Jurnalism cetatenesc

Cum a avut loc cel mai mare jaf din întreaga istorie a crimei organizate britanice

Ziarul de Vrancea
21 feb 2016 1302 vizualizări
Calendarul zilei:

2006: Jefuirea depozitului Securitas din Anglia - cel puţin şase bărbaţi au răpit şi ameninţat familia directorului, au sechestrat 14 membri ai personalului şi au furat aproximativ 92,5 milioane de dolari în bancnote din Depozitul Coroanei de Gestionare a Lichidităţilor, din Vale Road, Tonbridge, Kent. Jefuirea depozitului Securitas, din Anglia, a avut loc la primele ore ale zilei de 22 februarie 2006, între 01:00 şi 02:15, în cadrul unei operaţiuni ce a condus la subtilizarea celei mai mari sume de bani lichizi din întreaga istorie a crimei organizate britanice. Cel puţin şase bărbaţi au răpit şi ameninţat familia directorului, au sechestrat 14 membri ai personalului şi au furat aproximativ 92,5 milioane de dolari în bancnote din Depozitul Coroanei de Gestionare a Lichidităţilor, din Vale Road, Tonbridge, Kent. După ce directorul Securitas a fost oprit şi răpit, în timp ce conducea pe şosea, de indivizi costumaţi în poliţişti, iar soţia şi fiul său au fost ridicaţi de acasă într-o manieră asemanătoare, cu toţii au fost conduşi la o fermă părăsită şi, sub ameninţarea pistolului, bărbatul responsabil de depozit a fost "rugat" să coopereze. Apoi, într-o dubă albă, atât agresorii cât şi victimele s-au deplasat la sediul Securitas unde 14 indivizi din staff fuseseră legaţi de spărgătorii înarmaţi cu pistoale si purtâng cagule. Jaful s-a încheiat în jurul orei 02:15, dar încă o oră a mai trecut înainte ca toţi cei imobilizaţi să alerteze autorităţile. Toţi cei ameninţaţi în cadrul acestei operaţiuni au scăpat nevătămaţi. Poliţia i-a arestat pe hoţi după câteva zile, recuperând şi 21 de milioane de lire sterline.

Alte evenimente care au marcat ziua de 22 februarie


1295 î.Hr.: Are loc încoronarea faraonului Ramses al II-lea.
1632: Galileo Galilei publică Dialog despre cele două mari sisteme ale lumii. În cartea sa a comparat sistemul copernican cu cel tradiţional ptolemaic. Cartea a fost dedicată patronului lui Galileo, Ferdinando II de' Medici, Mare Duce de Toscana, şi a avut mult succes. În sistemul copernican, Pământul şi celelalte planete se rotesc în jurul Soarelui, pe când în cel ptolemaic toate corpurile cereşti se rotesc în jurul Pământului. Dialogul a fost publicat în Florenţa sub permisiunea oficială a Inchiziţiei. În 1633, Galileo a fost condamnat pentru „gravă suspiciune de erezie” pe baza acestei cărţi, care a fost apoi inclusă în Indicele cărţilor interzise, de unde a fost înlăturată abia în 1835 (după ce teoriile discutate au fost scoase de Biserica Catolică de sub cenzură în 1822.)
1708: Antim Ivireanul este ales mitropolit al Ungro-Vlahiei, după moartea predecesorului său, Teodosie, la recomandarea şi cu sprijinul domnitorului Constantin Brâncoveanu.
1788: S-a născut Arthur Schopenhauer, filosof german, cunoscut - mai ales - prin teoria sa asupra primatului „voinţei” în sfera reprezentării lumii şi în comportamentul uman. Concepţiile lui Schopenhauer asupra literaturii şi artei sunt o consecinţă directă a pesimismului său şi a influenţei filozofiei budiste. Voinţa este un impuls existenţial care nu dă nici o satisfacţie, dimpotrivă, creând permanent noi necesităţi ce nu pot fi în întregime satisfăcute, devine o sursă de suferinţă. De aceea nu poate exista o fericire de durată; viaţa este o vale a plângerii, plină de dureri. La un nivel superior, însă, omul se poate sustrage dictatului Voinţei, reuşind să se elibereze. Eliberarea de suferinţă se realizează prinnegarea Voinţei, care poate fi obţinută prin contemplaţia artistică sau prin asceză, renunţare şi meditaţie. Prin artă, omul scapă de sub dominaţia Voinţei şi devine un "subiect pur şi pasiv al cunoaşterii". El a fost numit al doilea Budha.
1821: Alexandru Ipsilanti, conducătorul Eteriei, a trecut Prutul, intrând în Moldova, unde a încearcat să-şi găsească noi adepţi pentru mişcarea sa.
1882: Serbia se proclamă regat. Milan Obrenovic devine primul rege al Serbiei moderne, sub numele de Milan I (1882-1889).
1900: Prima audiţie, la Paris, a "Sonatei nr. 2 pentru vioară şi pian" de George Enescu (la pian - George Enescu).
1905: S-a înfiinţat primul sindicat muncitoresc din România, sindicatul lucrătorilor tâmplari, în frunte cu I.C.Frimu şi Voicu Andreescu-Râureanu, urmat la 13 şi 20 martie de înfiinţarea sindicatului strungarilor şi respectiv al lucrătorilor din fabricile de încălţăminte.
1906: S-a înfiinţat Institutul Geologic al României şi s-a creat Corpul geologilor.
1943: Membrii grupării de rezistenţă "Die Weiße Rose" (Trandafirul alb) sunt executaţi în Germania nazistă.
1949: Scriitorul Adrian Marino a fost arestat pentru participarea la încercarea de reorganizare a tineretului naţional-tărănist din facultăţi. La 12 octombrie 1950, a fost condamnat la 10 ani temniţă grea. Între 1957 şi 1963, scriitorul a avut domiciliu obligatoriu, iar în 1968 a fost reabilitat.
1979: Decorarea drapelului de luptă al Diviziei "Mărăşeşti", cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la înfiinţare.
1997: Boxerul Mihai Leu a câştigat primul titlul de campion mondial la box profesionist pentru România.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.