Jurnalism cetatenesc

American Vertigo

Ziarul de Vrancea
23 ian 2008 566 vizualizări
Astazi va prezentam romanul "American Vertigo", de Bernard- Henry Levi, aparut la Editura Nemira, 2007, sub semnatura eseistului Razvan Exarhu. Lectura placuta!

"America, USA"


Francezii au o limba mult prea frumoasa pentru a nu complica putin lucrurile cind scriu, fie si despre eterna lor obsesie militanta, USA. în "American Vertigo", Bernard-Henry Levi pare destul de desprins de locurile comune ale scriiturii franceze inteligente, captive stilistic intr-un parti-pris des choses. înca de la primele rinduri, calatoria autorului pe urmele lui Tocqueville isi marturiseste indulgenta si curiozitatea de a descoperi un continent aproape cit o tara. O asemenea carte isi poate inarma cititorul cu un anumit tip de asteptari, legate de ceea ce ar observa, comenta, intelege un francez dintr-un contact de o asemenea amploare cu fenomenul american. Din fericire, B-H.L. scapa tuturor asteptarilor atunci cind demonteaza mitul unei natiuni obeze sau scelerate, prea iubitoare de kitch sau de "political correctness". Filtrul privirii nu interpreteaza mai mult decit cauta sa inteleaga, sa explice, sa simta "groove"-ul unui spatiu care, in mod cert, nu se lasa descoperit cu ghidul prejudecatilor in buzunar. Pentru ca respiram aerul unei epoci ale carei mituri se construiesc repede si prost, a carei intoleranta bate in rosu la auzul unei singure limbi straine, e fascinant sa parcurgi un spatiu despre care oricine stie totul astazi, deci mai nimic, avind drept amuleta a placerii textului un simplu amanunt ametitor, care ne mai domoleste teama de profunzimi dar si obsesia pentru centru. în Los Angeles exista 84 de cartiere si se vorbesc 120 de limbi. Welcome to the American Vertigo! Razvan Exarhu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.