Jurnalism cetatenesc

Ne-am saturat sa apelam zilnic la lighean

Ziarul de Vrancea
24 iul 2008 690 vizualizări
autoritatile locale spera intr-o minune in privinta cresterii incasarilor la facturile ENET SA

Focsanenii au deja o saptamina si jumatate de cind se spala la lighean, din cauza lipsei apei calde la robinet. Apelurile la populatie nu prea au avut efect, astfel ca datoriile nu prea au fost achitate. Intilnirile cu administratorii de bloc au scos la iveala faptul ca multi dintre cei cu restante la utilitati nu achita facurile din reavointa, iar cei plecati in strainatate platesc cam o data pe an, cind vin in vacanta acasa. De la acestia din urma se si trage speranta recuperarii sumelor restante. Unii sint chiar de parere ca ar fi mai bine robinetii sa se incalzeasca abia dupa ce datornicii sint constrinsi sa plateasca, pentru ca situatia sa nu se repete pe viitor. Decebal Bacinshi se asteapta ca situatia creata de Distrigaz sa "explodeze", daca si Bucurestiul ramine fara apa calda. Care este parerea focsanenilor cu privire la criza apei calde puteti afla din rindurile urmatoare:


Vasilica Gatej, 50 ani, pensionara, Focsani


"Sint convinsa ca datoriile sint mari, iar salariile mici, dar nici autoritatile nu-si dau interesul. Asa cum domnul Oprescu in Bucuresti se lupta pentru cetateni ca sa nu li se opreasca apa calda, asa s-ar putea interveni si in Focsani. Cred ca ponderea acestor datorii este reprezentata de institutii. Speram ca cei ce se ocupa de administrarea fondurilor sa ia masuri si sa gaseasca o rezolvare la aceasta problema pina la sfisitul lunii august, pentru ca ne este foarte greu fara apa calda."


Olimpia, 54 ani, pensionara, Focsani


"Sincer, imi este extrem de greu fara apa calda, mai ales ca este perioada calda a anului si avem nevoie de ea. Nu cred ca doar locatarii blocurilor sint vinovati. E posibil ca societatile mari, care detin sume uriase de bani, sa nu-si fi platit datoriile. Pe scara mea, toata lumea este la zi cu plata datoriilor la apa si nu mi se pare normal sa suferim pentru altii. Ne descurcam foarte greu fara apa calda pentru ca sintem nevoiti sa incazim cu oala si galeata, pentru a ne asigura igiena zilnica. Speram ca domnul Bacinschi, daca tot a fost reales, sa rezolve intr-un fel problema si sa nu asteptam la mina celor ce vin de peste hotare."


Silviu Mocanu, 21 ani, Focsani


"Eu stau la casa, am boiler electric si nu sint afectat de aceasta problema a apei calde. Banuiesc ca persoanele care locuiesc prin zonele centrale ale Focsaniului nu sufera de aceasta problema, avind centrale daca nu in apartament, macar in scara blocului. Oricum, vinovati pentru aceasta problema sint cei ce nu si-au platit datoriile. Indiferent daca au sau nu bani, ei au aceasta obigatie. Daca acum nu si-au indeplinit-o sufera consecintele. Pentru ca fiecare vrea sa-si mareasca venitul propriu si nu-l mai intereseaza si de altii."


Victor, 22 ani, Focsani


"Cred ca vinovati pentru lipsa apei calde sint atit autoritatile, ca nu se implica deloc in probleme, cit si cetatenii care nu-si platesc datoriile. Apa nu trebuia oprita la toata lumea. Trebuiau luate masuri de precautie ca oamenii care au datoriile la zi sa nu sufere ca nu au apa calda. Sint convins ca oamenii cu bani nu si-au platit apa, iar cei ce o duc mai greu rup din putinul lor si sint la zi cu datoriile. Este foarte greu fara apa calda, pentru ca stau zilnic si incalzesc zeci de litri de apa. Sper totusi sa nu mai dureze mult timp."


Alin Olaru, 20 ani, student, Focsani


"Eu sincer nu stiu daca mai rezist fara apa calda. M-am saturat sa stau zilnic sa-mi incalzesc apa si sa fac baie in putina apa. Sper sa se rezolve curind aceasta problema si sa nu mai fim nevoiti sa apelam la lighean. Chiar daca vin «italienii» in august, nu cred ca se va rezolva situatia, pentru ca majoritatea au centrale si nu-i intereseaza problema. Noi n-am ramas niciodata restantieri si nu mi se pare normal sa suferim pentru altii care nu platesc."


Iulia, 40 ani, Focsani


"Eu incerc sa ma adaptez cu lipsa apei calde. Cei care nu si-au platit datoriile fie nu au cu ce, fie nu au timp. Sint oameni care au cu ce sa plateasca, dar nu au cind sa o faca. Cred ca ar trebui gasita o noua modalitate, mai simpla, de plata la ENET, fie direct din bancomat, fie sa existe oameni care sa mearga pe teren si sa stringa banii de pe facturi pentru a nu mai exista datorii. Nu stiu cit timp va mai dura situatia actuala, din moment ce este o problema foarte delicata si nu numai in Focsani. Sistemul este bun, dar lipsa de fonduri duce la criza. Si ceea ce se intimpla acum in Focsani este o criza."


Sorin Gabriel Aleonte, 15 ani, elev, Focsani


"Am centrala de apartament si nu ma pot plinge ca duc lipsa de apa calda. Cei care au platit este normal sa aiba apa calda si sa nu fie nevoiti sa sufere pentru rau-platnici. Nu cred ca daca vin «italienii» in august vor rezolva ceva. Si parintii mei vin, dar fiecare isi vede de datoriile lui. Asa cum in Bucuresti se rezolva intr-un fel sau altul problema apei calde, s-ar fi putut face ceva si in Focsani. Dar ghinionul nostru ca traim intr-un oras mic, din provincie, in care primarul nu prea se intereseaza de soarta cetatenilor."


Sondaj realizat de Nicoleta LAZAR


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.