Jurnalism cetatenesc

Ştiaţi că 19 noiembrie a fost declarată oficial Ziua Bărbatului?

Cristina DASCĂLU
18 nov 2016 4592 vizualizări
Pe data de 2 februarie 2016 Parlamentul a votat sărbătorirea zilei bărbatului în România ca sărbătoare oficială a statului român.

Ziua nu este însă zi liberă. Prima dată când această zi se va sărbători este data de 19 noiembrie 2016. "În contextul în care vorbim de egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi şi celebrarea zilei femeii, puţine persoane cunosc însă faptul că există şi o zi internaţională a bărbatului", se arată în expunerea de motive a legii adoptată de parlamentari. Dezbateri pe aceasta temă au avut loc în Statele Unite ale Americii încă din 1960, doar că o dată oficială a fost stabilită abia în 1999 în Trinidad şi Tobago. Sărbatoarea a fost adoptată ulterior în peste 60 de ţări.
Astfel, în 1968 jurnalistul American John P. Harris a scris un editorial în Ziarul Salina în care prezintă lipsa unui echilibru în sistemul sovietic care promova o Zi internaţională a femeilor muncitoare, nepromovand o zi corespunzătoare şi pentru muncitorii bărbaţi. Acesta a specificat faptul că deşi nu le invidia pe femeile pentru ziua de glorie din Martie, era clară lipsa egalităţii dintre bărbaţi şi femei. Discuţii similare asupra inegalităţii cu privire la sărbătorirea zilei femeilor fără o zi a bărbaţilor corespunzătoare au avut loc în publicaţiile media din anii 1960 până în anii 1990, perioada în care au loc primele încercări de a inaugura o Zi internaţional a bărbaţilor. În perioada de început a anilor 1990, organizaţii din Statele Unite, Australia şi Malta au organizat mici evenimente în Februarie la invitaţia profesorului Thomas Oaster care conducea Centrul pentru Studii asupra bărbaţilor de la Universitatea Missouri-Kansas City.
Cu toate că Ziua internaţională a bărbaţilor şi Ziua internaţională a femeilor sunt considerate amândouă ca fiind evenimente cu focus pe gen, acestea nu sunt imagini ideologice în oglindă.
Ziua Bărbaţilor celebrează în mod special chestiuni considerate unice pentru experienţa bărbaţilor şi a băieţilor, iar accentul pus pe modelele pozitive de urmat este necesar. (Cristina DASCĂLU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.