Jurnalism cetatenesc

De ce asa?

Ziarul de Vrancea
30 ian 2008 649 vizualizări
Inca din cele mai vechi timpuri, romanii au avut la baza principii de nestramutat care se bazau pe: munca - cinste - demnitate - dreptate - unitate.

"De asemenea, toti domnitorii care au fost de-a lungul veacurilor, au luptat pentru a mentine si dezvolta aceste principii, foarte importante pentru poporul roman. Un eveniment important pentru noi, romanii, este si actul de unire petrecut la data de 24 ianuarie 1859, unde a fost ales prin vointa poporului domnitorul Alexandru Ioan Cuza. De atunci si pina in prezent, romanii au cinstit cu demnitate si patriotism acest mare eveniment, prin manifestari cultural artistice si cu mare mindrie nationala faptul de a fi roman. Ca in fiecare an, si anul acesta, ziua de 24 ianuarie a fost sau ar fi trebuit sa fie o mare sarbatoare nationala. Dar, spre regretul meu, si cred ca a tuturor celor care au participat, modul cum a fost organizata desfasurarea acestei mari sarbatori, a lasat un gust amar. De ce in anii anteriori se punea tot sufletul in organizarea acestei mari sarbatori la care veneau sa participe cintareti si formatii artistice din toata tara si se juca Hora Unirii. Cit era de mare pe tot platoul din jurul obeliscului, in cite 4 - 5 cercuri concentrice, iar muzica era cintata de fanfara militara si se auzea in tot orasul? De ce acum au fost puse doar doua difuzoare, de mica putere, care au avut o rezonanta de cca 10 - 15 m si care nu au fost bine reglate deoarece nu se intelegea si nu se auzea nimic?! De ce la alte manifestari, precum «Zilele Municipiului Focsani», «Sarbatoarea Vinului», etc., se montau difuzoare care rasunau de vibrau geamurile pina in cartierul Sud si Gara? Unde a fost parada - defilare a armatei?! Unde a disparut mindria noastra nationala de a fi roman si a cinsti cum se cuvine pe toti inaintasii nostri care au luptat si s-au jertfit pentru a crea statul roman in care traim astazi? De ce se incearca sa se minimalizeze importanta acestei zile care este foarte draga tuturor romanilor? De ce nu se da atentia cuvenita acestei zile de importanta nationala? Si la Focsani manifestarile au fost jalnice, transformate in propaganda electorala. De ce asa? Oare a disparut definitiv sentimentul de a fi mindru ca esti roman si sa cinstesti cu toata bucuria o asemenea zi nationala? Am observat de-a lungul anilor, cam de 25 - 30 de ani, dar mai ales acum, dupa 1989, ca de la an la an a scazut interesul celor alesi in modul de organizare si omagiere a acestui important eveniment. De ce asa? Eu, pentru a marca aceasta mareata zi, ofer aceasta poezie, in memoria celui care a fost primul Domnitor al romanilor.


«Inchinare lui Cuza Voda»


Prefa-te inima in foc,

Aprinde-i candela diseara

Pribeagului fara noroc,

Stapinului furat de tara.


Si fa-te inima stejar,

Sa-i dai a umbrei mingiiere,

Ca s-a hranit doar din amar

Si s-a-mbatat doar cu durere.


Smulgeti coroana cea de spini,

Lasati-i fruntea in lumina,

Pribeagului printre straini,

Stapinului lipsit de vina.


Sa-si poarte ochii catre noi

Iertarea lui ni-e izbavire,

Caci am ajuns straini si goi

Saraci la minte si simtire.


Primeste-l Doamne-n casa ta,

Pe domnul trist si-nsingurat.

Pe Cuza, inima de stea,

Si iarta-ne ca l-am tradat!


Imi pare sincer rau de faptul ca nu se pune suflet in organizarea acestui eveniment, ca totul s-a transformat in propaganda. Poate in anii care vor urma, aceste lucruri nu se vor mai intimpla. Traiesc cu speranta ca voi apuca sa vad iar bucuria in ochii romanilor in asemenea zi de mare importanta nationala. «De ce asa?» o intrebare cu gust amar pentru noi toti."

Vasile Buruiana


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.