Jurnalism cetatenesc

Echipa EcoSapiens, in tabara din Tara lui Andrei

Ziarul de Vrancea
6 sep 2011 1359 vizualizări
Echipa EcoSapiens, de la Scoala „Stefan cel Mare” din Focsani, coordonata de doamna profesoara Maria Sterea, se numara printre premiantii concursului national Scoala lui Andrei, proiect organizat de Petrom.

 Ei au fost recompensati cu participarea in tabara din Tara lui Andrei, desfasurata in localitatea Cheia, cu 5.000 de euro, un sistem multimedia pentru scoala din care fac parte si un laptop profesorului coordonator.
In Tara lui Andrei, „tara fara granite“, elevii de scoala primara si de gimnaziu învata sa pretuiasca natura. Cind au venit în tabara, copiilor li s-a spus o poveste despre cum a luat nastere „Tara lui Andrei". Povestea este despre doi baieti, Andrei si Mihai, care gasesc în padure cite patru cristale, ce simbolizeaza cele patru elemente ale naturii. Andrei, care iubeste natura, are grija de cristalele sale, în timp ce Mihai le neglijeaza. Cind o furtuna se abate asupra orasului, cristalele îl ajuta pe Andrei sa ajunga pe virful unui munte, unde gaseste o tara minunata care de atunci îi poarta numele. Mihai, în schimb, ramine în orasul devastat de furtuna, caci cristalele lui neîngrijite nu-l putusera ajuta sa scape de urgie. Pentru a ramine angrenati în aceasta poveste, în prima lor seara din tabara, copiii primesc o scrisoare de la Andrei, prin care sunt anuntati ca un spirit malefic a furat cristalele. A doua zi, ei trebuie sa plece în cautarea cristalelor si sa le elibereze, aventura începind imediat dupa masa de prinz. Copiii sint împartiti în patru echipe si fiecare va încerca sa gaseasca în fiecare zi alt cristal. Atelierele de stiinta distractiva, desfasurate dimineata si sustinute de Savantele Trasnite: Gaia Maia, Renata Aerata, Hiper Hiper Hidraulica si Roxy Foxy sint însa doar un preambul.
Ziua ,,Apei”
Teodora Vid, o tinara care a escaladat unele dintre cele mai înalte virfuri montane din lume, e responsabila cu „Ziua Apei". Ea îi duce pe copii într-o drumetie pe munte, pina la fabrica de apa „Cheia", unde acestia asista la procesul de captare si îmbuteliere a apei. „Drumetia dureaza trei ore. Îi învat pe copii sa mearga pe munte, sa traverseze riul pe pietre, pe busteni, e o stinca pe care legam o coarda de care trebuie sa se tina. Dupa ce vizitam fabrica, mergem sa cautam Spiritul Apei. Cristalul e ascuns pe valea unui riu secat", explica Teodora.

 Ziua ,,Aerului”

 


Alexandru Pirvan coordoneaza „Ziua Aerului". Sub îndrumarea lui, copiii învata sa traverseze un riu folosind podul indian si tiroliana (adica sa înainteze pe o fringhie suspendata, legati cu hamuri). „Le testam curajul si spiritul de echipa. La final avem un joc un joc care-i conduce la cristal. Se cheama pinza de paianjen si e o retea de sfori cu ochiuri neregulate în care fiecare poate sa intre o singura data. Ca sa ia cristalul, care e ascuns în scorbura unui copac, toti copiii trebuie sa fie în pinza, iar ultimul, cel mai mic, e purtat de ceilalti pe brate pina la cristal. Ideea e sa învete sa descopere resursele echipei", explica Alexandru. 

  


Ziua ,,Pamintului”

  


Matei si Muri, fosti cercetasi din Deva, coordoneaza „Ziua Pamintului". „Îi învatam sa se descurce în padure, sa-si faca un adapost din trei noduri si citeva lemne, sa construiasca un podet si sa se orienteze dupa busola."

  


Ziua ,,Focului”

 
„Ziua Focului" e coordonata de Alexandru si de George. Aici, probele sint tir cu arcul si paintball. La final, copiii învata sa se foloseasca de codul Morse pentru a deslusi o fraza care indica locul în care a fost ascuns Spiritul Pamintului.
Vineri a fost ziua proiectelor. Copiii îsi prezinta planul de continuare a proiectelor care i-au adus în tabara si primesc sfaturi si îndrumari.
Simbata, ultima zi de tabara, intr-un cadru festiv, elevii primesc diplome, medalii si o carte de identitate ca fiind cetatean al Tarii lui Andrei! Momentul plecarii din tabara si chiar ajunsi acasa, linga parintii lor, a fost plin de lacrimi: elevii nu vroiau sa mai plece din Tara lui Andrei, o alta Tara, unde la rang de cinste se gasesc NATURA, prietenia, aventura,  jocul si voia buna!
60 de voluntari ii ajuta zilnic pe copiii din tabara din Tara lui Andrei sa invete cum pot deveni cetateni responsabili. Ei ii ajuta astfel pe cei 400 de copii curajosi care pleaca in aventura pentru salvarea celor 4 spirite ale universului: Apa, Aer, Foc, Pamint. Voluntari si participanti la concurs, ei reprezinta generatia responsabila de miine!
Platforma Tara lui Andrei incurajeaza voluntariatul, sprijinind dialogul intre organizatiile non-guvernamentale din tara si cei care doresc sa ofere o parte din timpul si resursele lor unor cauze sociale.
Echipa EcoSapiens a Scolii “Stefan cel Mare”din Focsani cu proiectul lor, “Un strop de natura printre ramuri de beton” si-a propus realizarea unui parc de odihna si agrement, in zona Cartier Sud a municipiului Focsani, pentru imbunatatirea calitatii vietii si a relatiilor persoanelor din comunitate. Initiativa a pornit de la o concluzie recenta asupra normelor europene ce privesc spatiul verde.
In tabara din Tara lui Andrei participantii învata si se joaca demonstrind aptitudini de lideri creativi si constiincioși. Este mai mult decit o întilnire între cistigatori si voluntarii veniti special pentru a-i întilni pe copiii care vor sa schimbe lumea. Este un spatiu în care elevi, profesori si traineri specializati trec prin experiente unice.
Scoala lui Andrei face parte din platforma Tara lui Andrei.ro, un program de responsabilitate sociala Petrom care permite unui numar nelimitat de oameni sa interactioneze, sa comunice, sa se informeze si, mai ales, sa schimbe in mod concret lumea in care traiesc.
Maria Sterea – Scoala „Stefan cel Mare” Focsani

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.