Jurnalism cetatenesc

AFLAM DE LA AVOCATUL POPORULUI

Ziarul de Vrancea
14 iun 2010 635 vizualizări
Despre protectia sociala a somerilor

Pe Bulevardul Marea Unire, zona Faleza Dunarii, in cladirea Camerei de Conturi, isi desfasoara activitatea Biroul teritorial Galati al institutiei Avocatul Poporului, avind ca raza de competenta judetele Braila, Galati, Vrancea si ca principala misiune apararea drepturilor si libertatilor persoanelor fizice in raporturile acestora cu autoritatile publice.

în cadrul audientelor acordate in ultima vreme, s-a ridicat de mai multe ori problema ajutoarelor de care beneficiaza persoanele disponibilizate. Fiind o problema de interes pentru un numar semnificativ de cetateni, in conditiile actualei crize economice, consideram utila prezentarea principalelor repere ale protectiei sociale a somerilor.

Baza protectiei sociale a somerilor o constituie, chiar daca pare paradoxal la prima vedere, stabilitatea in munca. Pentru asigurarea stabilitatii in munca si a protectiei sociale a muncii functioneaza o interventie statala protectiva, in favoarea angajatului. Garantia statala a stabilitatii in munca o constituie stabilirea limitativa prin lege (Codul Muncii "" Legea nr.53/2003 cu modificarile ulterioare) a cazurilor in care si a motivelor pentru care incetarea raporturilor de munca poate avea loc din initiativa si din vointa unilaterala a angajatorului, precum si reglementarea formelor de control si a sanctionarii concedierilor ilegale. La modul general, orice angajat trebuie sa stie ca decizia de concediere se emite in scris si, sub sanctiunea nulitatii absolute, trebuie sa fie motivata in fapt si in drept si sa cuprinda toate precizarile prevazute in mod expres de lege, de la caz la caz. Atragem atentia insa ca, in practica, se intilnesc numeroase cazuri de concediere mascata. Aceasta practica frauduloasa consta in determinarea salariatului, prin presiuni sau profitind de ignoranta acestuia, sa-si dea acordul pentru incetarea contractului de munca sau sa o ceara el insusi. în aceste cazuri, salariatul este pagubit prin faptul ca nu beneficiaza de preaviz si nici de masurile de protectie prevazute de Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea angajarii fortei de munca, iar viciul de consimtamint este greu de dovedit in justitie.

Masurile de protectie prevazute de Legea nr.76/2002, cu modificarile ulterioare, sint de mai multe categorii. Dintre acestea mentionam: prevenirea somajului, incadrarea sau reincadrarea in munca a persoanelor in cautarea unui loc de munca, stimularea somerilor in vederea ocuparii unui loc de munca, stimularea angajatorilor pentru incadrarea persoanelor in cautarea unui loc de munca si protectia persoanelor in cadrul sistemului asigurarilor pentru somaj. Beneficiarii prevederilor legii sint persoanele care au devenit someri din cauze neimputabile lor.

De o protectie aparte se bucura somerii proveniti din anumite categorii de concedieri colective. în conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta nr.98/1999, privind protectia sociala a persoanelor ale caror contracte de munca vor fi desfacute ca urmare a concedierilor colective, in situatiile strict determinate de acest act normativ, personalul disponibilizat beneficiaza de masuri de protectie suplimentare, si anume, de plati compensatorii precum si de alte facilitati si drepturi prevazute in contractul colectiv de munca.

Precizam ca autoritatea administratii publice de la nivelul judetului Vrancea, competenta pentru realizarea drepturilor de protectie sociala a somerilor, este Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Vrancea. Deci, aceasta este autoritatea locala care are misiunea de a va rezolva problemele din acest domeniu.

Daca intimpinati greutati in realizarea drepturilor dumneavoastra, din partea oricaror autoritati ale administratiei publice, va rugam sa retineti ca Biroul teritorial Galati al institutiei Avocatul Poporului va sta la dispozitie si poate fi contactat telefonic la numarul 0236/32.00.10 si pe e-mail la adresa avpgalati@avp.ro. De asemenea, acorda zilnic audiente, intre orele 9 "" 16, cu exceptia zilei de vineri, cind programul este de la 9 la 12.


Expert, Liviu COMAN-KUND



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.