Jurnalism cetatenesc

Arc peste timp în stagiunea teatrală a elevilor Focşani 1979-1981

Ziarul de Vrancea
27 apr 2016 3686 vizualizări
Cea mai frumoasă clipă a vieţii unui om rămâne amintirea. La fel ca şi vinul, amintirea, cu cât este mai veche cu atât hrăneşte sufletul mai bine. Am avut privilegiul să fiu elevul "LORZILOR LICEULUI PEDAGOGIC", care pe lângă studiul de zi cu zi mi-au deschis gustul către carte, către cultură.

La fel ca şi astăzi, exista un fenomen unic în ţară care se numea S.T.E.F., respectiv Stagiunea Teatrală a Elevilor Focşăneni. După orele de liceu (uneori chiar şi în timpul lor) mergeam cu trupa să repetăm pe scena Teatrului Municipal "Maior Gh. Pastia". După ore întregi de repetiţii, rezultatele nu întârziau să apară. Pe vremea aceea în competiţie intrau doar elevii liceelor din Focşani şi stagiunea se întindea din primăvară până în vară, aproape de vacanţa mare. În fiecare sâmbătă, prin rotaţie, venea rândul unui liceu să participe, iar la sfârşit, într-un cadru festiv, se anunţau laureaţii. În prezenţa unui juriu exigent format din Costică Apostolescu, considerat părintele S.T.E.F.-ului, şi a maestrului emerit, regizorul Paul Stratilat, erau nominalizaţi la premii tinerii actori. 

Reţeaua noastră de socializare era "S.T.E.F.-ul"

Doresc să amintesc liceenilor de azi, pe care îi salut, că fac parte din generaţia anilor ’70 -‘80 atunci când nu exista internet, mobil, Facebook. Cu toate acestea, pot afirma că reţeaua noastră de socializare nu era pe internet, ci pe "S.T.E.F." Acolo, la repetiţiile unde participam socializam, se năşteau primii muguri ai iubirii, apăreau primii fiori ai geloziei, dar predomina sentimentul adolescentin de prietenie. Datorită profesorilor mei de limba română Gh. Zaharia, Culiţă Uşurelu, Gh. Slujitoru, noi, generaţia de atunci, nu am simţit lipsa netului. Ştiau să ne adune pe toţi, ştiau să ne facă să iubim literatura, ştiau să ne unească, datorită repetiţiilor pe care le făceam cu ocazia pregătirii stagiunilor teatrale din perioada 1979-1981. Am cochetat trei ani de liceu cu teatrul, dar am ales în final să fiu actor doar pe scena vieţii. Pasiunea pentru teatru o am datorită regizorilor Vasile Onesciuc şi Ioan Constantinescu. Şi chiar dacă eu nu am reuşit să mă menţin pe scenă, totuşi am satisfacţia că fiul meu, generaţia tânără, reuşeşte acest lucru. Nu voi uita niciodată că "S.T.E.F."-ul nu este al meu, nici al nostru, ci a urmaşilor urmaşilor noştri.

"Eram privilegiaţii liceului, un fel de V.I.P. -uri din timpurile de astăzi"

Când vorbim despre S.T.E.F. uităm să-i amintim pe oamenii din spatele cortinei. Fără dumnealor, fără munca depusă de aceştia, rezultatele obţinute de "micii" actori nu şi-ar fi atins scopul. Cu ajutorul Domnilor profesori Culiţă Ioan Uşurelu, Gh. Zaharia, Gh. Slujitoru, a regizorului Ioan Constantinescu şi regretatul Vasile Onesciuc-Cernauteanu, Liceul Pedagogic din Focşani nu ar fi putut obţine rezultate foarte bune în această competiţie. Cu Dl.Profesor-scriitor Culiţă Uşurelu am câştigat trofeul în 1981. De asemenea, cu complicitatea dânşilor, ne "aranjam" repetiţiile în timpul orelor de matetematică, fizică, chimie, ştiut fiind faptul că noi eram profil "Filo-istorie". Ne spuneau colegele după ce veneam de la repetiţii "Iar a întrebat profa de fizică (Borş Maria) de voi, iar noi răspundeam aroganţi: "Ne-a învoit Zahu şi Uşurelu". Eram privilegiaţii liceului, un fel de V.I.P. -uri din timpurile de astăzi. Personal, voi lua legătură cu Dl. regizor Ioan Constantinescu,"INIMA" acestui fenomen, care, iată, trăieşte şi azi, şi îi voi propune o întâlnire cu protagoniştii S.T.E.F. -ului de ieri şi de azi.

1981 premiul 1 la ŞTEF cu Nota 0 la purtare. Liceul Pedagogic

Iată şi distribuţia din acea vreme: Profesrul era Liviu Chitic, actualmente colonel în Statul Major Bucureşti, în fundal în picioare Hanibal Dumitraşcu, actualul doctor în psihologie de la Universitatea din Bucureşti. Colega mea de bancă Cristina Murgea, stabilită în Canada, MIŞU FELECAN, eu (Muşat Mureşanu Daniel), actualmente poliţist în rezervă, Mioara Nedelcu (Blănaru) în rolul Simonei, actualmente educator în cadrul D.G.A.S.P.C., Cristina Bunea (Grigoraş), avocat şi Constantinescu Ioan, regizor la Teatrul Maior Gheorghe Pastia. Acest lucru a fost posibil datorită D-lui profesor scriitor CULIŢĂ IOAN UŞURELU, cu care repetam foarte mult textele. Astăzi, după mai bine de 35 de ani, urmăresc cu atenţie noul format S.T.E.V. şi mă regăsesc în fiecare licean actor. Cu această ocazie lansez şi o provocare redacţiei Ziarului de Vrancea, să putem face posibil un "ARC PESTE TIMP" în cadrul S.T.E.F. şi să facem posibilă o întâlnire între seniorii şi tinerii protagonişti ai acestei frumoase întâmplări culturale.


Daniel Muşat-Mureşanu, absolvent al liceului Pedagogic, secţia filologie-istorie, promoţia 1982



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Nistor Geanina , acum 2912 zile, 14 ore, 57 minute, 28 secunde
Am participat si eu pe scena ateneului Maior Gh Pastia si am facut parte din S.T.E .F -ul Grupului Scolar Industrial NR.2 interpretând un rol principal al piesei de teatru Geamandura de Tudor citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.