Jurnalism cetatenesc

Ignoranta, rea intentie sau nostalgie?

Ziarul de Vrancea
3 iul 2008 782 vizualizări
"Recunosc, rusinat, ca nu-s de rind cu lumea, cu o parte din ea: nu sint un asiduu privitor la TV, nu-mi plac manelele (deloc), nu frecventez fast-food-urile, nu accept excesele de imprumuturi englezesti in limba romana (locatie, look, job, etc.) atita timp cit limba noastra are, slava Domnului, un vocabular foarte bogat si expresiv."



"Ca sa ma izolez de aceste zilnice atentate la bunul simt, am hotarit mai demult sa ascult cele doua posturi nationale de radio: Romania Actualitati si Romania Cultural, in general bine conduse de catre responsabilii lor. Gasesti de toate si prezentate cu suficienta obiectivitate. Postul Romania Cultural, de exemplu, are la ora 5 dimineata o rubrica extrem de interesanta, «Biografii, memorii». Aici am ascultat cu interes prezentarea vietii si activitatii a numerosi oameni de stiinta, scriitori, muzicieni, artisti plastici, etc., a unor opere muzicale sau literare. Toate, documentate, cu date interesante si, cind a fost cazul, cu interpreti deosebiti (actori, muzicieni sau solisti vocali), romani sau straini. O emisiune educativa si instructiva! Dar, ce sa vezi? Si sa te minunezi! Miercuri, 25 iunie 2008, la ora stiuta, un tovaras de la Romania Cultural, programeaza la rubrica «Biografia unei capodopere» (!?) trilogia «Calvarul» de Aleksei Nicolaevici Tolstoi (a nu se confunda cu Lev Nicolaevici Tolstoi - «Razboi si Pace», «Ana Karenina», «Invierea», etc.).


Sa uitam calvarul perioadei 1944 "" 1989


Cine a fost acest Aleksei Tolstoi? Conform Micului Dictionar Enciclopedic, insul a fost «scriitor sovietic rus. A scris proza satirica despre nobilimea decrepita, romane istorice sau de factura epopeica privind perioada Razboiului Civil din Rusia, trilogia "Calvarul"». Conform dictionarului Hachette, acelasi individ este prezentat astfel: «scriitor sovietic, autor a unei imense fresce a istoriei ruse contemporane (sec. XX) care face apologia lui Stalin». Deci, acesta este omul. Nu intentionez sa-i minimalizez opera sau valoarea artistica a acesteia, ori talentul scriitorului. Nu! Dar acum, in anul 2008, cind abia de aproape 19 ani am scapat de comunism, cind vrem, marea majoritate dintre noi, sa uitam calvarul perioadei 1944 "" 1989, cind speram, cu toata convingerea sa ne alaturam tarilor capitaliste din vestul Europei, acum, spun, cind mai avem multe de facut pentru a ne indeparta de acel trecut tragic, acum este momentul ca Radio Romania Cultural sa faca apologia comunismului rusesc? Ne cuprinde mirarea cum de tovarasul respectiv nu ne-a propus, la rubrica in discutie, adevaratele valori ale literaturii sovietice: S. Esenin (asasinat de politia sovietica), Alexadr Blok, Al. Soljenitin, cu al sau «Arhipelag Gulag», B. Pasternak (constrins in 1958, de puterea sovietica sa renunte la Premiul Nobel, pentru «Doctor Jivago»). Draga tovarase, mai completeaza-ti lecturile! Dar, pentru numele lui Dumnezeu, avem si noi eroii nostri: de la 1877, din Primul Razboi Mondial, din cel de-al doilea, din decembrie 1989!


Un atentat la identitatea poporului roman


De ce vine tovarasul de la Romania Cultural sa ne bage pe git (scuzati expresia) eroii comunismului sovietic? Pentru ca noi stim ce a insemnat, pentru noi, «Eliberarea» de catre «Glorioasa armata rosie». A insemnat comunismul, a insemnat exterminarea in inchisori a clasei politice interbelice, a intelectualitatii romanesti, a clerului, a taranilor care s-au impotrivit colectivizarii dupa modelul sovietic, a insemnat, deasemenea, moartea a sute de luptatori anticomunisti in muntii incercatei noastre tari. A insemnat, in alta ordine de idei, saracirea Romanei, in contul datoriei de razboi, subjugarea invatamintului nostru , remodelarea lui, dupa normele sovietice, impunerea samavolnica a principiului «realismului socialist» in toate domeniile creatiei artistice. A insemnat, in ultima instanta, un atentat grosolan la insusi spiritul, la identitatea poporului roman. Si, dupa 19 ani de la revolutia din 1989, tovarasul de la Romania Cultural, vine sa ne prezinte modele de eroi rusi comunisti, sa faca apologia ideologiei revolutionare comuniste. Si, ca sa fie treaba «ca lumea», ii recomand tovarasului respectiv titlurile citorva emisiuni viitoare: «Eroismul tineretului sovietic» - «Tinara garda», de Fadeev, «Taria de stinca a femeii sovietice» - «Mama», de M. Gorki, «Grandoarea agriculturii socialiste» - «Pe Donul linistit», de M. Solohov, «Dirzenia ostasului sovietic» - «Povestea unui om adevarat», de B. Polevoi, «Muncitorul sovietic, constructor al societatii comuniste» - «Asa s-a calit otelul», de N. Ostrovski. Si lista ar putea continua. Succes, draga tovarase!"


Un grup de oameni ai muncii,

R. Vifor


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.