Jurnalism cetatenesc

Ultima Sinagoga din Focsani

Ziarul de Vrancea
15 mar 2008 3827 vizualizări
Sinagoga din strada Evreiasca, astazi str. Oituz Nr. 4, este ultimul vestigiu din cele 8 sinagogi care au functionat în comunitatea evreilor din Focsani.

"Aceasta sinagoga a avut o importanta considerabila in viata comunitatii, ca centru de rugaciune si reculegere, pastrator al credintei si religiei evreiesti, in special in perioada cind comunitatea era inconjurata de antisemitism. Se pare ca sinagoga a fost cladita in secolul al 18-lea pe terenul afectat «Ghetoului Evreiesc» din strada cu acelasi nume. Aici locuiau multe familii evreiesti si existau si alte sinagogi care s-au distrus cu timpul si cu ajutorul celor care nu-i prea iubeau pe evrei. Marimea constructiei atesta ca avem de-a face cu o comunitate care frecventa sinagoga atit in cursul anului, cit mai ales de sarbatori. In fata cladirii este o mica gradinita cu o intrare comuna pentru barbati si femei. Sala centrala a sinagogii este de dimensiuni mari si e plina cu banci pentru cei care se roaga. în partea de rasarit se afla «chivotul» cu sulurile sfinte. O scara e destinata femeilor care se roaga sus la balcon. Imi amintesc de anii copilariei mele, cind mergeam cu parintii, de sarbatori, la «Beit Hakneset» (sinagoga) si aceasta era plina. Toata lumea era imbracata sarbatoreste. Barbatii erau acoperiti cu «talith» (vesmint ritual de rugaciune) si duceau cu ei un «mahzor» (carte de rugaciune pentru sarbatori). Cantorul, imbracat in vesminte albe, se roaga in fata chivotului sfint, iar glasul lui patrunzator imi suna in urechi pina azi. Tatal meu se ruga dintr-un mahzor vechi, cu scoarte groase, iar eu sedeam linga el si intelegeam putin. In acest «Beit Kneset» aveau loc ceremoniile de Bar Mitzva (confirmarea - la virsta de 13 ani) si chemarea la altar pentru a citi din Tora. Eu si alti colegi si prieteni in virsta de 13 ani am fost pregatiti pentru aceasta importanta ceremonie din viata unui copil evreu, de catre rabinul Menahem Derbarmdiger, om de cultura judaica inalta, care ne-a fost si director la scoala primara. Sinagoga a servit si mai serveste inca pentru adunari si sedinte ale comunitatii, fie de sarbatori, fie in momente grele. In zilele celui de al doilea razboi mondial sinagoga a servit ca local de invatamint in locul scolilor evreiesti rechizitionate de guvernul fascist. Astazi, Beit Hakneset serveste si ca un mic simbure de legatura intre putinii membri ai comunitatii evreiesti care traiesc in Focsani, de asemenea reprezinta adresa biroului comunitatii."


Zvi Ben Dov

(Traducere in romana J. Gheber)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.