Jurnalism cetatenesc

Meseria se invata la clasa, dar trebuie si o minima pregatire din facultate!

Ziarul de Vrancea
22 iul 2008 834 vizualizări
Rezultatele examenului de titularizare sint printre cele mai slabe din ultimii ani

Rezultatele concursului national de titularizare din acest an nu sint dintre cele mai bune. Notele de 1 si 2 nu au lipsit, la mai toate disciplinele, cei care si-au exprimat intentia de a preda elevilor la 15 septembrie fiind cu mult sub asteptari. Desi au fost 512 candidati ramasi in cursa, doar 141 au luat note de minim 7.00, necesare titularizarii. In conditiile in care au fost vacantate pentru aceasta etapa a mobilitatii cadrelor didactice 193 de posturi, ce-i drept marea majoritate in mediul rural. Care este parerea profesorilor si managerilor de scoli cu privire la aceste note si daca se mai poate avea incredere in viitori profesori ai Vrancei, puteti afla din rindurile urmatoare:



Radu Stefan, director Colegiul National "Mihail Kogalniceanu", Focsani


"Notele mici de anul acesta dovedesc lipsa pregatirii si interesului profesorilor abia iesiti de pe bancile facultatilor. Este drept ca nu sint nici motivati, datorita salariilor mici, si de aceea poate nu acorda foarte mare importata acestui examen. Am asistat si eu la examenul de titularizare de anul acesta de la Scoala «Anghel Saligny» si am constatat o lipsa de interes in rindul candidatilor. Multi dintre ei au venit acolo cu gindul ca pot copia si astfel pot obtine o nota de trecere, cum probabil s-a intimplat si in timpul facultatii. Cind au vazut despre ce este vorba, au abandonat examenul dind dovada de neseriozitate. Toti profesorii trebuie sa fie indeajuns de pregatiti pentru a face fata cererii de la clasa, indiferent daca vor preda la gimnaziu, la gradinita sau la liceu. Daca ar fi sa facem un sondaj printre cei ce au dat examen anul acesta, am constata ca notele de peste 7 sint ale celor care au terminat o facultate la zi. Cei ce termina la ID nu au acea practica de care orice viitor profesor are nevoie, nu stiu despre ce este vorba in invatamint, dar vor totusi sa se afle la catedra. Se duc, isi dau si iau examenele simplu, tinind cont ca e facultate ID si in spatele acelei diplome nu este nimic. Este adevarat ca meseria se invata la clasa, dar trebuie totusi sa se vina cu o minima pregatire din facultate."


Carmen Ion, director adjunct Liceul Pedagogic, Focsani


"Nu stiu de ce s-au obtinut note asa mici anul acesta la examenul de titularizare. Este posibil ca subiectele sa fi fost mai dificile ca anii trecuti, pentru ca exista de ceva timp un snobism al formularii lor, dar nu ma pot pronunta din moment ce nu le-am vazut. Un alt motiv pentru care cred ca s-au obtinut note atit de mici este lipsa motivatiei de a lucra la catedra. Doar daca candidatul considera profesoratul o vocatie, doar atunci poate fi profesor. Si asta pentru ca traim intr-o tara de provincie, saraca si din pacate majoritatea muncesc doar pentru bani. Este posibil sa existe o anumita diferenta de rezultate intre cei ce au terminat facultatea la stat si cei ce au terminat la ID. La o facultate de stat se dau examenele asa cum trebuie, faci si practica, ceea ce este foarte important pentru un viitor pedagog. Ar fi trebuit ca fiecare candidat care da un examen pe o anumita disciplina sa obtina un punctaj cit de cit bun, considerindu-se pregatit. Nu imi pot da seama de ce un viitor profesor nu isi da interesul sa obtina o nota mare la un astfel de examen, din moment ce s-a si prezentat acolo. Eu as lasa un profesor care are nota minima de 7 sa predea in liceu pentru ca este necesar ca acest viitor profesor sa aiba inclinatii in domeniu, nu doar cunostinte pe care poate nu a avut posibilitatea sa si le etaleze la examen. Si oricum, meseria de profesor se invata in primul rind la catedra."


