Jurnalism cetatenesc

Informatică la gimnaziu şi mai multe ore la dispoziţia elevului

Ziarul de Vrancea
5 apr 2016 1060 vizualizări
Ministrul Educaţiei vrea să cească puterea de decizie a elevilor cu privire la disciplinele pe care doresc să le studieze

Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a prezentat marţi noul plan-cadru pentru învăţământul gimnazial. Potrivit acestuia, de anul viitor elevii de gimnaziu vor studia o nouă disciplină intitulată Informatică şi TIC. De asemenea, se va pune accent pe consilierea şi dezvoltarea personală. „Am făcut o reechilibrare a diverselor arii curriculare. Acordăm o atenţie deosebită consilierii şi dezvoltării personale, va fi separată de ora de dirigenţie. Avem o diciplina nouă: Informatică şi TIC, iar Educaţia tehnologică va fi şi cu aplicaţii practice, nu doar o citire de manuale. Educaţia socială va îngloba o serie întreagă de discipline care se vor rostogoli din clasa a cincea în clasa a opta: în clasa a V-a - Gândire critică şi drepturile copilului, în clasa a VI- a – Toleranţă şi educaţie interculturală, pentru clasa a VII-a – Educaţie juridică, cetaţenie democratică, pentru clasa a VIII-a – Educaţie economico- financiară şi antreprenoriat”, a precizat ministrul Adrian Curaj. Introducerea noii discipline este salutată de inspectorul de informatică din cadrul IŞJ Vrancea, profesoara Marilena Oprea. “Această iniţiativă le va oferi elevilor o mai mare paletă educaţională, ajutându-i la o mai bună orientare profesională. Succesul va fi dat, însă, de conţinuturi”, a precizat inspectorul Marilena Oprea. Şi profesorul Emil Onea, de la Colegiul Naţional "Unirea", a declarat că introducerea orelor de informatică este "un mare câstig educaţional pentru care am luptat". "Mă bucur că am reuşit să convingem ministerul! Am primit o veste mare azi (ieri - n.r.)", ne-a declarat profesorul Emil Onea, iniţiatorul concursului InfoEducaţie de la Gălăciuc, dedicat elevilor pasionaţi de informatică.

Discipline la dispoziţia elevilor

O altă noutate adusă elevilor de gimnaziu este dată de creşterea numărului de ore de curriculum la decizia şcolii. “Programa şcolară şi manualele vor acoperi 75% din numărul de ore, iar 25% din timp vor fi la dispoziţia profesorului pentru aprofundare, recuperare sau activităţi remediale, în functie de nevoi. Se va da o atenţie deosebită inspectiei şcolare şi se vor dezvolta instrumente corespunzătoare. Practic se schimbă accentul de la manual la pedagogie”, a mai precizat ministrul. Ministerul Educaţiei a anunţat că va demara de luna viitoare selecţia cadrelor didactice care vor lucra la elaborarea noilor programe şi manuale. Cât priveşte disciplina Limba latină, aceasta va rămâne sub denumirea Elemente de limbă latină şi cultură romanică. În ceea ce priveşte cadrele didacice, acestea vor putea participa la cursuri de recalificare. “Investim sistematic în formarea profesorilor, un punct cheie pentru creşterea calităţii educaţiei. Vom folosi inters proiecte europene pentru masterul didactic, iar cei care sunt în sistem beneficiază de o atenţie majoră, “ potrivit lui Adrian Curaj, ministrul Educaţiei. (M. VLĂDESCU)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.