Jurnalism cetatenesc

Echinocțiul de primăvară 2023. A început primăvara astronomică. Tradiţii, obiceiuri, superstiţii

Ziarul de Vrancea
20 feb 2023 925 vizualizări

În 2023, echinocțiul de primăvară are loc pe 20 martie, la ora României 23:24, când începe și primăvara astronomică. Începând de astăzi, ziua se măreşte şi natura se trezeşte la viaţă. Anul acesta el cade într-o zi de luni și reprezintă începutul astronomic al sezonului de primăvară în emisfera nordică și sezonul de toamnă în emisfera sudică. O curiozitate legată de echinocțiu este aceea că momentul nu se petrece pe tot globul în aceeași dată, în special datorită diferenței de fus orar. De exemplu, în 2023, toate țările care sunt pe un fus orar cu cel puțin o oră înaintea României, îl marchează cu o zi mai târziu.

După „Mărțișor”, „Babe” și „Mosi”, după "zăpada mieilor", când calendaristic deja am pășit în anotimpul primăverii deși luna martie se dovedește a fi destul de capricioasă, a sosit și momentul echinocțiului de primăvară, ce marchează începutul primăverii astronomice. Acesta s-a produs în jurul datei de 20 martie când longitudinea astronomică a acestuia revine la valoarea de zero grade. În această zi, ziua şi noaptea sunt egale, iar începând de astăzi, 20 martie, ziua se măreşte şi natura se trezeşte la viaţă. Primăvara din punct de vedere astronomic începe odată cu echinocțiul de primăvară și durează aproximativ 92 de zile. Este momentul în care Soarele, în mișcarea sa aparentă anuală, trece prin punctul de intersecție al eclipticii cu ecuatorul ceresc, ziua fiind egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ. De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeași dată, deoarece anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. Echinocțiul de primăvară reprezintă momentul când Pământul este cel mai aproape de Soare și, începând de la această dată, durata zilei va fi în continuă creștere, iar cea a nopții în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc solstițiul de vară.

Tradiţii, obiceiuri, superstiţii

Tradiţiile spirituale ale Echinocţiului de primăvară spun că orice formă de evoluţie are trei etape distincte: creaţia, menţinerea şi resorbţia sau distrugerea. La toate acestea se adaugă şi momentul de apogeu a ceea ce s-a creat. Astfel, echinocţiul de primăvară simbolizează creaţia, solstiţiul de vară apogeul, echinocţiul de toamnă începerea perioadei de resorbţie şi solstiţiul de iarnă perioada de conservare, care echivalează cu momentul de pregătire pentru un nou ciclu temporal. Strămoşii daci aveau solide cunoştinţe de astronomie, iar templelor lor de pe înălţimi transpun grăitor chiar şi astăzi cunoştinţele lor despre calendarul solar. Numeroase ritualuri păgâne celebrau echinocţiul de primăvară mai ales pentru importantă să în creşterea fertilităţii pământului şi a naturii în general. Totuşi, după convertirea la creştinism, ritualurile pentru echinocţiul de primăvară au suferit o transmutaţie, chiar dacă s-au păstrat în subconştientul colectiv. Cu prilejul echinocţiului se sărbătoreşte şi pornirea plugului, moment consacrat în mai toate culturile lumii, indiferent de religie.

Curiozități legate de echinocțiul de primăvarăâ

Soarele răsare din est

Deși estul este cunoscută popular ca partea din care răsare soarele, momentul echinocțiului de primăvară este singurul în care soarele răsare exact din est și apune în vest pentru toți cei de pe Pământ.

În acest moment, axa Pământului nu este nici îndreptată către Soare, nici îndreptată departe de el. Deși este adevărat că Pământul nu orbitează niciodată perpendicular pe axa sa, ci este înclinat cu aproximativ 23,5 grade, în timpul echinocțiului această înclinare este zero.

La poli, soarele plutește orizontal

În timp ce din toate locațiile locuite din lume vedem soarele răsărind și apunând, la cei doi poli, în ziua echinocțiului de primăvară, soarele va pluti deasupra orizontului fără a apune. Soarele se va mișca orizontal spre dreapta la Polul Nord și spre stânga la Polul Sud.

 În ziua echinocțiului are loc cel mai rapid răsărit și apus de soare

Cine are timp și curiozitate poate face un experiment simplu din confortul locuinței. Dacă aveți parte de dimineți senine în zilele din preajma echinocțiului, puteți calcula intervalul de timp necesar soarelui pentru a răsări sau a apune. Veți vedea că în ziua echinocțiului, durata apusurilor și a răsăriturilor va fi cea mai scurtă. Explicația este aceea că în aceste zile soarele apune la cel mai abrupt unghi posibil.

Ce legătură există între Echinocțiul de primăvară 2023 și Paște

Conform tradiției creștine, Paștele este sărbătorit întotdeauna în prima duminică după Luna Plină de după echinocțiu. Din punct de vedere astrologic, are loc trecerea Soarelui din zodia Peștelui în zodia Berbecului. Asistăm, astfel, la sfârșitul și la începutul unui ciclu zodiacal.

Cum influențează Echinocțiul de primăvară 2023 zodiile

Astrologii spun că momentul când ziua devine egală cu noaptea simbolizează o stare de armonie, o stare de transformare profundă atât a naturii exterioare, cât și o transformare benefică a naturii noastre umane. În perioada echinocțiului de primăvară totul se trezește la viață, tinde să iasă la suprafață, să se bucure de energiile profunde ale primăverii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.