Virgil Gheorghiu, director Scoala "Angela Gheorghiu" Adjud


"Cred ca notele mici obtinute anul acesta la examenul de titularizare se datoreaza atit subiectelor care au fost mai dificile, dar si tinerilor care au probleme grave cu metodica. Eu sincer astept ideea de descentralizare, de alegere a profesorilor de la domiciliu. Unii dintre candidati au preferat sa paraseasca sala de examen, inainte de predarea lucrarii probabil sa nu se faca de rusine ca nu au invatat si ca au venit acolo doar din curiozitate. Diferente sint convins ca nu vor fi dupa contestatii, pentru ca s-a corectat cu o anumita strictete. Chiar si cu aceste note mici, orice scoala trebuie sa aiba un cadru didactic competent si complet. Oricum, notele nu reflecta nicicum calitatea viitorului profesor. Depinde foarte mult de starea sa de spirit de la examen si de felul in care cade pe subiect."


Fanica Bud, director Gradinita nr. 17, Focsani


"Eu n-am avut anul acesta posturi la titularizare, dar am inteles ca subiectele au fost cit de cit acceptabile. Nu inteleg de ce s-au obtinut astfel note atit de mici. Iar in privinta corecturii nu ma indoiesc ca ar fi fost probleme. Dupa ce s-a intimplat in perioada BAC-ului, sint convinsa ca acum s-au luat masuri si s-a corectat la singe. Depinde foarte mult de seriozitatea candidatilor. Unii probabil au tratat mai superficial acest examen, depinde de fiecare persoana in parte. Unii sint mai emotivi, altii e posibil sa se inhibe daca au descoperit ca sint subiecte putin mai dificile. Oricum, sint convinsa ca cei ce au facut studiile la o facultate la zi, unde se face si practica, au aratat si putin interes si au obtinut cel putin 7.00. Acestia sint profesorii de la care elevii au ce invata."


Tiberiu Dima, director Scoala nr. 2 "Ion Basgan"


"Nu stiu cit este de necesar un astfel examen de titularizare. Trebuie examinate nu doar cunostintele candidatului, ci ar trebui date si probe de pedagogie si metodica. Conteaza si cunostintele, dar cred mult mai mult in calitatile morale si de comunicare. Fara ele nu poti fi un adevarat pedagog de la care elevii sa aiba ce invata. Cred ca descentralizarea, in care scoala isi alege dascalii, este mama selectiei in invatamint. Nu trebuie sa ne mire aceste note mici pentru ca oamenii bine pregatiti nu aleg invatamintul. Nu se mai face selectia dupa vocatii. Sincer, nu stiu ce subiecte s-au dat anul acesta, dar sper ca nu au fost sub forma celor universitare, cum se intimpla de obicei. Un candidat trebuie ales in functie de nevoile scolii. Iar acest examen trebuie adaptat la realitate. Trebuie respectat. Trebuie sa cerem ce se poate cere, dar se cere. Unii se gindesc ca daca ii dau afara de la o scoala, merg in alta parte si de aici porneste aceasta lipsa de interes. De aceea trebuie sa existe acea relatie profesor-elev-director-parinte."


Cornel Noana, Colegiul National Unirea, Focsani


"Aceste note extrem de mici sint o consecinta fireasca. Este clar ca viitori profesori nu sint motivati de salariu si de locul de la catedra. Nu cred ca un profesor care se pregateste pentru un examen de titularizare, indiferent de unde provine si ce studii are, nu reuseste sa obtina o nota de trecere pentru obtinerea unui post in invatamint. Este evident ca cei ce au obtinut note sub 7.00 nu s-au pregatit si nu au tratat cu seriozitate acest examen. Nu stiu daca trebuie sa avem incredere in cei ce obtin nota minima de 7.00, dar daca sistemul o cere, trebuie sa ne conformam."


Sondaj realizat de Nicoleta Lazar


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.