Jurnalism cetatenesc

Gentlemeni

Ziarul de Vrancea
14 mar 2008 569 vizualizări
Astazi va prezentam romanul "Gentlemeni", de Klas Ostergren aparut la Editura "Niculescu", 2008, sub semnatura lui Andi Moisescu. Lectura placuta!

"Aventuri scandinave, moravuri europene"


Stockholm. Sfirsitul anilor \'70. Klas, tinar scriitor, ingrijitor sezonier intr-un club de golf, se muta in apartamentul fratilor Morgan. Henry, atentie, boxer, pianist de jazz, compozitor si gentleman de moda veche si Leo, cum altfel, poet celebru, filosof si militant social. Dincolo de ineditul situatiei, primul impuls a fost sa incerc sa-mi inchipui o astfel de poveste in Romania. In Romania de azi. Ce poate fi mai fascinant? Seara, in povestea lui Ostergren, Henry, cu adevarat un personaj, devine din curtezan dezertor, din dezertor agent secret in Berlin, din agent secret functionar in Londra anilor \'60, din agent secret Henry, «le boulevardier» in Paris, in plina revolutie mondiala, iar a doua zi, in presa zilei, stirea diminetii ma aduce cu picioarele pe pamint. Costel, bravul nostru zugrav din Spania, cistiga si semifinala unei emisiuni de televiziune, cintind «La donna e mobile»! Nimic nu e intimplator. Ostergren are un stil extrem de captivant si faptul ca romanul te face sa uiti ca a doua zi te asteapta o trezire nemiloasa la sase si jumatate are o explicatie. Klas Ostergren este, pe linga prozator si dramaturg, un redutabil scenarist de film si televiziune. Doua detalii m-au fascinat in mod deosebit. Povestea cu tunelul subteran secret, sapat in cautarea unei vechi comori si, in sfirsit, aparitia celui de-al doilea personaj central, Leo Morgan, care, pe linga scandaluri cu trafic de arme, spionaj si gangsteri, scoate la iveala existenta unei realitati extrem de cunoscute noua. Societatea corupta. Deci, pe undeva ne regasim si noi. Andi Moisescu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.