Jurnalism cetatenesc

Muzica din castile adolescentilor

Ziarul de Vrancea
22 ian 2008 2563 vizualizări
Daca am intreba tinerii ce inteleg ei prin muzica, probabil ca vor veni cu definitii care mai de care mai stupide sau mai sofisticate.

"Incercind sa caut si eu un raspuns la aceasta intrebare, am ajuns la concluzia ca, indiferent de gen, muzica face parte din viata noastra si fara ea totul ar fi simplu, anost si plictisitor. O muzica buna te poate atrage intr-un magazin de unde poate nu doreai sa achizitionezi ceva, muzica potrivita poate da savoare momentelor speciale din viata noastra, poate face doi oameni sa se indragosteasca, sa se impace sau pur si simplu te poate transforma dintr-o persoana apatica intr-una plina de viata. Ne intilnim oriunde cu tinara generatie ce misca din cap in ritmul muzicii pe care o asculta in casti, acestea devenind, indiferent de model, dimensiune, culoare, unul din «accesoriile» indispensabile tinerilor focsaneni. De multe ori curiozitatea ne indeamna sa ne intrebam ce muzica asculta tinarul ce sta la semafor si misca din picior dorind sa se manifeste sau tinarul din autobuz, pe buzele caruia parca citesti versurile unei melodii. Asa cum sintem diferiti ca infatisare, virsta sau caracter, asa sintem diferiti si in muzica. Dar oare cum gindesc si cum se raporteaza la muzica pe care o asculta astazi tinerii? La intrebarea «Ce muzica asculti?», raspunsul invariabil al liceenilor, si nu numai, ar fi «Aproape orice.» Caci gusturile nu se contureaza doar in jurul unui anumit gen muzical. Cei mai importanti factori care determina genul de muzica ascultat, sint starea de spirit si activitatea realizata intr-un anumit moment.


Rock, house sau manele?


Exista si elevi care sint fani ai unui anumit gen de muzica cum ar fi rock, house, latino, manele sau rap. Ei sint aceia pe care ii recunosti imediat dupa vestimentatie, comportament sau dupa modul in care privesc viata. De exemplu, rock-ul, acel gen muzical in care instrumentele de baza sint chitara, bass-ul si tobele ii incinta pe o parte din tinerii focsaneni, fiind convinsi ca este genul ce ii caracterizeaza. Desi este considerat un gen bazat pe ritmuri violente si tipete, rock-erii, recunoscuti dupa hainele negre (de obicei din piele), par lung si multe, foarte multe accesorii negre, continua sa-si sustina preferintele in materie de muzica. In opozitie cu rock-ul se afla manelele, ce au devenit ascultate de ingrijorator de multi tineri. Spun ingrijorator, caci este din ce in ce mai mediatizat acest gen muzical, adeseori manelistii fiind pusi la TV in postura de «cavaleri ai luminii», fata in fata cu «fortele intunericului» - rock-erii. Dar de ce se asculta manelele? Eu sincer, nu reusesc sa gasesc un raspuns concludent. Poate pentru ca sint ritmate, poate ca nu folosesc cuvinte elevate. Oricare ar fi motivul, cert este ca intilnesc din ce in ce mai des elevi de gimnaziu si nu numai, fredonind: «Bine bine foarte bine/se lipesc banii de mine/ca am super-glue la mine.» Si ceea ce este cel mai grav, este ca tinerii manelisti vor creste intr-un mediu lipsit de valori. Aceste valori sint dobindite in familie, iar daca aceasta nu poseda aceste valori este de inteles de ce si copiii prezinta un comportament neadecvat in societate si asculta muzica cu versuri care mai de care mai penibile. Iar ceea ce asa numitii «manelisti» asculta astazi nici macar nu sint manele, nici ca melodie, nici ca ritm sau versuri, ci sint asa zise kitchuri. Maneaua inseamna cintec de dragoste de origine orientala, nu ceea ce, vrind-nevrind, auzim in fiecare zi pe strada sau la vecinul de scara.

O alta preferinta a tinerilor focsaneni pare a fi muzica electronica. De la primele melodii disco, la zgomotoasa muzica house si apoi sunetele blinde ale dream-ului, muzica electronica a devenit forma de cultura muzicala a mileniului III, ce a cunoscut o evolutie rapida in ultimii ani. Astazi, muzica electronica isi pierde din intensitate, creste in dimensiune, si tot mai multi tineri prefera sa o asculte. Poate un motiv ar fi faptul ca DJ-i din cluburi si discoteci se intrec in remix-uri ingenioase. Sau pur si simplu pentru ca e «la moda». Pe tinerii ce se imbraca larg, cu adidasi inalti, sireturi foarte late, joaca de obicei baschet si deseneaza graffiti pe cladiri, chioscuri si chiar si pe scarile blocurilor dind dovada de multa imaginatie, ii recunoastem sub numele de rapp-eri. Si nu sint deloc putini cei care prefera rapp-ul stradal. Tinerii sint entuziasmati de rapp-eri, desi acestia fac adeseori versuri despre violenta, iar uneori devin chiar misogini. Tineretul spune ca il reprezinta acest gen muzical caci permite libertatea de a-ti exprima sentimentele atit prin versuri, muzica, cit si prin desenele ce il caracterizeaza.


"Pofta de arta interioara si exterioara"


Muzica latino inseamna pentru cei mai multi din putinii tineri ascultatori, muzica de dans. Pasiune, vibratii, buna dispozitie si «zbor» pe ringul de dans, cam acestea ar fi cuvintele ce o caracterizeaza. Muzica latino este strict legata de stilul salsa, dansul specific latino care, daca este realizat asa cum trebuie, ajunge sa fie de-a dreptul fascinant. Inclin sa cred ca una din cauzele lipsei de interes afisata fata de acest gen muzical de unii tineri focsaneni ar fi vointa, caci necesita deprinderea anumitor pasi pentru obtinerea acelui «dans realizat asa cum trebuie». Exista si tineri care au gusturi bine conturate. Bineinteles, cultura lor muzicala s-a format ca urmare a lectiilor de muzica urmate in particular si, poate, a educatiei primite in familie. Dar numarul acestora este intr-o continua scadere, caci majoritatea tinerilor se limiteaza la ascultarea genului de muzica fara nici un mesaj. Intrebindu-i pe focsaneni daca asculta muzica, am ajuns la concluzia ca nu conteaza daca esti tinar sau batrin, copil sau adult, muzica, din cele mai vechi timpuri, exprima sentimente, vindeca si relaxeza. Fericirea, tristetea, totul devine mai intens si se transforma in pofta de arta interioara si exterioara. Identificind ce gen ne caracterizeaza, oricine poate contribui la instalarea unei stari de bine cu ajutorul muzicii, mai ales cind aceasta este aleasa dupa preferintele proprii si nu dupa «moda»."


Nicoleta Lazar,

eleva, Colegiul National "Unirea"


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.