Jurnalism cetatenesc

De la suflet la suflet

Ziarul de Vrancea
23 ian 2009 1734 vizualizări
Au fost sapte ani

"Un om n-ar putea trai fara amintirile sale. El este si acolo si aici, el este cel de atunci si cel de acum, la fel de adevarat si enigmatic. Uneori se intoarce spre trecut cu tandrete si iubire, implinindu-se in memoria vie a unui loc, a unei figuri, a unor miscari adinc desenate intr-o zi anume sau intr-un anotimp, un an, alteori "priveste inapoi cu minie", crispat si neimpacat cu sine!

In ceea ce ma priveste, ma intorc spre trecut cu lumina unei zile de vara, certindu-ma pentru cele rele si mindrindu-ma pentru cele bune! Am fost profesor in Liceul Al. I. Cuza sapte ani (cifra initiatica) unde am cunoscut cele mai adinci bucurii si cele mai mari satisfactii. Am avut elevi minunati pe care m-am straduit sa-i merit: printr-o munca tenace, respectindu-ma si respectindu-i, pregatindu-ma pentru fiecare ora ca pentru un examen sau pentru un spectacol. Emotionat si increzator. Vad si azi, cu ochii mintii, prima mea clasa de limbi moderne (promotia 1993), unde am fost diriginte, in prima banca: Oana Lefter, Monica Otava si Teodora Melinte, mereu cu garda pusa, agresive si imprevizibile; pe acelasi rind, cu o mina grava si atenta: Catalina Ionita, Cornelia Marin si Georgiana Alexandru; in sfirsit, pe rindul de la fereastra, Cartierul Veseliei: Claudia Stefan, Delia Dumitru si Teodora Zaharia, pastorite atent si cu intelepciune de Catalina Stancu.

Au venit apoi si altii, la fel de frumosi, ageri la minte si cu un neadormit simt al umorului: Carmen Sapunaru, Alex. Todica, Carmen Ilie, Diana Crihana, Ana Maria Plescan, Elena Mangu"¦ Cei mai frumosi nebuni pe care i-am vazut vreodata. Oare i-as putea uita pe vreunul?! Au fost si amari, si dulci! Au trecut prin mine ravasindu-ma, daruindu-ma, imbogatindu-ma!... Niciodata n-am cutezat sa masor cit datorez si cit imi datoreaza! Ei fac parte din mine si asa vor ramine pentru totdeauna. Uneori, mai suna telefonul: "Alo, domnul diriginte?! Sint Carmen, Iulia, Teodora, Diana, Elena, Ionut."

E mai mult decit mi-am dorit."

Mircea Dinutz

Tablete de duminica

Lansarea lucrarii de suflet a dascaluilui vrincean va avea loc pe 23 ianuarie, la ora 10:00, in biblioteca Colegiului National


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.