Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
7 feb 2016 554 vizualizări
Istoria zilei de 8 februarie

1941: Este datat Testamentul lui Iuliu Maniu. Deputat român şi de mai multe ori prim ministru al României, Iuliu Maniu a semnat la Braşov, în faţa notarului dr. Nicolae Ioaneş, pe data de 8 februarie 1941, un testament. Făcut într-un moment de răscruce şi pentru el şi pentru vremurile prin care trecea, a căror grozăvie o intuise, Iuliu Maniu a dorit să-şi îndrepte gândul înspre urmaşii apropiaţi, dar şi îndepărtaţi, dorind ca aceştia să devină folositori perpetuării neamului. Maniu a ales să îşi redacteze testamentul în acea periodă deoarece Europa se afla din 1939 în ghearele războiului. Garanţiile anglo-franceze pentru Polonia se dovediseră a fi praf în ochi. România îşi vedea trupul sfâşiat la răsărit de URSS, în apus de Ungaria iar Cadrilaterul fusese luat de bulgari. Intelectuali (Nicolae Iorga, Virgil Madgearu) şi oamenii politici (Armand Călinescu, I.G. Duca, etc) fuseseră ucişi pentru că erau adversari ai militarismului german. Simţindu-şi viaţa în pericol a luat decizia de a-şi lăsa averea unor instituţii care puteau duce mai departe spiritul democrat pe care el îl cultivase. Peste aproape 12 ani, cel mai important ardelean din veacul al XX-lea avea să îşi dea duhul la Sighet, într-o închisoare comunistă, nu departe de locurile natale. Trupul său va fi aruncat într-o groapă comună.
Alte evenimente care au marcat ziua de 8 februarie
1587: A murit Maria Stuart, regina Scoţiei (1542 – 1567),  executată în urma condamnării la moarte prin decapitare.
1834: S-a născut Dmitri Ivanovici Mendeleev, chimist, creatorul "legii periodicităţii" şi al sistemului periodic al elementelor (d. 1907).
1856: Barbu Ştirbei decretează desfiinţarea robiei în Ţara Românească.
1859: Intrarea triumfală a lui Alexandru Ioan Cuza în Bucureşti, după dubla sa alegere ca domn al Principatelor Române.
1880: Franţa, Germania şi Marea Britanie recunosc independenţa de stat a României.
1904: Începe războiul ruso-japonez, după ce marina japoneză lansează un atac surprinzator îndreptat împotriva Portului Arthur, China, distrugând şi blocând flota rusă.
1907: Răscoala ţăranilor din satul Flămânzi, judeţul Botoşani. Localitatea Flămânzi este considerată punctul de plecare pentru Răscoala din 1907, în amintirea căreia este ridicat un monument în centrul acesteia.
1915: Controversatul film al lui D. W. Griffith, "Naşterea unei naţiuni" (The Birth of a Nation), a avut premiera la Los Angeles.
1916: Conform legendei, aflat la Zürich, în cafeneaua „Cabaret Voltaire”, scriitorul Tristan Tzara creează un nou curent de avangardă:dadaismul.
1946: Este dată publicităţii o notă a guvernului român conţinînd observaţiile acestuia la prevederile Tratatului de pace şi se exprimă regretul că nu s-a recunoscut cobeligeranţa României.
2003: Bagdadul predă inspectorilor ONU documentele referitoare la programele de armament nucelar şi biochimic de pe teritoriul Irakului.
2006: Egiptologul american Otto J. Schaden a dat publicităţii descoperirea unui nou mormânt de faraon în Valea Regilor. Este vorba de o cameră intactă, la 45 de paşi depărtare de mormântul lui Tutankhamon, care la început a fost considerată un mormânt în adevăratul sens al cuvântului. În realitate însă este vorba de o dependinţă aparţinând complexului lui Tutankhamon. În această cameră au fost descoperite 7 sarcofage printre care unul ale cărui dimensiuni vorbesc de un copil; 28 de vase mari umplute cu lucruri artizanale şi ţesături. Pe sarcofage au putut fi descoperite nume şi titluri.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.