Jurnalism cetatenesc

Folositi-va numai de adevar si veti invinge

Ziarul de Vrancea
8 iul 2008 627 vizualizări
Nu incalcati demnitatea nimanui si respectati personalitatea fiecaruia, chiar si a celui mai umil

"Localiada electorala 2008 la Suraia si poate nu numai"


"Observam in ultima perioada politicieni care, oricite palme ar incasa, se simt mai bine, oricite suturi ar primi, tot un pas inainte inseamna si, oricite mite-n sac le-ar descoperi cineva, ei tot negustori cinstiti se dau. In politica autohtona mai exista ceva firesc, nobil, distins? Exista moralitate? Eu doresc sa fiu european si mai doresc ca macar nepotii mei sa o duca foarte bine, sa traiasca intr-o societate morala. Ca dascal, cred ca raul trebuie taiat de la radacina si de aceea voi relata unele aspecte din campania electorala, in speranta ca in viitor lucrurile se vor indrepta. Micile «smecherii» au inceput odata cu formarea comisiilor la circumscriptiile electorale si la biroul electoral comunal, in sensul ca presedintii si adjunctii acestora trebuiau sa fie independenti din punct de vedere politic, primii erau «oameni» ai primarului, iar secunzii, ai viceprimarului in functie. In aceeasi comisie de circumscriptie electorala erau: tata, presedinte «independent», fiica, din partea unui partid si la biroul comunal, mama, din partea altui partid, sau invers, mama presedinte «independent» si fiica din partea unui partid la alta circumscriptie electorala, ori observatori desemnati de Fundatia «Sfintii Imparati Constantin si Elena». La fiecare circumscriptie electorala, localnici din partea aceluiasi partid si, mai mult, unul din observatori era sotia unui candidat la functia de consilier din acelasi partid (care a fost si contestata), dar degeaba. A inceput o campanie in forta virulenta, mai intii manipulind oamenii saraci care au primit mici cadouri (cozonaci, ulei, ciocolata, peste congelat, bere, gaini congelate, carne de porc, unii spun ca s-au dat si bani foarte multi, etc.).


N-au indraznit sa faca o campanie la vedere


Cind ajungi la un anumit nivel social, evident de opulenta, te crezi un zeu. Acesti indivizi cred ca in viata totul e de vinzare. Si, din pacate, sint tipi cu care le-a mers, bineinteles din rindul celor care se nasc umili, cu complexe de vesnici supusi care pot sa se vinda pe te miri ce. Doi din cei trei preoti ai comunei au facut campania electorala in biserica, la oameni acasa, unul din ei stringind semnaturi, desi procedura legala nu o cere, au fost combatuti de unii enoriasii. De la preoti avem pretentii mai mari. Din pacate le lipsesc pastorii, ei au fost inlocuiti cu functionarii religiosi. Materialele de propaganda electorala au fost afisate prin locuri nepermise, motiv pentru care s-au luat si la bataie unii delegati de la doua partide. Politia s-a facut ca nu vede, iar daca au fost sesizati nu au luat nici o masura. Nu mai spun ca se considera nimicuri faptul ca membrilor comisiilor electorale li s-a adus mincare din partea unor partide sau ca electorii au fost carati cu masinile puse la dispozitie de unele partide. Politia? Bineinteles ca nu a vazut. Comic este faptul ca, din lipsa de demnitate si de spirit competitiv, n-au indraznit sa faca o campanie la vedere, au folosit «manifeste» tip «Pistruiatul» care de regula ii caracterizau destul de bine pe adversarii politici si care erau date noaptea, uneori s-au si surprins. Daca ar trai Caragiale ar fi foarte actual si cu privire la «acesti oameni politici si la Ghita Pristanda», etc.


Incepind de miine vor fi corecti?


Se naste intrebarea daca mai exista acel «spirit suraian» care s-a ridicat impotriva regimului comunist la colectivizare? Mai exista acea demnitate a suraienilor care nu s-au lasat calcati in picioare? Da, exista insa, dar a ramas doar un nucleu pur minoritar, din pacate. Din propria experienta de dascal al satului, stiu ca educatia se face prin puterea exemplului personal. Cum cred alesii comunei noastre ca vor pretinde cetatenilor sa respecte legea, cind ei au incalcat-o?

Pot depune juramintul de credinta? Sau poate incepind de miine vor fi corecti? Cine-i crede? Majoritatea celor alesi mi-au fost elevi sau imi puteau fi elevi si cred ca nu se vor supara. Mai mult, vreau sa cred ca ei sau alti viitori aspiranti la demnitati publice in viitor vor respecta legea, vor da un semnal de moralitate pentru viata politica macar si pentru faptul ca cineva ii critica public. In nici un caz in viata nu incercati sa acoperiti fapte ilegale ori imorale, mai ales cind acestea apartin unor potentati, riscati sa intrati intr-un joc extrem de periculos."


prof. Tanasa Viorel Adrian, suraian - pur singe


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.