Jurnalism cetatenesc

Cartea lui Daniel

Ziarul de Vrancea
5 iul 2008 783 vizualizări
In editia de astazi va prezentam cartea Cartea lui Daniel de E.L. Doctorow, aparuta la Editura Leda, Grupul Editorial Corint 2008. Bedros Horasangian recomanda in rindurile de mai jos o carte polemica si incitanta. Nu putem decit sa va indemnam la a rasfoi cu interes paginile acesteia.

Romanele acide ale lui E. L. Doctorow


Un important prozator postmodern american devine cunoscut si intra in atentia publicului roman prin citeva excelente traduceri de ultima ora. Dupa "Ragtime" si "Billy Bathgate", volumul care-l face cunoscut si-l impune marelui public din Statele Unite si aiurea, este lansat pe piata romaneasca, in excelenta talmacire a profesorului clujean Virgil Stanciu. Este vorba de "Cartea lui Daniel" (Editura Leda, 2008), varianta initiala aparind in 1971, in SUA. Sigur ca si subiectul a incitat curiozitatea cititorilor americani, pentru ca acum peste 30 de ani inca mai erau vii polemicile legate de executarea sotilor Julius si Ethel Rosenberg, considerati vinovati de catre autoritatile americane ca ar fi livrat secrete nucleare Uniunii Sovietice. O carte polemica si incitanta, incercind sa decodeze destinul a doi oameni si sa prinda bine paienjenisul birocratiei americane. Mentalul colectiv si isteria induse de anticomunismul mccartist al anilor "˜50. La rindul lui un descendent dintr-o familie de evrei rusi - nascut la New York, in Bronx, in 1931 - Doctorow a trait el insusi teribilele convulsii ce au marcat societatea americana pina s-a ajuns la formele democratice de astazi. Nimic nu a venit de la sine, totul a fost platit cu singe. Romanele acide si grave ale lui Doctorow, cuprinzind si critici sociale si fine analize psihologice pot fi o buna lectura si pentru cei ce cocheteaza cu proza in aceste timpuri fara multa poezie. Bedros Horasangian


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.