Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
22 iul 2016 611 vizualizări
Istoria zilei de 23 iulie

Localnicii din Munţii Vrancei s-au răsculat împotriva colectivizării
În 1950 a avut loc răscoală în judeţul Vrancea. Acum 65 de ani, în Munţii Vrancei, avea loc cea mai importantă răscoală împotriva colectivizării din România. Atunci, 35 de sate şi comune din Vrancea, "de la cascada Putnei şi până pe malul Siretului" au ridicat armele împotriva regimului comunist. Revolta a fost condusă de fraţii Paragină, Ion, Cristea şi Costică, dar şi de fraţii Ionel şi Octavian Voinea. Declanşarea răscoalei a fost cauzată de faptul că sătenii auziseră că autorităţile comuniste doreau să pună mâna pe pe "Hrisoavele lui Ştefan cel Mare", prin care domnitorul lăsa munţii şi campiile din Ţara Vrancei moştenire către feciorii vrânceni. Trupe impresionante de securişti şi militari au fost trimise pentru a-i prinde pe membrii grupului. Astfel, Ion Paragină şi Mihai Timaru au fost încercuiţi şi arestaţi.

Alte evenimente care au marcat ziua de 23 iulie

1601: Mihai Viteazul dictează memoriul către marele duce al Toscanei, Fernando I de Medici, păstrat numai în traducere, prima autobiografie din literatura română.
1612: Are loc lupta de la Cornul lui Sas, în care Constantin Movilă, domn al Moldovei, este înfrânt de tătari.
1829: William Burt a conceput prima maşină de scris din lume.
1862: A încetat din viaţă Martin van Buren, cel de-al optulea preşedinte al SUA
1921: A fost semnată Convenţia de la Paris (Belgia, Franţa, Marea Britanie, Grecia, Italia, România, Regatul sârbilor, croaţilor şi slovenilor şi Cehoslovacia). Convenţia stabilea statutul definitiv al Dunării: navigaţia pe Dunăre era liberă şi deschisă tuturor pavilioanelor în condiţii de egalitate completă, pe tot parcursul navigabil al fluviului şi pe toată reţeaua internaţionalizată.
1952: Ultimul rege egiptean Farouk a fost răsturnat de o lovitură de stat militară condusă de Ali Muhammad Naguib şi Gamal Abdel Nasser, punând astfel capăt domniei dinastiei Muhammad Ali.
1984: Vanessa Williams devine prima Miss America care demisionează atunci când renunţă la coroană după ce au apărut fotografii nud ale ei în revista Penthouse.
1986: La Londra, Prinţul Andrew, Duce de York se căsătoreşte cu Sarah Ferguson la Westminster Abbey.
1998: Guvernul României a aprobat strategia de privatizare a Băncii Române pentru dezvoltare (BRD). În aceeaşi şedinţă, Guvernul a aprobat şi strategia de privatizare a Bankpost.
1999: Prinţul Moştenitor Mohammed Ben Al-Hassan este încoronat ca regele Mohammed al VI-lea al Marocului după decesul tatălui său.
2000: şefii de stat şi de guvern ai statelor membre ale G-8, reuniţi la Nago, Japonia, au adoptat Declaraţia finală a summitului din Okinawa, care îşi propunea "să atace în profunzime cauzele conflictelor şi sărăciei" din lume.
2000: A încetat din viaţă scriitoarea spaniolă Carmen Martín Gaite, prima femeie care a obţinut Premiul naţional pentru literatură, în anul 1978.
2004: A încetat din viaţă Sacha Distel, cântăreţ de succes şi compozitor francez. Printre melodiile care l-au facut celebru se numără: "La belle de ma vie", "Toute la pluie tombe sur moi", "Scoubidou" (n. 29 ianuarie 1933).
2008: Naţionala de handbal feminin a Norvegiei a câştigat, pentru prima dată în istoria sa, finala Jocurilor Olimpice, în faţa campioanei mondiale Rusia, de care a dispus cu scorul de 34-27 (18-13).
2008: Comisia Europeană a adoptat rapoartele de monitorizare privind România şi Bulgaria.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.