Jurnalism cetatenesc

AFLAM DE LA AVOCATUL POPORULUI

Ziarul de Vrancea
9 nov 2010 573 vizualizări
Despre Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Pe Bulevardul Marea Unire, zona Faleza Dunarii, in cladirea Camerei de Conturi, isi desfasoara activitatea Biroul teritorial Galati al institutiei Avocatul Poporului, avand ca raza de competenta judetele Braila, Galati si Vrancea.

Avocatul Poporului este o autoritate publica autonoma, care are ca misiune apararea drepturilor persoanelor fizice in raporturile acestora cu autoritatile publice.

Atat in cadrul audientelor, cat si prin intermediul petitiilor, numerosi cetateni ne-au solicitat ajutorul pentru "a li se face dreptate" de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului. în acest context, am realizat ca nu se cunoaste rolul acestei instante internationale, motiv pentru care ne propunem sa-i facem o succinta prezentare.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului este o jurisdictie internationala care, in anumite circumstante, poate fi sesizata cu plangeri de catre persoanele care pretind ca drepturile lor, prevazute in Conventia Europeana a Drepturilor Omului, au fost violate.

Curtea poate cerceta numai plangeri referitoare la violarea unuia sau mai multor drepturi prevazute in Conventie sau in protocoalele aditionale. Ea nu este o instanta de apel impotriva instantelor nationale si nu poate anula sau modifica deciziile lor. Daca, prin hotararea sa, Curtea constata o incalcare a Conventiei, dispune inlaturarea consecintelor acesteia. Daca dreptul national nu permite decat o inlaturare incompleta a consecintelor acestei incalcari, Curtea acorda partii lezate, daca este cazul, o reparatie echitabila.

Persoana interesata se poate plange Curtii numai cu privire la actele unei autoritati publice (Parlament, administratie, tribunal etc.). Curtea nu solutioneaza plangeri indreptate impotriva unor persoane sau institutii private.

în ceea ce priveste sesizarea Curtii Europene a Drepturilor Omului, aceasta nu se poate face decat dupa ce au fost epuizate in prealabil caile de recurs interne si in termen de 6 luni incepand cu data deciziei definitive interne. Acest interval incepe sa curga de la data la care persoana in cauza sau avocatul sau a luat cunostinta de decizia finala, in ordinea normala a instantelor, si nu incepand de la respingerea ulterioara a unei eventuale cereri de revizuire a procesului sau a unui alt recurs extraordinar, a unei cereri de gratiere sau amnistie.

Precizam ca, in exercitarea remediilor juridice interne, trebuie respectate regulile de procedura nationale, mai ales termenele prevazute de acestea. Daca, de exemplu, un recurs a fost respins ca tardiv sau pentru nerespectarea unei reguli de competenta sau de procedura, Curtea nu poate examina cauza respectiva.

Limbile oficiale ale Curtii sunt franceza si engleza, dar cererile pot fi formulate si in limba romana. Formularul de cerere si instructiunile de completare in limba romana pot fi descarcate de pe site-ul Curtii: http://www.echr.coe.int.

Precizam ca examinarea cererilor adresate Curtii Europene a Drepturilor Omului este gratuita, iar procedura, cel putin la inceput, este scrisa. Deci justitiabilul nu trebuie sa se prezinte la sediul Curtii.

Persoanele care se considera lezate de autoritatile publice trebuie sa stie ca Biroul teritorial Galati al institutiei Avocatul Poporului este intotdeauna in slujba cetateanului si poate fi contactat telefonic la numarul 0236/32.00.10 si pe e-mail la adresa avpgalati@avp.ro; de asemenea, acorda zilnic audiente, intre orele 9 "" 16, cu exceptia zilei de vineri, cand programul este de la 9 "" 12.



Expert, Liviu Coman-Kund



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739421 zile, 20 ore, 48 minute, 11 secunde
Stiam ca exista o asemenea institutie.Dar activitatea acesteia si implicit persoana avocatului nu sunt cunoscute.Suna prea pompos "avocatul poporului" ! Cine a vazut sau a citit in mass media despre citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.