Jurnalism cetatenesc

Bate vint cald de vacanta

Ziarul de Vrancea
1 iul 2008 747 vizualizări
"Elevii Scolii Vintileasca isi petrec vacanta ajutindu-i, cei mai multi, pe parinti in treburile gospodaresti, citind, jucindu-se cu prietenii pe la porti, prin poieni sau pe terenurile de sport din comuna. Unii pleaca la rude, altii merg cu parintii in concediu."

"Totusi, cele mai frumoase activitati de vacanta au legatura tot cu scoala. Este bine stiut ca vintilenii au un respect deosebit pentru scoala. Pe 15 iunie, elevii nostri s-au intilnit cu prietenii lor de la Scoala Vinatori, cu care au un parteneriat. Oaspetii, condusi de d-na director Dascalu Mariana, care a debutat la Vintileasca in meseria de profesor cu 20 de ani in urma, au cunoscut scoala noastra unde d-na profesoara Noaptes Cuta, impreuna cu eleva Noaptes Simona le-au facut o prezentare in Power Point a localitatii. De aici, au mers cu totii in drumetie la Pietrele Fetei, a caror legenda au aflat-o de la gazde. S-au jucat, au cules flori, apoi au prezentat un spectacol in cadrul serbarii folclorice traditionale care are loc pe plaiul de la intrarea in comuna in fiecare an, de Rusalii. Musafirii i-au incintat pe spectatori cu muzica populara, dar si cu dans modern.


Originalitatea folclorului"¦


Intre 19 si 21 iunie, Ansamblul Folcloric «Dorul Ciobanasului» al Scolii Vintileasca a fost prezent la Festivalul National al elevilor «Calusul romanesc» de la Slatina, de unde s-au intors cu cupa, placheta si premiul I pentru originalitatea folclorului si a tinutei in spectacole. Au cunoscut cu acest prilej Slatina, ca un oras prosper, curat, cochet, cu oameni luminosi la fata, primitori si mereu zimbitori si amabili. Au vizitat la Biblioteca Judeteana o superba expozitie de arta a elevilor de la Palatul Copiilor, au facut cunostinta cu ceramica de Oboga, localitate din zona Balsului, au si achizitionat citeva piese pe care le vor expune la scoala. Au fost impresionati de eleganta Sectie de Literatura Engleza, de Sectia pentru Copii a Bibliotecii, cu aparatura audio-video, cu colturi vesele pentru lectura, in culori si desene atragatoare si au facut mai ales cunostinta cu 37 de formatii de dansuri si ansambluri folclorice renumite ale elevilor din toata tara, pe care le-au admirat si de la care au invatat multe despre «Dansul Calusarilor» in primul rind, traditia romaneasca, primul dans intrat in patrimoniul imaterial U.N.E.S.C.O, protejat de U.N.E.S.C.O. alaturi de sculpturile lui Brincusi si manastirile din Nordul Moldovei.


"Este minunat sa ne cunoastem tara"¦"


La intoarcere au fost curiosi sa vada casa lui Nicolae Ceausescu de la Scornicesti. Au vizitat Muzeul «Curtea Domneasca» din Tirgoviste si au fost impresionati de istoria acestor locuri, de Turnul Chindiei si de vitejia domnilor care au locuit la Curte cu sute de ani in urma. Intre 20 si 22 iunie, un grup de 40 de elevi de la Vintileasca, sub indrumarea citorva cadre didactice au facut o superba excursie pe Valea Prahovei, Rucar, Bran, Brasov, Risnov, Transfagarasan, Lacul Bilea, Manastirea Argesului si s-au intors deosebit de impresionati de frumusetea locurilor, de istoria si puterea creatoare a neamului romanesc, dar si convinsi ca, inainte de a vedea alte meleaguri, este minunat sa ne cunoastem tara care are pentru noi izvor nesecat de surprize placute. Pe 26 iunie, Scoala Vintileasca a fost prezenta la faza judeteana a olimpiadei de mestesuguri traditionale care a avut loc la Muzeul Satului din Petresti, prin elevele sale Noaptes Simona, Negru Anisoara (incondeiat oua), Banu Marilena si Stoian Loredana (cusaturi traditionale). Simona si Loredana, alaturi de alti elevi din Nereju si Spulber, vor reprezenta Vrancea la faza nationala a olimpiadei care va avea loc in august, la Sibiu. Peste doua saptamini, Ansamblul «Dorul ciobanasului va fi prezent la Festivalul international de Folclor al Elevilor «La fintina dorului», Simleul Silvaniei, Salaj."


Directorul Scolii Vintileasca,

Stana Georgescu-Apostu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.