Jurnalism cetatenesc

Al saptelea licorn

Ziarul de Vrancea
26 ian 2008 846 vizualizări
Astazi va prezentam romanul "Al saptelea licorn", de Kelly Jones, aparut la Editura Humanitas, 2007, sub semnatura scriitorului si eseistului Bedros Horasangian. Lectura placuta!

"Amoruri cu tablouri. La Paris si aiurea."


Povestile de dragoste au fascinat intotdeauna pe cititorii de pretutindeni. Si nu de azi, de ieri. Un scriitor roman, dar si un sensibil iubitor de literatura, regretabil neglijat astazi, pe numele lui Geo Bogza, spunea cu ani in urma ca cele mai interesante si simple povesti sint cu un "el" si o "ea". Sigur ca intre timp lucrurile s-au mai complicat si chiar sofisticat pe alocuri, dar in principiu iubirea-dragostea-amorul a ramas un bun "motor de cautare" al lumii din jur. Si al unor fastidioase calatorii prin noi insine. In cazul romanului "Al saptelea licorn" al americancei Kelly Jones (Humanitas, 2007) pretextul unei naratiuni bineinchegate pleaca de la faimoasa tapiserie "Doamna cu licornul", aflata in Muzeul Cluny din Paris. O minunata lucrare de arta medievala - descoperita de George Sand, iubita lui Chopin, printre altii, in secolul trecut celui trecut, care genereaza o suita intreaga de intimplari prin Paris, Londra, New York, lumea muzeelor si muzele fiecaruia, unde un "Te iubesc!" poate da peste cap universul. Scris alert si cu mestesug, cu atentie tradus intr-o romana fluenta si in romana de experimentata doamna Carmen Patac, in buna noua traditie a scolii de produse de piata - traduceri si cititori cu toptanul si filme trase mintenas - "Al saptelea licorn" se dovedeste un roman nu doar citibil, dar chiar si digerabil. Romanul ei urmator, "The Lost Madonna", din 2007, povestea unui tablou renascentist, ne confirma faptul ca si lucrarile de arta pot genera mari si constante pasiuni, nu doar oamenii. Bedros Horasangian


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.