Jurnalism cetatenesc

File de istorie

Ziarul de Vrancea
29 apr 2011 533 vizualizări
Veteranii de razboi merita o mai atenta recunoastere

In fiecare an la 29 aprilie sarbatorim ZIUA VETERANILOR DE RAZBOI, instituita prin lege in semn de recunostinta a meritelor fostilor combatanti pe cimpurile de lupta pentru apararea independentei, suveranitatii teritoriale si a intereselor ROMANIEI. Titlul de VETERAN DE RAZBOI este un titlu cu grave si solemne sonoritati, plin de cinste si respect, fiind dobindit prin lupte si jertfe, prin indeplinirea exemplara a datoriei sfinte atunci cind patria si neamul au fost in primejdie si i-au chemat pe fiii lor sa dea masura iubirii fata de ele.

In preajma omagierii acestei zile, veteranii si invalizii de razboi aflati in viata, tot mai putini si mai subreziti de anii si vicisitudinile vremurilor, rememoreaza cu durere ororile prin care au trecut, dramaticele lupte cu dusmanii si faptele de arme savirsite pe cimpurile de batalie. Ei doresc si spera mereu sa se bucure de o recunoastere, o pretuire mai aproape de meritele lor in istorie, din partea societatii, din partea generatiilor mai tinere, dar mai ales din partea autoritatilor statului, care pe zi ce trece uita de aceasta categorie de oameni pe cale de disparitie.

VETERANII, cu pletele incaruntite si mers sovaielnic, ar dori sa fie priviti cu mai mult bun simt cu mai multa omenie si educatie civica. Ei ar dori sa nu mai auda voci stupide si inculte in mijloacele de transport in comun, la trecerile de pietoni si alte tipuri de contacte cotidiene. Acesti eroi in viata isi duc anii, grijile si suferintele, traiul anonim de pe o zi pe alta, cu demnitatea fostului ostas si cu speranta ca autoritatile locale si societatea ii vor baga mai mult in seama. Prin ceea ce au daruit si continua sa daruiasca, VETERANII nu trebuie priviti ca piese de decor sau muzeu, ci ca o realitate social-istorica si rasplatita in respectul, admiratia si grija comunitatii. Respectul eroilor cazuti la datorie, ori aflati in viata este o norma morala universala, respectata in toate statele civilizate, iar la noi singurele institutii ce se mai preocupa de soarta veteranilor sint: Ministerul Apararii Nationale si Ministerul Administratiei si Intemelor.

Adresez veteranilor de razboi si urmaselor din jud. Vrancea cele mai sincere urari de bine, o viata frumoasa cu cit mai putine greutati si sa nu ne pierdem speranta de mai bine!


COL(R) BALUTA COSTEL

Presedintele filialei Vrancea a Asociatiei Veteranilor de Razboi din M.A.I. si Uniunii Veteranilor


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.