Jurnalism cetatenesc

Tradarea carturarilor

Ziarul de Vrancea
28 mar 2008 735 vizualizări
Astazi va prezentam romanul "Tradarea carturarilor" de Alisson Maloney, cu o prefata de Andrei Pippidi si traducere de Gabriela Cretia, aparut la Editura Humanitas, 2007, sub semnatura scriitorului si eseistului Florin Iaru. Lectura placuta!

"Viitorul a inceput ieri"


Sint unele carti scrise de mult si care, citite azi, au un ton profetic. "Tradarea carturarilor" a lui Julien Benda este una dintre ele. Ceea ce uimeste la acest text publicat in 1927 este faptul ca pare sa vorbeasca despre tot secolul care ii va urma si despre modul in care lumea intreaga isi va schimba infatisarea, prin aparitia "pasiunilor politice".

Denuntind distorsiunea actiunilor publice, Benda isi expune nostalgia pentru un personaj care, la sfirsitul secolului al XIX-lea, a inceput deja sa dispara: ginditorul care, fie critica, fie se desprinde de realitatile vulgare si de patimile politice, dedicat in intregime problemelor spiritului. "Tradarea carturarilor" este, de fapt, implicarea in aceasta vinzoleala a maselor, pe care, uneori, chiar o determina. Poate ca modelul lui ramine unul revolut, dar destinul cartii arata o minte vizionara. Benda reuseste sa inteleaga si sa respinga toate erorile secolului XX, este un inversunat adversar al fascismului si antisemitismului, dar asta nu-l arunca nici pe departe, ca in cazul altor intelectuali, in bratele comunismului. îl priveste deopotriva cu dispret si il critica dur, intelegind perfect realitatile tragice in care traieste. Asa cum observa si Andrei Pippidi, in prefata pe care o semneaza, ironia face ca prima editie a cartii lui Benda sa coincida cu nasterea miscarii legionare in Romania. Un avertisment pe care politicienii de atunci nu l-au luat in seama este astazi, cu atit mai mult, o lectura obligatorie si vie. Florin Iaru


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.