Jurnalism cetatenesc

Masura, cumpatare, disciplina ¦

Ziarul de Vrancea
22 iul 2008 627 vizualizări
Legata de toate zonele personalitatii, autodaxia este cimpul rodnic de intilnire a aspiratiilor si a vointei

Legata de toate zonele personalitatii, autodaxia este cimpul rodnic de intilnire a aspiratiilor si a vointei, creuzetul in care se petrece reactia cea mai complicata, a permanentei deveniri, a participarii active la viata epocii si a utilizarii resurselor creatoare care stau ascunse in fiecare om. Autodaxia inseamna activism deplin, scop limpede, organizare adecvata a timpului si a mijloacelor, daruire si masura in acelasi timp. Autoinstruirea, autoinformarea nu sint descoperiri ale epocii noastre, dar tind sa devina trasaturi definitorii ale educatiei contemporane prin locul pe care il ocupa in complexul educativ si prin raspunsul optim pe care il ofera exigentelor formative ale unei epoci in care necesitatea permanentelor reorientari, reconsiderari de situatii si recombinari de informatii si date constituie cel mai stabil adevar. Omul modern isi gindeste devenirea analizind elementele cadrului de viata, se situeaza in raport cu acestea, incearca sa retina din ansamblul miscator, factorii care contribuie la integritatea sa. Obligat de legile aspre ale selectiei sa se orienteze spre informatia cea mai radicala si sa adopte o atitudine intelectuala de maxima receptivitate, autodidactul se apropie cu usurinta de tehnicile stiintifice care stau la baza dezvoltarii societatii actuale. Autodaxia fiind deci un proces al economiei de timp si mijloace, cultiva si generalizeza in intreaga activitate a celui ce se instruieste singur asemenea virtuti cu o esentiala valoare sociala. Comportarea, cultul masurii care se alatura util actiunii autodidactului in dramuirea timpului, se extind cu repercusiuni inca si mai importante in sfera mijloacelor cum ar fi: construirea unei biblioteci proprii, procurarea instrumentelor de informare specifice diverselor zone ale universului comunicarii, etc. Cel ce se instruieste singur isi incalca pe nesimtite o disciplina de munca necesara oricaror impliniri, construindu-si incet dar sigur o larga disponibilitate pentru ordine, pentru optimizarea actiunilor si refuzul risipei de timp, de idei, de mijloace. Asadar, exista numeroase temeiuri pentru a construi in jurul notiunilor de autoinstructie si autoinformare palate din clestarul cel pur, metereze de aur in urma carora se ridica un rasad bogat de nobile si folositoare virtuti."


Titel Toader Chirila

Presedinte al Societatii Culturale "Vranczia", Naruja



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.