Jurnalism cetatenesc

Ginduri de la suflet la suflet

Ziarul de Vrancea
22 dec 2010 521 vizualizări
Scrisoare premiata in cadrul concursului intitulat Cea mai frumoasa scrisoare adresata lui Mos Craciun , organizat de Liga Scriitorilor din Romănia, filiala Vrancea.

Iubite Mos Craciun,



Mi-e greu sa iti scriu si totusi, intr-un impuls emotional, mi-am luat inima in dinti. Si iata, purced la drum. Revin dupa multa vreme, poate dupa vremea copilariei cu miros de cetina si de sarbatoare, cu speranta ca in acest an voi gasi sub brad ceea ce imi doresc.

Din punctul meu de vedere, farmecul Craciunului nu consta in bunuri materiale; imi doresc armonie si fericire, intelepciune si vindecare, iubire si implinire, lucruri dupa care tinjeste orice fiinta de pe acest Pamint, atit de mare, dar atit de mic! îmi doresc un strop de binecuvintare pentru sufletul meu pierdut uneori intre regrete; o raza de speranta si lumina in inimile tuturor, pentru a-i face mai buni acum, de Craciun. îmi doresc prezenta lui, impreuna cu iubirea pe care mi-o poarta. Sa privim impreuna cerul senin si sa ne dai puterea de a privi mai departe de problemele cotidiene, sa putem patrunde intelesul profund al vietii si al dragostei!

Stiu ca majoritatea oamenilor te considera ireal, doar o poveste sau spirit. Eu vreau sa cred ca existi, sa-ti pot simti darnicia. Abia am pasit in lumea "reala", asa cum o numesc unii, lumea rece, insensibila, care a uitat sa se bucure de orice gest. De ce nu putem privi prin ochii unui copil o data in an, de Craciun? De ce nici macar aceasta sarbatoare divina nu ne poate imbuna?

Te rog, Mosule, adu-mi pelerina de ploaie mov cu care alergam in curtea scolii! Adu-mi zimbetul mamei de pe vremea cind, rezemate de soba, priveam bradul stralucitor, cintind colinde! Lasa-ma sa mai simt o data mirosul gutuilor primite de la bunicul meu de sarbatori! Adu-mi o caseta cu note false cintata-n cind eram copil, in casele vecinilor, la colindat. Adu-mi lumina, rochita si bradul cu ghirlande de demult! Adu-mi acel sentiment minunat pe care il traiam in dimineata de Craciun, cind desfaceam cadourile cu un zimbet si o privire pure, luminoase, candide! Adu-mi mirosul de cartofi pe plita pe care ni-i facea bunica! Mosule, adu-mi brazii din copilarie , adu-mi-i pe toti sa-i pun in sala mare a anilor! Adu-mi acele nopti nedormite, asteptindu-te! Adu-mi clepsidra timpului care ne scurge timpul atit de usor, sa o pot intoarce! Mai vreau iernile aspre care-mi luau sania pe sus! Adu-mi distractia si zimbetul staruitor din vremea cind ma dadea tata cu sania pe gheata, mirosul zapezii si aroma checului si a cozonacului care ne umplea casa! întoarce carti de joc cu ghidusia unui spiridus si reda-mi anii! îmi doresc sa am puterea sa cred in imposibil, imi doresc sa am senzatia ca pot cuprinde marea dintr-o privire, imi doresc sa pot urca muntii si sa am puterea sa o iau de la capat. Sa intind bratele spre cer si, atunci cind le inchid sa cred ca am cuprins Universul intreg, sa prind un fulg de nea si sa-l daruiesc, in toata splendoarea lui, cuiva drag! îmi doresc ca stelele sa-mi spuna misterele noptii, sa pot convinge natura - pasari, copaci, vint, ploaie, zapada sa duca cu ele oriunde in lume iubirea mea si dorul meu. Vino din nou, te rog, Mos Craciun! Mi-e dor de tropotul de reni atunci cind se lovesc cu copitele de stele!

Si iti mai cer ceva, Mosule! Vreau sa fiu inger macar o zi, ca in ziua aceea tot ce ating sa se transforme instantaneu in mai bine, mai curat, mai frumos, mai plin de dragoste adevarata, neatinsa de ginduri sau de intentii ascunse, lipsita de lacomie sau zgircenie. Fa ca toti oamenii sa-si deschida ochii! Sa admire splendoarea Craciunului, sa traiasca acel sentiment de bunatate si fericire, de caldura a sufletului! Vreau sa devin eu un om bun si sa generez aceasi dorinta in ceilalti. Daruieste-mi un prieten adevarat, caci acesta este cel mai important dar al vietii ! Fa ca, imbatrinind, sa fiu tot mai fericita, mai frumoasa, pastrind pe chip lumina acelei nopti in care voi fi fost inger!

Asadar, transforma tuturor lacrimile cauzate de tristete, chin sau durere, in fulgi de nea stralucitori, care sa creeze adevaratul farmec al acestui eveniment divin. Ele sa ninga si pamintul sa devina imaculat, in jur sa domneasca prospetimea si puritatea, bunatatea in fiecare dintre noi!

Ti-as multumi din tot suflet, aceasta ar fi adevarata semnificatie a Craciunului!


Cu iubire,

Georgiana Marinescu

Scoala "Stefan cel Mare", clasa a VII-a A

Prof. Mariana Tandara


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.