Jurnalism cetatenesc

Tinerii de astazi... încotro?

Ziarul de Vrancea
15 iul 2008 647 vizualizări
Sintem dezamagiti, de la an la an, de elevii, studentii, tinerii nostri. Sint dezorientati si nu mai vor un viitor în Rominia. Ajungem chiar sa ne speriem si de micutii de gradinita care sint din ce în ce mai violenti si sufera de grave tulburari emotionale.

De ce se sinucid parca, pe zi ce trece, tot mai multi tineri, de ce creste nivelul delicventei juvenile? Sint probleme cit se poate de serioase, atit la nivel national, cit si la nivel mondial.

Deseori mi-e dat sa aud in stinga si-n dreapta: «Tinerii de azi, familia de miine», sau chiar dind un search pe Internet cu niste cuvinte cheie, «tineri» si «miine», descopar cu surprindere titluri de genu"â„¢: «Tinerii de azi, ratatii de miine», «Tinerii de azi, alcoolicii de miine», «Tinerii de azi, obezii de miine», «Tinerii din ziua de azi reprezinta viitorul Romaniei de miine». Titluri care ma determina sa ma intreb: Oare asa o fi? Sigur ca viitorul inseamna tinerii de astazi, dar cum suna acel viitor? Pe cine sa aruncam vina? încotro pasim? Ideea de tineri, privita din afara, ar suna cam asa: «Tinerii in Romania de azi reprezinta o categorie sociala defavorizata ... Din pacate, Romania nu exceleaza la multe capitole, inclusiv la educatie si tineret» (Peter Kovacs ) si este doar un exemplu. Ne facem griji cu adevarat? Realizam ca exista o problema? Sint intrebari care asteapta raspunsuri.


Bruma de valori pleaca peste hotare


Lasind, pentru moment, deoparte lumea politica permanent culpabilizata pentru toate problemele societatii (dupa cum vedeam chiar la recenta problema a bacalaureatului ca se cereau demisii in loc sa se caute solutii), hai sa punem problema valorilor pe care le au... sau nu(?) tinerii nostri. Sigur ca vremurile se schimba, dar sufletul uman inca exista si trebuie hranit. Ne informam «pe net», copiem la bac, ne platim examenele, licentele, masteratele si doctoratele..., dar cum ramine cu ratiunea? Caci, daca e sa fie dupa cum bine zice un celebru pictor spaniol, Francisco Goya: «Somnul ratiunii naste monstri», viitorul suna aproape monstruos. Daca la examenul vietii furam fara nici o jena, inseamna ca vom fura si la examenul: «Ce mincam azi?» sau «Ce masina de lux mai conducem miine?», dar se pare ca examenul: «Cum ne crestem copiii?» il vom pierde. Bruma de valori tinere ale Romaniei pleaca peste hotare din dorinta de a realiza ceva macar acolo sau cu burse oferite de strainii insetati de oameni valorosi. Forta de munca a Romaniei paraseste patria-mama pentru a fi la fel de umilita si peste granite, dar macar pentru un banut in plus. Cum ramine cu latura culturala a noii generatii? Arta este cea care trimite cel mai profund ecou catre subconstient, deoarece reuseste sa rascoleasca sau sa scalde un suflet deschis. Cum ramine cu filmul, teatrul... muzica? Vorbeam recent cu un student la o facultate de film si l-am intrebat: «Ce scrii? Ce mai cer profesorii la voi la facultate?» si mi-a raspuns: «Ce prinde la publicul larg, ceea ce vinde. Ce crezi?». Ce piese de teatru se mai scriu? «Evanghelistii»... Ce muzica se mai asculta? Mai degraba se face reclamatie pentru «tulburarea linistii publice» unei chitari care cinta folk, decit unei manele date la maxim. Si ne plingem: Vai, Romania, incotro? Dar ce se face in acest sens? Cum ne formam tinerii? în scoli, orele de dirigentie abia se mai tin, psihologii sint unul la cite cinci scoli odata si n-au timp de niciuna, activitati sau chiar cursuri culturale, poate mai degraba in gluma.


Notele se pot plati, copiatul e ceva absolut natural"¦


Parintii tinerilor nostri... isi rup miinile muncind, nu mai au timp pentru formarea noii generatii pentru ca se ingrijesc de piinea pe care o pun a doua zi pe masa si se intreaba daca au cu ce plati gazul la sfirsitul lunii. Sau unii, daca «au prins firu"â„¢» le dau mertzane si le aranjeaza examenele pentru permis ca sa mai ia niste vieti prin trafic, din... teribilism. Sa ating un pic si celebrul subiect: politica. Sint studenta la o facultate de Stiinte Politice si daca tot dam vina pe clasa politica... hai sa vedem cum se formeaza un politolog. Un student la aceasta facultate (si nu numai) invata ca: daca nu da mita, nu prinde loc la un camin bun, in ciuda unei medii foarte mari. Daca nu «da ceva secretarei» s-ar putea nici sa nu-l auda cind ii adreseaza o intrebare. Studentul mai invata ca: notele se pot plati, copiatul e ceva absolut natural si daca stii unde sa-ti pui si niste pile, nimeni nu te exmatriculeaza. Daca incerci sa te plingi, nimeni nu te asculta, ba chiar iti va raspunde transant: «Acesta e sistemul, cine esti tu sa-l schimbi?» Ei bine, eu cred ca sintem cineva si putem schimba nu numai sistemul, ci si ingrijoratoarele tendinte de astazi si sper sa-mi fie iertate generalizarile in privinta acestor fenomene care se extind. Evident, exista multi tineri de exceptie care stiu sa aprecieze adevaratele valori, dar sint din ce in ce mai putini si-i pierdem in fiecare zi din cauza unui sistem, format din doua lumi (cea de ieri si cea de azi), care lovesc in fiecare secunda, din fiecare parte."


Matei Gabriela, studenta


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.