Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei

Ziarul de Vrancea
13 iul 2016 492 vizualizări
Istoria zilei de 14 iulie

Şase ani de la moartea Mădălinei Manole, “fata cu părul de foc”

Au trecut şase ani de când Mădălina Manole a ales să-şi încheie socotelile cu viaţa. Mădălina Manole, "fata cu părul de foc", şi-a dedicat viaţa muzicii şi spectacolelor, fiind una dintre cele mai apreciate cântăreţe de muzică uşoară din ţară. Mădălina Manole s-a născut pe data de 14 iulie 1967 în localitatea Vălenii de Munte, judeţul Prahova. A început să cânte de la 15 ani, iar în anul 1991 a obţinut discul de aur pentru albumul „Fată dragă”. Din 1991 începe o serie de turnee de succes în SUA, Canada, Austria, Belgia, Germania, Franţa. În 1997 lansează albumul "Lina, Lina Mădălina", moment în care înregistrează două premiere notabile. Astfel, Mădălina Manole devine primul nume al muzicii pop româneşti care intră în catalogul unui mare producător muzical internaţional - Polygram Group. Cea de-a doua premieră marcată prin acest album este faptul că Mădălina este prima artistă de muzică pop care are curajul să interpreteze folclor autentic, în manieră originală. Pe album se regăsesc piese de la Maria Tănase, Maria Lătăreţu, Ileana Sărăroiu, Lucreţia Ciobanu, Mioara Velicu. În 2000 a obţinut premiul pentru cea mai bună interpretă pop şi cea mai bună voce feminină a anului la Premiile Radio România şi Premiile Industriei Muzicale din România. şi tot în 2000 albumul "Dulce de tot" este apreciat cel mai bun album pop. În 2010, Mădălina a lansat cel de-al nouălea album al său, "09 Mădălina Manole", la MediaPro Music. Mădălina a fost căsătorită cu regretatul compozitor Şerban Georgescu şi cu Mircea Petru, cu care a avut şi un băieţel. Sinuciderea Mădălinei Manole, produsă pe 14 iulie 2010, a fost una controversată şi s-a lăsat cu acuzaţii grave din partea părinţilor Mădălinei la adresa soţului acesteia, Mircea Petru, şi cu dispute în instanţă asupra custodiei copilului, a averii şi inclusiv a locului de înhumare al artistei. 

Alte evenimente care au marcat ziua de 14 iulie

1582: A apărut „Palia de la Orăştie“ – prima traducere românească a vechilor cărţi biblice „Geneza“ şi „Exodul“, tipărită la Orăştie de meşterul-tipograf Şerban, fiul diaconului Coresi, şi diaconul Marian. Este un preţios document lingvistic mai ales datorită încercărilor de unificare a limbii prin evitarea regionalismelor. Traducerea, chiar parţială a Bibliei, demonstra posibilităţile de expresie ale limbii române şi capacitatea ei de a fi limbă de cultură.

1789: Căderea Bastiliei a marcat începutul Revoluţiei franceze.

1933: În Germania, toate partidele politice, cu excepţia celui nazist, au fost scoase în afara legii.

1947: Afacerea Tămădău : Un grup de zece conducători ai PNŢ, în frunte cu Ion Mihalache, Nicolae Penescu şi Nicolae Carandino, a fost arestat pe aeroportul din Tămădău, la 46 de km de Bucureşti, sub acuzaţia de „fugă într-o ţară străină“. Întreaga afacere a fost o provocare organizată de Partidul Comunist pentru a justifica desfiinţarea PNŢ, lucru care s-a şi întâmplat ulterior, în noiembrie 1947.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.