Jurnalism cetatenesc

Seiful fara cifru

Ziarul de Vrancea
23 feb 2010 577 vizualizări
Cum procedam!? Cum sa te protejezi si sa intervii în cazul descoperirii munitiilor neexplodate

în cursul anului 2009 echipa pirotehnica din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Anghel Saligny" al judetului Vrancea a inregistrat un numar de 163 misiuni de asanare a teritoriului de munitie neexplodata si 19 misiuni pentru distrugere in cadrul carora au fost cercetate, identificate, ridicate, transportate, depozitate si distruse 683 elemente de munitie de infanterie, 333 proiectile de diferite calibre. 13 grenade defensive,4 grenade ofensive, 1 mina antipersonal, 2 bombe de aviatie, 4 lovituri aruncator de grenade, 1bombe de artilerie 17 grenade defensive, 1 bomba de artilerie si 783 alte munitii.


Desi munitiile neexplodate provin din timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, unele fiind descoperite in stare avansata de deteriorare, ele pot fi inca active si pot provoca importante pagube materiale sau pierderi de vieti omenesti. De aceea, persoanelor care descopera munitii neexplodate le sint recomandate urmatoarele:

"¢ Nu le atingeti;

"¢ Nu le loviti sau miscati;

"¢ Nu le introduceti in foc;

"¢ Nu incercati sa demontati focoasele sau alte elemente componente;

"¢ Nu lasati copiii sa se joace cu asemenea componente;

"¢ Nu ridicati, nu transportati sau introduceti munitiile neexplodate in incaperi, locuinte sau gramezi de fier vechi;

"¢ în zonele unde se presupune ca ar exista munitii neexplodate nu executati lucrari de imbunatatiri funciare, sapaturi manuale, nu aprindeti focul si interziceti circulatia vehiculelor, oamenilor si animalelor;

"¢ Cind se executa lucrari si se depisteaza, cu ocazia sapaturilor, munitii neexplodate, se sisteaza imediat lucrarile, se indeparteaza intregul personal din zona periculoasa si se anunta organele de interventie.


RETINETI! - neutralizarea si distrugerea munitiilor se executa de catre subunitatile pirotehnice care au pregatirea si dotarea cu aparatura speciala pentru aceasta misiune periculoasa.


APEL UNIC PENTRU SITUATII DE URGENTA: 112



Compartimentul Informare si Relatii Publice al ISU Vrancea



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.