Jurnalism cetatenesc

Umbra lui Poe

Ziarul de Vrancea
14 iul 2008 718 vizualizări
In editia de astazi va prezentam romanul Umbra lui Poe de Matthew Pearl, aparut la Editura Humanitas Fiction, 2008. Cecilia Stefanescu recomanda in rindurile de mai jos un triller presarat cu fine observatii literare. Nu putem decit sa va indemnam la a rasfoi cu interes paginile acestuia.

Cel mai fidel cititor


Quentin Clark este un tinar avocat de douazeci si sapte de ani, un barbat aratos care, dupa cum observa si partenerul sau de la firma de avocatura si bun prieten, Peter, ar putea avea orice fata frumoasa din Baltimore. Numai ca, in ciuda premiselor sale de succes, Quentin este, inainte de toate, un mare admirator al scriitorului Edgar Allen Poe. Iar cind, intr-o zi de toamna a anului 1849, asista din intimplare la funeraliile idolului sau, tinarul avocat "" care mostenise de la familie o situatie destul de buna si pe care parea sa-l astepte un viitor stralucit "" porneste o investigatie si o cautare obsedanta a cauzelor care au condus la moartea autorului "Crimelor din Rue Morgue". întreaga ancheta, presarata cu condimentul preferat al lui Poe, moartea, un subiect pe care burghezii sai contemporani il priveau drept frivol si prea putin literar, este condusa exact in spiritul binecunoscutelor sale povestiri. Tinarul avocat Quentin Clark incearca sa ajunga pe firul evenimentelor pina la cel care i-a inspirat lui Poe celebrul personaj Auguste Dupin. Trezindu-se intr-o adevarata intriga, Quentin spera sa descurce itele unei morti neanuntate si asupra careia plutea un aer desprins dintr-un roman noir. Dincolo de thriller, avem o carte in care sunt presarate, cu multa inteligenta si subtilitate, foarte fine observatii literare, care pun mereu reflectoare deasupra povestii propriu-zise. Cartea semnata de Matthew Pearl, "Umbra lui Poe", aduce un straniu omagiu negurosului poet romantic, rescriindu-i, in nota moderna, temele si obsesiile. Cecilia Stefanescu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.