cu trecerea timpului se vor pierde tradiţiile şi odată cu ele şi identitatea noastră.Tare aş vrea să-i văd pe cei menţionaţi mai sus, catalogaţi ca şi "renumiţi', cum ar cînta un brîu pe 6, un rustem sau muzică populară de calitate. Nici unul. Asta e, va trebui să ne mulţumim cu "La Chucharacea şi dansul "penguinului":)) şi să sperăm că lumea va şti să aprecieze artiştii de valoare care ştiu cu ce se mănîncă această meserie! Însă, la cîtă incultură există m-aş mira să se mai întîmple vreodată!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Ion Traditionalu', acum 4528 zile, 10 ore, 45 minute, 14 secunde
Nu mor caii cand vor cainii spune un vechi proverb romanesc.In cazul de fata nici lautarii nu vor muri cand vor baietii cu calculatoarele, DJ nu le pot spune pentru ca un Dj adevarat cunoaste o nota citeste integral
dijei cu zurgalai, acum 4528 zile, 11 ore, 56 minute, 56 secunde
Bey oameni buni, sa nu-l mai cititi bre pe Eminescu, Caragiale, ca e vechi bre, is de peste o suta de ani, nu le au cu calculatoarele, chestii d-astea ce mama ma-sii. La gunoi cu traditiile romanesti citeste integral
Tepes, acum 4528 zile, 13 ore, 26 minute, 50 secunde
Vai de noi cu asa cadre didactice fara pic de cultura. Care va sa zica, daca e sa ne pastram traditiile suntem un popor inapoiat?!Asa prostie din gura unui asa zis intelectual chiar m-a dat pe citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.