Jurnalism cetatenesc

Trebuie sa se poata bucura si ei de o sala de lectura

Ziarul de Vrancea
29 ian 2008 604 vizualizări
persoanele cu deficiente de vedere se pot bucura de carti ca toti ceilalti, la Biblioteca Judeteana "Duiliu Zamfirescu"

Ieri, la Biblioteca Judeteana "Duiliu Zamfirescu", a avut loc lansarea de carte audio in format Daisy, destinata persoanelor cu deficiente de vedere. In cadrul bibliotecii va exista un stand special cu acest tip de carte pentru persoanele nevazatoare. Fundatia "Cartea Calatoare", in parteneriat cu Biblioteca Judeteana, Liceul Pedagogic "Spiru Haret", Scoala "Ion Basgan" si Consiliul Local Focsani au facut posibila aceasta lansare, in cadrul proiectului "Biblioteca pentru toti". Cartile audio au fost inregistrate cu ajutorul voluntarilor. Actiunea este in premiera nationala, desi legea prevede ca fiecare biblioteca sa aiba astfel de standuri de carte. Ce parere au vrincenii despre aceasta initiativa menita a-i apropia pe nevazatori de lectura puteti citi in rindurile urmatoare:


Mihaela Cojocaru, 17 ani, clasa a X-a, Liceul Agricol, Dumbraveni


"Merg la biblioteca ori de cite ori am nevoie de o carte pe care nu o am acasa. Cred ca le sint mult mai de folos aceste carti audio decit cele in alfabetul Braille. De asemenea, acestea ii fac sa se simta mai aproape de noi si nu atit de diferiti cum ii considera altii. Cunosc persoane care au aceasta deficienta si ma bucur pentru lansarea acestui tip de carte. Am intilnit persoane care nu vad, dar isi doresc foarte mult sa «citeasca». Este trist insa ca unii dintre noi, care pot citi, nu doresc sa faca acest lucru, pe cind tocmai nevazatorii pun cartea pe primul loc. Faptul ca sintem primii din tara care fac o asemenea lansare de carte audio ne face sa fim mindri si poate fi un inceput bun pentru persoanele care au un anumit handicap."


Mihnea Toader, 17 ani, clasa a XI-a, Focsani


"Merg la biblioteca des pentru ca am nevoie la scoala. Nu iau materiale de pe internet, deoarece toti colegii vom avea lucrari indentice. Auzisem din vara trecuta de acest proiect de carte pentru nevazatori si imi pare bine sa aud ca acum s-a finalizat. Era destul de dificil pentru nevazatori sa citeasca diverse carti in alfabetul specific si cred ca nici nu existau cartile pe care ei le doreau. Parerea mea este ca toti oamenii, indiferent de handicapul pe care il au, trebuie sa beneficieze de aceleasi drepturi."


Cosmin Zaharia, 16 ani, clasa a X-a, com. Milcovul


"Merg la biblioteca, dar mai rar. Nu am auzit de lansarea cartii audio destinata nevazatorilor, dar faptul ca s-a intimplat la noi asa ceva este un lucru bun. Este bine pentru persoanele care au deficiente de vedere ca pot beneficia de aceste carti, iar pentru Focsani este imbucurator faptul ca sintem primii care lanseaza aceasta carte. Nu am printre cunostinte persoane nevazatoare si nu cunosc dificultatile cu care se confrunta ei."


Tatiana Zamfir, 42 ani, economist, Focsani


"Cind eram la scoala mergeam la biblioteca, mai ales ca aveam nevoie. Dar acum nu mai merg, ci se duc copii mei, pentru ca nu am acasa toate cartile necesare pentru studiu. Nu stiam cum pot «citi» la biblioteca nevazatorii si nu cunosc nici problemele cu care se confrunta ei. Dar, ca toti ceilalti, trebuie sa se poata bucura de o sala de lectura. Probabil ca si legea care le ofera acest drept este tot o consecinta a Uniunii Europene. Este imbucurator ca sintem primul oras care are o biblioteca dotata cu carti pentru nevazatori, dar este ingrijorator ca sintem singurii."


Gheorghe Cretu, 68 ani, pensionar, Cimpuri


"Eu merg zilnic la biblioteca judeteana «Duiliu Zamfirescu» si am auzit de aceasta lansare de carte audio pentru nevazatori. Eu chiar am un premiu acordat de aceasta biblioteca. Ma simt fericit ca sint de pe aceste meleaguri, deoarece mama mea este stra-stra-nepoata lui Mos Ion Roata si atunci cind aud lucruri bune petrecute la noi in judet ma bucur mult si sint mindru ca sint vrincean. La biblioteca am mers prima data la virsta de opt ani, la mine in comuna, si mi-a placut sa citesc. Eu chiar am studiat legea care prevede anumite drepturi ale persoanelor cu handicap, pentru ca am avut in familie o persoana nevazatoare si am fost interesat sa vad de ce anume poate beneficia. Persoanele nevazatoare trebuie sa aiba aceleasi drepturi ca oricare dintre noi si erau necesare astfel de carti. Poate, odata cu intrarea in UE, multi dintre noi sa ne putem bucura de mult mai multe drepturi."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.