Jurnalism cetatenesc

De multe ori nici politistii nu cunosc prea bine legile

Ziarul de Vrancea
22 ian 2008 685 vizualizări
exista metode legale prin care conducatorii auto pot scapa de amenda data de Politia Rutiera

Sint foarte putini conducatori auto astazi care nu primesc amenzi, mai ales cu ultimele modificari ale Codului Rutier. Motivele pentru care ei primesc diverse sanctiuni sint diverse, de la depasirea vitezei regulamentare, consumul de bauturi alcoolice sau nepurtarea centurii de siguranta. In acelasi timp insa, exista si unii politisti care pot gresi din neatentie sau graba fata de participantii in trafic. In schimb, putini soferi se adreseaza instantei de judecata pentru anularea amenzii, chiar daca poate se simt nedreptatiti. In acest moment, exista sapte motive legale pentru care sanctiunile primite de la Politia Rutiera pot fi contestate. Citi dintre conducatorii auto verifica sau au incredere in procesele verbale intocmite de politisti, dupa ce au fost surprinsi gresind in trafic? Opiniile citorva soferi cu privire la acest subiect le puteti citi in rindurile urmatoare:


Florin Gavrilita, 26 ani, sofer, Focsani


"Dupa parerea mea, cele mai multe amenzi se iau in functie de sofer si masina. De obicei, politistii stau numai la pinda. Eu stau in trafic 12 - 13 ore si vad multe pe soselele noastre. Amenzi am primit si le-am platit fara sa le controlez. In schimb, multe din ele au fost date in mod abuziv, adica se putea sa primesc si doar un avertisment. Nu le-am luat pentru ca am depasit viteza legala, ci pentru ca am depasit linia continua, si astfel am luat sase puncte. Politistul putea sa aiba putina intelegere si sa-mi dea un avertisment, ca depasirea nu a fost mare. De cind au fost introduse punctele pentru a fi penalizati, ma uit pe procesele verbale si verific intotdeauna ceea ce primesc ca pedeapsa de la agenti. Inainte nu prea verificam."


Laurentiu M., 37 ani, sofer, Focsani


"Am luat amenzi pina acum. Nu au fost multe, dar au fost intr-adevar din vina mea. Niciodata nu am pus la indoiala ceea ce mi-au intocmit la fata locului agentii de politie. Nu am verificat hirtiile daca au fost corecte sau nu, deoarece eu am stiut ca am gresit. Pot spune insa ca noi, cei mici, nu putem face nimic impotriva agentilor de politie, chiar daca avem dreptate. Daca incerci sa cauti dreptate te tin minte altadata, si asa mai bine stai in banca ta. Este necesara prezenta lor pe soselele noastre."


Costel Lupascu, 60 ani, pensionar, Focsani


"Eu circul foarte rar cu masina si asa ca in ultimul timp nu prea am avut tangenta cu agentii de politie pe sosele. Am fost si sint un sofer cuminte la volan. Nu am luat nici o amenda pina acum. Nu circul cu viteza mare, asa ca radarul nu ma afecteaza, nu fac depasiri negindite si la repezeala. Nu dau motive politistilor sa-mi dea amenzi. Citeodata conduc din placere. Daca as fi primit vreo amenda, nu cred ca as fi contestat procesul verbal de constatare, dar depinde si cum s-a intimplat abaterea respectiva."


Neculai Ionescu, 59 ani, sofer taxi, Focsani


"Eu sint sofer de taxi si am multe neintelegeri si discutii cu politistii. Nu neaparat legate de viteza cu care circul, ci de locurile de parcare special pentru taxiuri. De multe ori este fortata legislatia si ne dau amenzi pentru orice. Unele s-ar putea solda numai cu un avertisment. Am senzatia, de multe ori, ca nici ei nu cunosc prea bine legile. Multe discutii contradictorii cu politistii au loc datorita indicatoarelor pentru parcarile noastre. Sint de acord sa fim sanctionati fara drept de apel pentru depasirea vitezei legale, pentru consumul de alcool sau pentru depasiri imprudente. Au fost cazuri insa cind am fost nevinovat si totusi am primit amenda. Nu am avut cu cine sa ma inteleg."


Ionelia Stancioiu, 35 ani, contabil, Focsani


"Eu am carnet de citiva ani si nu am primit amenda pina acum. Pe noul sistem insa am citeva avertismente. Nu prea stiu cum trebuie sa controlez procesele verbale si intotdeauna iau de bun ceea ce intocmeste politistul. Este posibil insa sa greseasca si el, mai ales cei care sint la inceput. Acum, cu cit personal nou au, nu stiu intr-adevar cit de pregatiti sint sa ne controleze si sa dea amenzi. Incerc oricum sa circul cit mai prudent, sa nu depasesc viteza pentru ca poate fi periculos, si nu numai de frica amenzilor. Amenda o platesti, dar urmarile accidentului pot fi grave."


Mitica Negoescu, 55 ani, sofer taxi, Focsani


"Am primit citeva amenzi pina acum, mai ales de cind Codul Rutier s-a modificat. De cite ori am primit procesul verbal am platit cit de repede am putut amenda, dar nu am incercat sa o contest. Au fost si cazuri cind ea a fost pe drept, dar au existat si situatii in care a fost fortata de politisti. Am incercat doar la fata locului sa discut cu ei si sa-i conving ca nu a fost greseala mea, dar nu am avut succes. Asa ca, dupa ce hirtiile sint intocmite, nu mai poti face nimic sa nu platesti amenda. Ce sa fac apoi? Sa cheltui bani si sa stau prin sediile Politiei? Parerea mea este ca daca nu reusesti sa-i convingi la fata locului ca nu ai gresit, pe urma este aproape imposibil."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.