Jurnalism cetatenesc

Examenul vietii... pe furate?

Ziarul de Vrancea
11 iul 2008 847 vizualizări
Furam...furam... «somebody stop me». Ce ne facem cu examenele furate, cu notele false, cu lacrimile celor care au învatat si s-au trezit cu locuri pierdute pe la facultati? Cum sa mai suportam risetele batjocoritoare ale elevilor care «n-au fost fraieri»?

De curind am aflat despre Cutia Pandorei din vechile istorioare mitologice, faptul ca, de fapt, mai continea ceva"¦ Nu s-a mentionat in scrierile mitologice, deoarece elevii aveau pile (inca de la acea vreme) la Zeus care inchidea ochii cind acestia doreau sa copieze. Si cind preaslavitul Zeus nu inchidea ochii, citea un ziar in care erau ascunsi niste Lei MITOlogici...cam de la fiecare elev in parte...50 de ron de caciula. Ca asa a fost moda anu"â„¢ asta. Si cum privirea calda a lui Vlaicu il fascina pe sus-pusul zeu, acesta nu-si putea ridica ochii de la ziar. Dar sa va marturisesc ce s-a mai descoperit in Cutia Pandorei: un hands-free fara fir, cumparat la 100-150 de lei cam de pe oriunde, unu"â„¢ cu fir subtirel facut la nea"â„¢ Mitica de la electronica, una "" doua bucati indivizi care stau acasa, se uita la tv, afla subiectele, au cartea in fata si dicteaza absolventilor de liceu ca la clasa intii. în plus, una bucata tot "carte cu rezolvari" ascunsa la ciorapel sau salvata in telefon, in format... de care poate suporta sfintu"â„¢ telefon, supraveghetorii din Olimp platiti bine, atenti la presa si ingerasii cu materialele in brate.


Citi euro dai, atitea puncte in plus


Dar nu v-am spus care este piesa de rezistenta. De fapt... marele mister al tuturor timpurilor din cutia Pandorei, era "mita". Da...mita, e o fiinta superioara, un soi de Daimon... intermediarul dintre om si zei. Traieste zi de zi printre noi si ne ghideaza pasii vietii. Ce ne-am face fara ea? Sigur ca nu putea lipsi vesnicul daimon nici de la bacalaureat. A fixat preturi ca la piata. Citi euro dai, atitea puncte in plus si absolut nemeritate primesti. Bine...ele devin meritate pe parcurs, in procesul numit "gasirea tezei, recunoasterea ei dupa semn si notarea dupa meritul platii". Iar rezultatul arata cam asa: ingerasii se prezinta la panou in ziua rezultatelor si incep sa socheze in stinga si in dreapta. Cu nota astronomica datorata genialitatii? Nu! Cu nota astronomica in contrast cu corigentele din liceu, dar foarte bine asortata cu banutii lu"â„¢ taticu"â„¢. Si auzi o domnisoara plingind, la trei metri mai incolo: "Am fost olimpica la romana, am luat 9.50 la simulare, dar acum vad la rezultate 9.00, si am invatat pe rupte tot anul". Si Marean Ispiteanu, cu zece curat la bac si cinci cu indulgenta dintr-a noua pin-acum ii spune: "eu prind bugetu"â„¢ la litere... inaintea ta". Si copila se duce frumusel acasa si isi informeaza surioara care da bacu"â„¢ la anu"â„¢ sa "lupte" si ea pentru zece ca sa nu se repete povestea".


Cutia Pandorei ramine deschisa


Iata cum extinde furtul de la an la an. Nu ne mai ajung notele. Pentru ca daca un elev ia 9.90 pe merit si un altul 10 curat pe bani, apare lupta apriga pentru locurile de stat la facultate. Si fiecare lupta pentru locul sau. Fiecare doreste nota maxima pentru a avea certitudinea ca nu are cine sa ii ia locul. Avem si o tara plina de sportivi extraordinari, numai de 9 si de 10 la niste bareme nu tocmai accesibile pentru oricine. Asadar: romanii este destepti, sute de note de zece, romanii este sportivi si mai ales... romanii e cinstiti. Iar Cutia Pandorei ramine deschisa pentru ca Zeus a voit asa..."


Matei Gabriela


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.