Jurnalism cetatenesc

Soveja se doreşte a fi capitala geografiei

Alexandra TĂTARU
13 sep 2016 6116 vizualizări
Primarul din Soveja a fost “provocat” de un grup de geografi cu iniţiativă u aceştia i-au propus două proiecte care vor transforma localitatea în capitala geografiei romaneşti

Geografi cu iniţiativă, membri ai Societăţii de Geografie din Romania (SGR), alături de caţiva membri ai Asociaţiei Personalului Didactic “Simion Mehedinţi” din Focşani, au fost prezenţi zilele trecute la Soveja pentru a încheia un protocol de colaborare cu autorităţile locale prin care se doreşte ca localitatea de baştină a părintelui geografiei romaneşti, Simion Mehedinţi, să devină capitala geografiei romaneşti. Întalnirea a avut loc la Şcoala “Simion Mehedinţi” din Soveja şi, la dezbaterea privind argumentarea celor două proiecte, au participat: primarul Sovejei, Costică Ciolan, preşedintele Societăţii de Geografie din Romania, prof. univ. dr. Mihai Ielenicz, secretarul generalal acesteia, Costin Diaconescu, coordonatorul proiectului, prof. univ. dr. Silviu Neguţ, directorul Institutului de Geografie Bucureşti, prof. univ. dr. acad. Dan Bălteanu, preşedintele Asociaţiei “Simion Mehedinţi”, conf. univ. dr. Costică Neagu, preşedintele Fundaţiei “Simion Mehedinţi”, prof. Constantin Macarie, precum şi prof. dr. Nicolae Damian, prof. Ion şi Mariana Drăghici ş.a.

O iniţiativă bună într-o lume de oameni plictisiţi

Bustul savantului Simion Mehedinţi, situat în faţa Primăriei Soveja

 

Unul dintre proiectele propuse la şedinţa membrilor SGR din iulie 2016 a fost acela de a înfiinţa la Soveja un spaţiu expoziţional permanent dedicat savantului Simion Mehedinţi, mai ales că acesta s-a născut la Soveja şi a fost primul profesor din Romania care a înfiinţat catedra de geografie din cadrul Universităţii din Bucureşti.

 

 

 

 

Căminul Cultural din Soveja va avea o sală dedicată lui Simion Mehedinţi

 

 

 

 

 

 

 

 

Părintele geografiei romaneşti nu are o casă memorială, iar scrierile sale au fost preluate şi adaptate nu numai de şcoala romanească, dar şi de cea franceză sau germană unde acesta şi-a desăvarşit studiile. Coordonatorul proiectului, Silviu Neguţ, a argumentat la dezbatere necesitatea punerii în practică a acestei idei şi, de asemenea, a vorbit despre ajutorul de care este nevoie pentru finalizarea lui. “O iniţiativă bună într-o lume de oameni plictisiţi şi în care cat mai puţini sunt dispuşi să facă ceva şi pentru ceilalţi. În ziua de azi, cand toată lumea vorbeşte şi nimeni nu citeşte sau, altfel spus, cand nimeni nu citeşte, dar toată lumea citează, am găsit oameni deschişi pe care-i cunoşteam şi care au salutat această idee. Dacă avem acest spaţiu din Soveja, mai avem nevoie de ajutorul tuturor celor care pot contribui cu obiecte, cărţi şi documente originale care au aparţinut lui Mehedinţi”, a spus prof. univ.dr. Silviu Neguţ.

Savantul Mehedinţi merită să aibă un loc în care toată lumea să-l cunoască

Preşedintele SGR, prof. univ. dr. Mihai Ielenicz, a spus că geografii merită şi ei ca savantul Mehedinţi să aibă o casă memorială sau un loc de cinste care să-l reprezinte. “Fără Simion Mehedinţi geografia ar fi fost o simplă geografie regională. Savantul Simion Mehedinţi rămane în memoria noastră ca un savant desăvarşit. Trebuie să avem o sală expoziţională, nu neapărat o casă, legată de Simion Mehedinţi şi unde oricine care vizitează Soveja să afle că el a însemnat ceva”, a argumentat profesorul. De asemenea, Mihai Ielenicz a amintit şi de  profesorul Costică Neagu care a reuşit cu eforturi foarte mari să editeze toată opera lui Mehedinţi. “Dacă nu era prof. Neagu şi alţi oameni de suflet, s-ar fi stiut prea puţin despre Mehedinti. Din ce în ce mai puţin interesaţi sunt despre editarea şi lecturarea operei lui Mehedinţi, însă avem valori, valori care trebuie apreciate şi făcute cunoscute”, mai spune preşedintele SGR.  Ideea este susţinută şi de secretarul general SGR, Costin Diaconescu, care a promis că va elabora protocolul cu toate detaliile tehnice, precum şi de reprezentantul Academiei Romane, acad. Dan Bălteanu. Dan Bălteanu a anunţat faptul că ar fi minunat ca, anual, geografii din lumea întreagă să vină şi la Soveja, nu doar la Pătarlagele, unde există deja un centru de cercetare afiliat.

Să vină studenţii, profesorii şi elevii în tabără

Geografii prezenţi la dezbatere au mai lansat încă o propunere primarului Sovejei, respectiv amenajarea unui spaţiu de tipul unei tabere în care, anual, studenţii, profesorii sau elevii să vină pentru un sejur de cateva zile, fie pentru a cunoaşte împrejurimile, fie pentru a învăţa diverse meşteşuguri. “Am putea să ducem aceşti copii la Orşova sau în alte staţiuni de cercetare afiliate Universităţii din Bucuresti, dar de ce să nu-i aducem la Soveja? Haideţi să îndeplinim primul vis, ca Soveja să devină capitala geografiei romaneşti”, îndeamnă prof. univ. dr. Mihai Ielenicz.

Promisiunile primarului

Primarul Sovejei, Costică Ciolan, a fost foarte deschis la iniţiativele geografilor prezenţi la Soveja şi a promis că va acorda cea mai mare importanţă acestor propuneri. A explicat celor prezenţi care sunt proiectele pe care le-a finalizat pană acum, care sunt dificultăţile cu care se confruntă, de ce este staţiunea în paragină şi de ce proiectul cu tabăra pentru elevi şi studenţi ar putea fi mai greu de finalizat deocamdată. În schimb, Expoziţia permanentă “Simion Mehedinţi” va fi amenajată în una din sălile Căminului Cultural şi acest lucru va fi o certitudine. Astfel, Expoziţia permanentă “Simion Mehedinţi” şi Centrul de documentare dedicat savantului vor fi inaugurate, curand, la o dată cu mare însemnătate în viaţa autorului. Responsabili vor fi prof. Macarie Constantin din Soveja, precum şi membrii comitetului de iniţiativă. La plecarea spre Bucureşti, geografii s-au oprit şi la Vidra, la şcoala gimnazială unde Simion Mehedinţi a învăţat în clasa a IV-a. (Alexandra TĂTARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.