Jurnalism cetatenesc

Ziua mondială a donatorului de sânge

Ziarul de Vrancea
15 iun 2016 967 vizualizări
Ziua de 14 iunie în istoria omenirii marchează multe evenimente care de care mai importante sau mai pline de însemnătate pentru un anumit popor sau o anumită comunitate, dar personal consider că pentru România cea de-a 3-a mineriadă -în 14 iunie 1990 la chemarea lui Ion Iliescu- este de neiertat şi de neuitat pentru sângele nevinovat care a spălat caldarâmul din Piaţa Universităţii.

Nu vreau să insist pe acest eveniment pentru că nu am toate datele necesare, dar pentru că a venit vorba de sânge o să vă spun că în fiecare zi de 14 iunie, începând din anul 2004, se marchează Ziua Mondială a Donatorului de Sânge. Prin stabilirea acestei zile de sărbătoare s-a urmărit oferirea unui omagiu donatorilor voluntari şi implicit creşterea gradului de conştientizare a nevoii de donaţii constante de sânge, lichid vital pentru pacienţii care văd în punga de sânge transfuzabil şansa unei noi zile de viaţă.
Am mai spus şi voi mai spune că susţin în orice împrejurări donarea de sânge întrucât consider că este cel mai simplu mod prin care oamenii pot face o importantă faptă bună pentru semenii lor. Aşa cum stă bine donatorului, ziua aniversară m-a prins exact la ”locul de muncă”, la Centrul de Transfuzii Focşani şi m-am bucurat că acolo am întâlnit cel mai mare număr de donatori, deşi eu donez sânge de 3 ani de zile. Din păcate neajunsurile logistice de la Centrul de Transfuzii, neajunsuri pe care directorul Hanţă M. le readuce în discuţie în mass-media ori de câte ori are ocazia, au creat o stare de nervozitate în rândul donatorilor care aveau în plan şi alte activităţi pentru ziua în curs :). Tot la veşti bune vă spun că astăzi (marţi - n.r.) au fost mulţi donatori care au venit pentru prima dată şi au pus pe carnetul de donator prima viză de donare. Poate reuşim să modificăm acel ultim loc ocupat de România din punctul de vedere al procentajului numărului de donatori. Am fost de asemenea impresionat de faptul că mulţi dintre donatorii prezenţi au răspuns pozitiv apelului lansat în mass media şi pe o reţea de socializare pentru  ajutorarea fiicei renumitului compozitor Marius Ţeicu, R. Patricia, căsătorită cu un cunoscut actor focşănean şi sper ca şi pe viitor apelurile umanitare să aibă acelaşi răspuns pozitiv.
Dacă prin aceste rânduri am reuşit să captez atenţia şi să conving cel puţin o persoană să doneze sânge pentru prima dată mă declar pe deplin mulţumit şi dorinţa mea este să ”obţin” cel puţin un donator ori de câte ori vorbesc pe acest subiect. Pentru că şi eu m-am decis greu să devin donator şi am căutat cât mai multe informaţii cu privire la ce se întâmplă cu sângele ori cu donatorul îmi permit să atasez şi cele mai importante informaţii referitor la acest subiect:
Din cantitatea de sânge donată o singură dată se extrag elementele care pot salva vieţile a trei pacienţi, după cum urmează:
•     Celulele roşii (hematiile ) pot fi păstrate la rece pentru maxim 42 de zile ( îngheţate pot fi păstrate până la maxim 10 ani, dar costurile sunt prea mari pe timp îndelungat ) şi se folosesc în special la pacienţii din sălile de operaţii şi reanimare.
•    Trombocitele – se pot păstra maxim 5 zile şi sunt de mare ajutor bolnavilor de cancer şi leucemie.
•    Plasma – poate fi congelată şi rezistă până la un an, este folosită în principal în tratamentele accidentaţilor şi bolnavilor cu arsuri.
Donatorul, conform legii, are următoarele drepturi: un set de analize medicale, 7 tichete valorice, o zi liberă de la serviciu/şcoală, decontarea cheltuielilor de transport din ziua donării sau abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun pentru o lună.
Ţineţi minte că pentru a salva vieţi nu e nevoie să aşteptăm necazul altora şi să prelevăm pentru transplant diferite organe. Pentru a salva vieţi e suficient să donăm sânge fără să ne fie influenţată negativ starea de sănătate, iar acest lucru vi-l spun după 16 donări. Dacă aveţi întrebări pe acestă temă vă răspund imediat folosind experienţa mea
Cu stimă! Valy Crintea


Valy Crintea este blogger focşănean şi activitst civic. El scrie pe blogul http://valicrintea.info.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.