Jurnalism cetatenesc

Eroii de linga noi

Ziarul de Vrancea
29 apr 2010 793 vizualizări
Generalul de Brigada (r) NICOLAE ZAMFIR

Pe 29 aprilie sarbatorim, pentru prima data, Ziua Veteranului de razboi. Veteranii sint eroii de linga noi, minunatii barbati care au supravietuit razboiului, care au dat dovada de curaj si sacrificiu pe cimpurile de lupta pentru patria romana. Un astfel de exemplu il constituie si Generalul de Brigada (r) Nicolae Zamfir, presedintele Asociatiei Veteranilor de razboi, filiala Vrancea.

A fost incorporat in februarie 1942 la R.5 Pionieri Focsani si dupa 6 luni de pregatire militara a plecat cu Divizia 6 Infanterie, B-6 Pionieri pe frontul de Est, la Cotul Domnului, unde a executat baraje genistice si alte misiuni. Cazut prizonier a fost internat in lagarul 58, fil.3, din fosta U.R.S.S. Viata de prizonier de razboi a fost grea si cu bucurie s-a inscris voluntar in Divizia Tudor Vladimirescu ce s-a infiintat pe teritoriul U.R.S.S. Dupa o scurta pregatire a fost numit Cdt. Pluton in cadrul Batalionului de Pionieri al Diviziei Tudor Vladimirescu.

A participat la eliberarea oraselor Sf. Gheorghe, Oradea (12 oct. 1944). Au continuat luptele impotriva inamicului, eliberind Debretinul. Aici a murit subordonatul sau, serg. Ardeleanu Dumitru (cdt. grupa pionieri).

Unitatile Diviziei Tudor Vladimireascu au luptat pe teritoriul Ungariei si Cehoslovaciei cu dirzenie si eroism. Pe data de 05.03.1945, Lt Nicolae Zamfir a fost grav ranit fiind lovit de artileria inamicului. Piciorul drept, mina stinga si trei coaste fracturate l-au imobilizat la pat timp de 105 zile. In acest timp, la comanda Companiei sale a fost loctiitorul slt. Biris Vasile, in luptele de la Hron. Dupa spitalizare a revenit la comanda Companiei Pionieri din B6 Pionieri si trecut apoi in cadrele active ale Armatei. A urmat Academia Militara, sectia Tancuri si a indeplinit functii de raspundere precum: Cdt. Bg. Tancuri, Loctiitor pentru tancuri la Corp de Armata, sef Scoala Roman, Cdt. Centru de Instructie Tancuri la Scoala de ofiteri de rezerva Bacau, sef Stat Major al G.P. in judetul Bacau, apoi in Vrancea si din 1975 pensionat.

Din cele 27 de decoratii, cea mai mare decoratie primita a fost "Coroana Romaniei cls V-a cu Spade si Panglica de Virtute Miliatra" "" conform Inaltului Decret nr. 2596 din 24.08. 1945.

Domnul General de Brigada (r) Nicolae Zamfir a fost si a ramas modelul eroului viu, exemplu de daruire, onestitate, de patriotism autentic. In aceasta zi de sarbatoare si tot timpul sa-i pretuim, sa-i respectam si sa le oferim dragostea noastra veteranilor de razboi si celor care au contribuit la eliberarea patriei. In toamna acestui an, domnul General de Brigada (r) Nicolae Zamfir implineste 89 de ani. O frumoasa virsta si un frumos exemplu pentru fiecare.

Sanatate si "La multi ani!", domnule General!


Ionel Marin

Cenaclul literar "Vasile Carlova"



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.