Jurnalism cetatenesc

Ferma ultramoderna ridicata cu fonduri SAPARD si bani cistigati in Italia

Ziarul de Vrancea
7 dec 2007 768 vizualizări
Unul din cele mai interesante proiecte dezvoltate in agricultura ieseana cu fonduri de la Uniunea Europeana

Informatii utile


Unul din cele mai interesante proiecte dezvoltate in agricultura ieseana cu fonduri de la Uniunea Europeana este, cu siguranta, complexul de ingrasare a porcilor din comuna Coarnele Caprii. Un iesean care a muncit opt ani in afara tarii s-a intors acasa si s-a apucat de investitii in agricultura. Intr-o zona foarte saraca din judet a fost ridicata una din cele mai moderne ferme din zona. Proiectul este cu atit mai interesant, daca luam in calcul faptul ca a fost pus pe picioare de un tinar de doar 32 de ani. Pina sa devina investitor in agricultura, domeniu ocolit in prezent de foarte multi tineri, Mihai Popescu a muncit citiva ani buni in Italia. In Peninsula a cistigat bani si experienta, apoi s-a intors in tara si s-a apucat de agricultura. "Agricultura am invatat de la ai mei. Numai daca iubesti pamintul poti investi in el", spune Popescu. Pentru inceput, a vizat doar productia vegetala, afacerile lui intinzindu-se in judetele Iasi si Botosani. Ulterior, a vrut sa sporeasca rentabilitatea afacerilor sale si s-a gindit ca sectorul zootehnic este mult mai profitabil fata de cel vegetal. "Inainte de toate, am analizat rata profitului si cind am vazut ca-i vorba de 35% dupa doi ani, m-am convins ca este rentabil", a adaugat Mihai Popescu. Drumul de la idee la fapta nu a fost unul prea usor pentru tinarul iesean si numai pasiunea lui pentru agricultura si promisiunea unor profituri consistente l-au determinat sa nu renunte.


Munca multa, rezultate pe masura


In primul rind, intocmirea documentatiei pentru proiect l-a costat nu mai putin de 50.000 de euro. "Documentatia cred ca bate la cintar 20 kilograme de hirtii", a apreciat Popescu. In al doilea rind, pentru implementarea proiectului a trebuit sa munceasca in jur de noua luni. Investitia a devenit functionala abia la sfirsitul anului trecut. Valoarea totala a proiectului s-a ridicat la 1,2 milioane de euro. Jumatate din suma a fost asigurata prin intermediul SAPARD, restul fiind obtinut dintr-un credit bancar si din resurse proprii. "Am facut un credit bancar de 550.000 de euro, cu o dobinda de 5,1% pe an si rambursabil in cinci ani.", spune Popescu. Ferma "Pig Farm", cum a fost denumita de tinarul investitor, cuprinde trei hale de productie in care sint ingrasati 3.000 de porci pe serie. Acestia sint achizitionati cind cintaresc 25 de kilograme si sint vinduti catre combinatul de procesare a carnii Kosarom Iasi dupa trei luni, cind ajung la circa 100-120 de kilograme. Capacitatea anuala a fermei de la Coarnele Caprii este de 9.000 de capete, complexul fiind deservit de doar patru oameni: un medic veterinar, un electrician, un zootehnist si un "om de curte".


"Purceii domnesc aici"


Munca lor nu este deloc extenuanta, intreg procesul tehnologic fiind complet automatizat. Furajele folosite pentru ingrasarea purceilor sint asigurate prin exploatarea celor 800 de hectare de teren arabil comasat in zona, dintre care 250 de hectare sint in proprietatea Pig Farm. Ferma este una din cele mai moderne din zona Moldovei, dupa cum sustine Popescu, fiind construita dupa modelul unui complex zootehnic olandez, respectiv Big Dutchman. Fiecare purcel are disponibil un metru patrat, halele au 72 de ferestre de climatizare, opt ventilatoare, iar podelele au incalzire centralizata. "Tot procesul tehnologic este asistat de calculator, inclusiv furajarea. Fiecare tarc are sistemul lui de evacuare a dejectiilor si fiecare purcel are suzeta lui. La geamuri sint plase pentru tintari, iar termoizolatia este cu vata minerala", a detaliat Cristian Matachi, juristul Pig Farm. Chiar si furajele folosite la ingrasarea animalelor sint speciale. "Purceii domnesc aici. Primesc furaje antistres, cu granulatie mai mica si mai multe proteine. Un ciclu de ingrasare dureaza trei luni, timp in care porcii ajung la 120 kg. Din acest moment sint preluati de Kosarom", spune Matachi. Popescu a invatat ce inseamna respectul fata de munca in Italia, unde a muncit, dupa cum povesteste, opt ani. A lucrat in constructii si la un moment dat a infiintat chiar si o firma. "Eu i-am dus pe cei din Coarnele Caprei la Roma. Cu banii strinsi acolo si cu sprijinul oferit de doi italieni, am facut prima investitie la Albesti, judetul Botosani", incheie Mihai Popescu.


www.europeanul.ro

"Europeanul" - fonduri structurale pe gustul tau - publicatie realizata de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.