Jurnalism cetatenesc

Ne e frica sa mergem noaptea pe strada

Ziarul de Vrancea
23 iul 2008 828 vizualizări
locatarii din cartierul Bahne l-au lasat sa moara pe Marian Mironica, in miinile tilharilor, neintervenind pentru aplanarea conflictului

Un tinar de 24 de ani din Focsani a fost injunghiat mortal cu un cutit in cartierul Bahne, duminica noaptea, in timp ce locatarii stateau si priveau indiferenti spectacolul gratuit, de la balcoane. Victima a murit dupa o puternica hemoragie produsa de lovitura primita in picior. Conjuctura in care s-a petrecut crima, dar si lipsa de reactie a oamenilor ne face sa meditam la faptul ca societatea de azi este mult prea individualista si indiferenta la ce se intimpla in jur. Ce cred focsanenii despre imprejurarile in care s-a comis aceasta crima si cit de sigure mai sint strazile Focsaniului, indeosebi cele de la periferie, puteti citi din sondajul urmator:



Rodica Cristea, 58 de ani, pensionar, Focsani


"Eu locuiesc in cartierul Bahne, dar nu am auzit tipete pentru ca locuinta mea nu este exact pe Panduri. Locatarii din zona nu au actionat corect ca nu au luat nici o masura de siguranta pentru acel tinar. Ar fi trebuit sa se gindeasca ca putea fi oricine in locul tinarului. Din cite am auzit prin cartier, totul s-a petrecut foarte rapid si nu a fost timp sa se intervina pentru ca eu cred ca locatarii ar fi facut-o. Tinarul a incercat sa fuga de atacatori intr-o scara, dar aceasta avind interfon el a ajuns in spatele pietei unde este un loc intunecat si retras. Acolo ei si-au putut face "treaba". Se mai intimpla prin Focsani diferite altercatii intre tineri, dar nu poti interveni la toate pentru ca unele sint chiar periculoase. Este posibil ca in cazul lui Marian sa fie vorba de o razbunare, dar nu mai stiu ce sa cred, el fiind un copil linistit prin cartier. Eu una nu am curaj sa ies noaptea pe strada pentru ca nu mai sintem in siguranta, desi locuim foarte aproape de sediul politiei."


Nicoleta Turculet, 30 ani, profesor, Marasesti


"Cred ca acest caz ne arata adevarata fata a noastra, a romanilor. Sintem nepasatori vizavi de ceea ce i se intimpla celui de linga noi. Societatea in care traim este de vina. Ea creeaza senzatia ca daca vei interveni intr-o altercatie vei fi si tu ranit sau poate chiar mai rau. De aceea multi prefera sa nu se bage. Oricum, chiar daca se spune ca iti este frica sa iei atitudine sau te simti in pericol, trebuie macar sa-i anunti pe cei ce pot actiona in vreun fel pentru cel atacat. Ar trebui luate masuri mai drastice pentru cei implicati in astfel de altercatii. Ei sint intr-un fel incurajati sa nu renunte la astfel de obiceiuri prin pedepsele mici pe care le primesc. Poate asa nu vor mai fi multe omoruri si vom fi in siguranta pe strada."


Paula, 62 ani, pensionara, Focsani


"Nu cunosc cazul decit din presa, dar trebuia ca atitudinea celor ce au asistat la acest incident sa fie alta. Nu cred ca ar fi trebuit sa le fie frica din moment ce erau in casa lor, in cartierul lor, se cunosteau locatarii intre ei. Nu li se putea intimpla nimic, dar ar fi putut salva viata acelui tinar. Ceea ce au facut ei se numeste nepasare, nu teama. Este posibil sa nu fi realizat gravitatea situatiei, gindindu-se ca este o simpla altercatie intre tineri, nimic mai mult. Nu se gindeau ca se va sfirsi cu decesul unuia dintre ei. Dar chiar daca ar fi fost asa, trebuiau sa se gindeasca ca poate fi acolo jos batut o ruda, un prieten sau poate chiar un membru de-al familiei oricaruia dintre noi. Nu pot da vina pe politie ca nu patrula cu masina prin zona pentru ca, din cite am inteles, incidentul s-a produs intr-un loc cit de cit ferit de ochii lumii care se bucura de acest spectacol gratuit."


Daniel Nenciu, 19 ani, Golesti


"Locatarii care au fost martori la aceasta altercatie trebuia sa coboare sa-I desparta pe cei ce se bateau si sa-l ajute pe cel ranit sa nu-l lase sa moara. Este posibil ca oamenilor sa le fi fost teama sa coboare sa-l ajute pe tinar si sa nu fi stiut exact despre ce este vorba. De aceea au preferat sa nu se bage. Nu mi se pare normal ceea ce s-a intimplat. Ar fi trebuit ca o patrula de politie sa fie la acea ora prin Bahne sa asigure linistea publica, dar sintem in Romania si politia este ca si cum n-ar fi. De aceia am ajuns sa ne fie frica sa mergem noaptea pe strada si sa nu ne mai simtim in siguranta la noi in oras."


Iuliana Dumitrache, 19 ani, Focsani


"Din cite stiu eu, cel care l-a omorit pe baiatul de 24 de ani era cunoscut prin zona ca si un om destul de periculos. Isi asigurase aceasta reputatie de mai demult. Este posibil ca aceasta sa fie una dintre cauzele pentru care locatarii nu au intervenit pentru tinar si l-au lasat sa moara. Totusi, in momentul in care erau in case, se puteau considera in siguranta si puteau da un telefon de urgenta la politie, care de altfel este in zona si nu le-ar fi luat mult sa ajunga in Bahne. Dar au dat dovada de nepasare. Eu sincer, nu ma incumet sa merg singura noaptea prin Focsani pentru ca imi este teama, nu ma simt in siguranta."


Elena Ilie, 63 ani, pensionara, Golesti


"Era normal sa fi coborit cineva si sa-l ajute pe baiat. Doar daca nu cumva a fost vreun clan de tigani, ca atunci nu se mai baga nimeni intre victima si atacant. Ei sint uniti si oamenilor le este teama sa nu pateasca si ei ceva grav, dupa. Lucrind ca si bodyguard la un club de noapte, tinarul a avut timp sa-si faca dusmani care sa actioneze la un moment dat. Si se pare ca acum a fost momentul. Oricum, sint barbati in cartierul Bahne care ar fi putut sa coboare sa-I acorde primul ajutor tinarului si sa nu-l lase sa moara acolo pina a venit ambulanta. Daca pe timpul lui Ceausescu avea curaj sa merg singura pe strada noaptea, acum nu mai am."


Sondaj realizat de Nicoleta LAZAR


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.