Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei

Ziarul de Vrancea
29 mar 2016 558 vizualizări
Istoria zilei de 30 martie

1392: Prima atestare documentară a oraşului Roman în timpul lui Roman I Muşat al Moldovei.
1821: Întâlnirea dintre Tudor Vladimirescu, conducător al revoluţiei din Ţara Românească şi Alexandru Ipsilanti, liderul Eteriei. În ciuda unor grave divergenţe, cei doi ajung la un acord, în urma căruia judeţele dinspre munte trec sub autoritatea lui Ipsilanti, iar Oltenia şi judeţele de câmpie, sub cea a lui Tudor.
1830: S-au încheiat lucrările de redactare a Regulamentelor Organice, considerate primele acte constituţionale de pe teritoriul României.
1842: Anestezia cu eter pentru extirparea unei tumori a fost utilizată pentru prima dată, într-o intervenţie a chirurgului american dr. Crawford Long. El nu şi-a comunicat rezultatele, astfel încât, inventatorul anesteziei cu eter este considerat dentistul William T.G. Morton, autorul primei comunicări pe data de 16 octombrie 1846.
1858: Americanul Hyman Lipman din Philadephia înregistrează patentul creionului cu gumă de şters, la 88 de ani după ce inginerul englez Edward Nairne l-a realizat pentru prima dată.
1866: Locotenenţa domnească publică Proclamaţia către popor, prin care recomandă alegerea prin plebiscit a principelui Carol de Hohenzollern ca domnitor al Românilor, cu drept de moştenire şi sub numele de Carol I. Guvernul Ghica dă publicităţii un manifest, la 2 aprilie 1866, cu acelaşi sens.
1867: SUA au cumpărat Alaska şi insulele Aleutine de la Rusia cu 7,2 miloane de dolari.
1889: A fost înfiinţată prima agenţie de presă românească, Agenţia Telegrafică a României (astăzi, Agenţia Naţională de Presă Agerpres).
1899: George Bacovia debutează în revista "Literatorul" din Bucureşti cu poezia "Şi toate", sub semnătura V. George.
1929: Este dată în funcţiune linia telefonică directă Bucureşti - Budapesta.
1945: A fost promulgată Legea numărul 271, pentru purificarea administraţiei publice, învăţământului, presei, instituţiilor de presă. Această lege a fost folosită pentru a elimina din viaţa publică numeroşi intelectuali de valoare.
1946: Au fost restabilite relaţiile diplomatice cu Iugoslavia; primul ambasador postbelic al României în această ţară a fost omul de cultură Tudor Vianu.
1951: UNIVAC 1 (Universal Automatic Computer 1), primul computer comercial din lume, este livrat de firma Remington Rand (autori J. Eckert şi J. Mauchly) Oficiului de Recensământ al SUA.
1981: Preşedintele SUA, Ronald Reagan este împuşcat în piept, în afara unui hotel din Washington, D.C., de către un vagabond cu probleme psihice, numit John Hinckley Jr.. Preşedintele supravieţuieşte atacului.
1983: Preşedintele american Ronald Reagan face cunoscută propunerea adresată sovieticilor, potrivit căreia SUA şi-ar limita instalarea de rachete de croazieră Pershing dacă URSS ar face o mişcare asemănătoare.
1987: Tabloul "Floarea-soarelui " al lui Vincent Van Gogh s-a vândut cu 39,85 milione de lire sterline.
2005: La televiziunea Al Jazeera a apărut o înregistrare cu cei trei români răpiţi în Irak. Lângă ei apăreau două persoane mascate cu mitraliere. Jurnalista Marie Jeanne Ion a spus în engleză că răpitorii nu doresc nimic în schimbul lor. Toţi analiştii au dedus că este vorba despre o situaţie atipică de răpire. Nici până în ziua de astăzi nu s-a elucidat întru totul acest caz.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.