Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
29 iul 2016 661 vizualizări
Istoaria zilei de 30 iulie

762: Oraşul Bagdad este fondat de califul Al-Mansur. Bagdad este capital şi cel mai mare oraş din Irak. Se află pe ambele maluri ale râului Tigru în partea central-estică a ţării, în provincia cu acelaşi nume. Este un punct de intersecţie al căilor de comunicaţie aeriene, rutiere şi feroviare ale ţării.
1903: A început al II-lea Congres al Partidului Muncitoresc Social Democrat din Rusia. În cadrul acestuia s-a produs sciziunea “bolşevicilor” (majoritari) Lenin, Troţki, Martov, de "menşevici" (minorotari) (Plehanov, Axelrod).
1932: Se deschid Jocurile Olimpice de vară de la Los Angeles, California. Au participat 37 de ţări şi 1.408 de sportivi care s-au întrecut în 116 de probe din 14 sporturi. Stadionul Olimpic Memorial Coliseum construit în 1920 a fost supraetajat şi adus la 105.000 de locuri. Stadionul de fotbal de la Pasadena a fost transformat în velodrom (85.000 de locuri). La ceremonia de deschidere au participat 5.000 de persoane.
1970: La Arad s-a desfăşurat primul meci internaţional de fotbal feminin din România: Foresta Arad – Olimpia Zdar Nad Sazavou, Cehoslovacia.
1999:Preşedintele Emil Constantinescu a semnat Decretul privind supunerea spre ratificare Parlamentului a Tratatului de Interzicere Totală a experienţelor nucleare, adoptat de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite la data de 10 septembrie 1996.
2002:România a închis provizoriu negocierile cu Uniunea Europeană privind politica industrială, în cadrul Conferinţei de aderare România-UE.
2003:Medicii de la Institutul de Boli CardiovasculareTimişoara au efectuat, în premieră naţională, un intratransplant de celule stem în vederea regenerării muşchiului cardiac, la un pacient cu infarct miocardic.
2007:Cineastul suedez Ingmar Bergman a murit. Acesta a realizat peste 40 de filme, majoritatea cu o viziune tragică şi care au analizat în special complexitatea raporturilor dintre bărbaţi şi femei. ("Fanny şi Alexandre", "Oul şarpelui") (n. 14 iulie 1918).
2007:PatriarhulTeoctist a murit. Acesta a condus Biserica Ortodoxă Română peste 20 de ani, fiind înscăunat la 16 noiembrie 1986.(n. 7 februarie 1915). Patriarhul Teoctist Arăpaşu (din botez Toader Arăpaşu) s-a născut la data de 7 februarie 1915 în satul Tocileni, Botoşani, din părinţii Dumitru şi Marghioala Arăpaşu, fiind al zecelea din cei unsprezece copii ai acestora. A urmat şcoala primară din satul natal. A intrat de tânăr ca frate la Schitul Sihăstria Voronei (jud. Botoşani), aparţinând de Mănăstirea Vorona, aflată în apropierea ţinuturilor natale în anul 1928. A urmat vreme de un an cursurile Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ, pe care le-a continuat apoi la Mănăstirea Cernica.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.