Jurnalism cetatenesc

Celei care ma judeca

Ziarul de Vrancea
30 iun 2008 733 vizualizări
In editia de astazi va prezentam cartea Celei care ma judeca de Alessandro Perissinotto, aparuta la Editura Humanitas Fiction, 2008. Zoe Petre recomanda in rindurile de mai jos o poveste pseudo-politista. Nu putem decit sa va indemnam la a rasfoi cu interes paginile acesteia.

"Crima si pedeapsa pe internet"


Asa cum ne-a obisnuit, Denisa Comanescu a ales si de aceasta data cu o mina sigura si cu un gust infailibil o carte remarcabila nu doar prin scriitura, ci si prin interogatiile pe care le ridica. O neasteptata imbinare dintre romanul epistolar al secolului al XVIII-lea, suspansul seriilor "negre" de buna calitate al veacului recent incheiat, si tehnologia informatica atotprezenta in proximitatea noastra actuala, fac din aceasta dureroasa corespondenta o delectabila lectura. Misterul ni se dezvaluie in savante gradatii si totusi intrebarile persista, chiar si dupa ce am inchis cartea. Judecatorul care ar trebui sa decida rece si impasibil asupra culpei este, de fapt, o judecatoare plina de compasiune, o femeie sfisiata intre imperativele legalitatii si cele ale unei indurerate umanitati. Ne e la fel de greu ca si "celei care judeca" sa decidem cine e asasinul din aceasta poveste pseudo-politista: omul, misteriosul necunoscut care scrie ca a ucis, sau tehnologia pe care a inventat-o. Ori, daca ne gindim mai bine, legile junglei profitului cu orice pret ar putea si ele sa fie incriminate. Minati pe nerasuflate, pagina dupa pagina, abia daca mai observam ca epistolarul electronic nu are nimic din urgenta fragmentata a adevaratelor e-mailuri si ne simtim, fiecare dintre noi, expusi pericolului de a judeca, dar si de a intelege. Dincolo de intriga eleganta, usor baroca, a romanului, ce circumstante - agravante sau, dimpotriva, atenuante - ar trebui sa ne faca mai vigilenti si mai umani? Zoe Petre


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.