Jurnalism cetatenesc

Prietenii mei, iubirile mele

Ziarul de Vrancea
7 mar 2008 587 vizualizări
Astazi va prezentam romanul "Prietenii mei, iubirile mele", de Marc Levy aparut la Editura Trei, 2008, sub semnatura scriitorului si eseistului Ioan Grosan. Lectura placuta!

"Aventuri nobile si sentimentale la Londra"


Dupa succesul fulminant cu romanul sau de debut "E si c\'etait vrai" (Editura Laffont, 2000), vindut in peste 10 milioane de exemplare in intreaga lume, ecranizat in 2005 de Steven Spielberg si aparut la noi in 2004 (Editura Trei, 2004), Marc Levy, "cel mai popular prozator francez actual" dupa opinia cunoscutului eseist Pascal Bruckner, revine in forta cu noua sa carte, "Prietenii mei, iubirile mele" (Editura Trei, 2008). E povestea curioasa a doi prieteni (Antoine si Mathias) care trezindu-se amindoi divortati si cu copii, hotarasc sa locuiasca, sa traiasca impreuna, dar nu in sensul "gay" al verbelor, ci in acela al unei profunde comuniuni spirituale. Scena "actiunii" e o Londra vazuta tandru-ironic, loc unde se intersecteaza destine si personaje, prinse toate in sarabanda unor relatii al caror principal fundament e iubirea, intr-o multitudine de forme. Doua treimi din roman sint alcatuite din dialoguri construite perfect ca nivel al firescului epic, cu minime descriptii, toate imagistice, ceea ce tradeaza si vocatia de scenarist a autorului. Principala calitate a stilului "Marc Levy" e simplitatea, in cadrul careia cunoscuta sintagma franceza cu "noblesse oblige" ar putea fi inlocuita, ca remarcabila intrupare romanesca, prin "finesse oblige". Ioan Grosan


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.